Νωρίς το πρωί της Τετάρτης, ώρα Ελλάδας, ο ΛεΜπρόν Τζέιμς αναδεικνυόταν «και με τη βούλα» κορυφαίος σκόρερ όλων των εποχών στον μαγικό κόσμο του NBA.

Ο μύθος από το Άκρον του Οχάιο έφτασε τους 38,388 πόντους, καταρρίπτοντας το απίθανο ρεκόρ του Καρίμ Αμντούλ Τζαμπάρ. Έτσι, η κορυφή των σκόρερ του NBA, φέρει πλέον… βασιλική υπογραφή, με τον ΛεΜπρόν να γράφει για ακόμη μια φορά ιστορία.

ΛεΜπρόν Τζέιμς: Στις 200.000 δολάρια εκτιμάται η αξία των σχολικών παπουτσιών του

Αρκετούς μήνες νωρίτερα, ωστόσο, ο ΛεΜπρόν είχε ανέβει σε ένα άλλο «βάθρο»: Κατατασσόταν επισήμως στη λίστα των δισεκατομμυριούχων του Forbes.

Από τα δύσκολα παιδικά χρόνια στην κορυφή του κόσμου

Τον Ιούνιο, ο Τζέιμς μετατρεπόταν στον πρώτο εν ενεργεία παίκτη του ΝΒΑ που κατακτούσε  αυτό το ορόσημο και τον δεύτερο παίκτη του ΝΒΑ συνολικά που αποκτούσε τον «τίτλο» του δισεκατομμυριούχου, μαζί με τον απομαχο αστέρα του μπάσκετ Μάικλ Τζόρνταν.

Έως τότε, ο Τζέιμς έχει βγάλει 387 εκατομμύρια δολάρια από τους Κλίβελαντ Καβαλίερς, τους Μαϊάμι Χιτ και τους Λος Άντζελες Λέικερς, ενώ εισέπραξε άλλα 900 εκατομμύρια δολάρια από άλλα εγχειρήματα και χορηγίες, όπως μια ισόβια χορηγία στη Nike, franchises πίτσας Blaze και την ιδιοκτησία μιας εταιρείας παραγωγής βίντεο, ανεβάζοντας τα κέρδη του προ φόρων σε πάνω από 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Τζέιμς, που κατάγεται από το Οχάιο, είχε δύσκολα παιδικά χρόνια, καθώς η νεαρή μητέρα του πάλευε να τα βγάλει πέρα. Καθώς είχε λίγα χρήματα, φρόντιζε να βάζει πάντα κάποια στην άκρη – μια συμβουλή των θείων του.

«Οι θείοι μου πάντα με δίδασκαν – μου έμαθαν πώς να έχω έναν αποταμιευτικό λογαριασμό», δήλωσε ο Τζέιμς σε ένα podcast στη διαδικτυακή του πλατφόρμα, UNINTERRUPTED. «Μου έδιναν ένα δολάριο και μου έλεγαν: ‘Άκου, ανιψιέ, πήγαινε να ξοδέψεις τα 35 σεντς και κράτα τα υπόλοιπα 65″. Ή, αν μου έδιναν δύο δολάρια, θα έλεγαν: “Πήγαινε να ξοδέψεις ένα δολάριο από αυτό, αλλά κρύψε το άλλο δολάριο'”.»

Με καλές συμβουλές, σκληρή δουλειά και τις απαραίτητες δόσεις τύχης, όταν τον Ιούνιο εισερχόταν στη λίστα των δισεκατομμυριούχων του Forbes ο ΛεΜπρόν Τζέιμς κατείχε τα εξής:

THE SPRING HILL COMPANY, αξίας 300 εκατομμυρίων δολαρίων

Η SpringHill, που πήρε το όνομά της από το συγκρότημα διαμερισμάτων στο Άκρον του Οχάιο όπου ο Τζέιμς και η μητέρα του κατάφεραν τελικά να ριζώσουν, συνδύασε τρεις εταιρείες σε μία: Το πρακτορείο μάρκετινγκ Robot Company του Τζέιμς, τη πλατφόρμα αθλητών Uninterrupted και τη SpringHill Entertainment, που ιδρύθηκε το 2007 ως όχημα παραγωγής για το βραβευμένο ντοκιμαντέρ για τα σχολικά χρόνια του Τζέιμς, More Than A Game.

Η SpringHill, η οποία βοήθησε στην παραγωγή του Space Jam του 2021: A New Legacy (με πρωταγωνιστή τον Τζέιμς) και ένα πρόσφατο ντοκιμαντέρ του Netflix για τη σταρ του τένις Ναόμι Οσάκα, εργαζόταν – όταν ο Τζέιμς γινόταν δισεκατομμυριούχος – πάνω σε μια βιογραφική ταινία για τα πρώτα χρόνια του και ένα ριμέικ της κωμωδίας House Party του 1990.

FENWAY SPORTS GROUP, αξίας 90 εκατομμυρίων δολαρίων

Το καλοκαίρι του 2022, ο αστέρας του μπάσκετ κατείχε ήδη επαγγελματικές ομάδες μπέιζμπολ, ποδοσφαίρου και χόκεϊ. Ο Τζέιμς απέκτησε μειοψηφικό μερίδιο στην Liverpool F.C., την αγγλική ομάδα ποδοσφαίρου της Premier League το 2011, όταν η επιχείρηση αθλητικού μάρκετινγκ του σύναψε συνεργασία με την Fenway Sports Group. Πέρυσι, ο ίδιος και ο Maverick Carter αντάλλαξαν τα μερίδιά τους στη Λίβερπουλ με μερική ιδιοκτησία της FSG.

Ο Τζέιμς εκτιμάται ότι κατέχει περίπου το 1% του ομίλου, στον οποίο ανήκουν οι Boston Red Sox, το Fenway Park και η Liverpool, καθώς και το ήμισυ της Roush Fenway Racing και το 80% του New England Sports Network. Στα τέλη του 2021, η FSG συμφώνησε να καταβάλει περίπου 900 εκατομμύρια δολάρια για να προσθέσει στο χαρτοφυλάκιό της τους Pittsburgh Penguins του NHL.

Ακίνητα, αξίας 80 εκατομμυρίων δολαρίων

Όπως ανέφερε τον Ιούνιο το Forbes, ο Τζέιμς ζει εδώ και χρόνια σαν δισεκατομμυριούχος. Έχει στην κατοχή του τουλάχιστον τρία ακίνητα, συνολικής αξίας περίπου 80 εκατομμυρίων δολαρίων. Έχτισε μια έπαυλη αξίας 10 εκατομμυρίων δολαρίων κοντά στη γενέτειρά του, το Άκρον του Οχάιο. Το 2017 αγόρασε μια έκταση οκτώ υπνοδωματίων στην αριστοκρατική γειτονιά Brentwood του Λος Άντζελες έναντι 23 εκατομμυρίων δολαρίων. Η τελευταία του (έως τότε) σπατάλη: μια έπαυλη 13.000 τετραγωνικών μέτρων στο Μπέβερλι Χιλς. Ο Τζέιμς πλήρωσε 36,75 εκατομμύρια δολάρια για το σπίτι στην κορυφή του λόφου της δεκαετίας του 1930, το οποίο έχει ήδη κατεδαφίσει για να το αντικαταστήσει με μια δική του έπαυλη.

BLAZE PIZZA, αξίας 30 εκατομμυρίων δολαρίων

Ο Τζέιμς είναι αφοσιωμένος στην Blaze Pizza εδώ και χρόνια, δουλεύοντας ακόμη και πίσω από τον πάγκο και βγαίνοντας στους δρόμους για να μοιράσει πίτες για την προώθηση της μάρκας. Ο ενθουσιασμός του είναι κατανοητός. Φέρεται να πλήρωσε λιγότερο από 1 εκατομμύριο δολάρια για ένα κομμάτι 10% της αλυσίδας πίτσας που φτιάχνεται κατά παραγγελία, σε στυλ γραμμής συναρμολόγησης, το 2012- έκτοτε έχει αναπτυχθεί σε περισσότερα από 300 ιδιόκτητα καταστήματα και καταστήματα franchising σε όλες τις ΗΠΑ και τον Καναδά. Το Forbes εκτιμά ότι το μερίδιο του Τζέιμς στην αλυσίδα – συν το μικρό μερίδιο του από 18 καταστήματα franchise Blaze στη Φλόριντα και το Ιλινόις που διευθύνει ο εστιάτορας Larry Levy – αξίζει περίπου 30 εκατομμύρια δολάρια.

Μετρητά και άλλες επενδύσεις (500 εκατ. δολάρια)

Είναι ακριβό να ζεις σαν τον Λεμπρόν, αλλά ακόμη και μετά τον υπολογισμό των μάνατζερ, των ατζέντηδων, των δικηγόρων και των καταναλωτικών συνηθειών ενός σούπερ σταρ, το Forbes πιστεύει ότι ο Τζέιμς έχει περισσότερα από μισό δισεκατομμύριο δολάρια σε καθαρά περιουσιακά στοιχεία πέρα από αυτά που αναφέρονται παραπάνω. Αυτό περιλαμβάνει τα έσοδα από μεγάλες βαθμολογίες, όπως η πώληση της Beats by Dre στην Apple αξίας 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2014 (ο James ήταν εκπρόσωπος και του ανήκε ένα μικρό κομμάτι) και μετοχές της εισηγμένης στο χρηματιστήριο εταιρείας γυμναστικής Beachbody, η οποία εξαγόρασε την Ladder, την εταιρεία αθλητικής διατροφής που ίδρυσε ο James μαζί με τον Arnold Schwarzenegger, το 2020 για 28 εκατομμύρια δολάρια σε μετοχές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Business of Sport
Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν.)
Business of Sport |

Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν.)

Ο Ολυμπιακός πήρε τεράστια πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League – Ήρωας των «ερυθρόλευκων ο Τζολάκης στη διαδικασία των πέναλτι καθώς ο γκολκίπερ του Ολυμπιακού απέκρουσε τρία πέναλτι