Ανοδική ήταν αντίδραση σήμερα στις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι επενδυτές έλαβαν σημαντική ώθηση από τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό της Γερμανίας, τα οποία πιθανόν να επηρεάσουν και πορεία των αυξήσεων των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Χόλτσμαν: Η ΕΚΤ πρέπει να συνεχίσει να «δείχνει τα δόντια της» στον πληθωρισμό

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,6%, με τον κλάδο της βιομηχανίας να κερδίζει 1,7%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,33% στις 7.911 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,72% στις 15.523 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,96% στις 7.188 μονάδες.

Η Credit Suisse βρέθηκε στο επίκεντρο, με τη μετοχή να κλείνει με απώλειες 15%, μετά την ανακοίνωση ετήσιων ζημιών ύψους 7,29 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων. Η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας κατέγραψε καθαρές ζημίες ύψους 1,39 δισ. ελβετικών φράγκων για το τρίμηνο έως το τέλος Δεκεμβρίου.

Από την άλλη, η συμβουλευτική εταιρεία μηχανικών Sweco σημείωσε την μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων 14 και πλέον ετών, μετά τα αισιόδοξα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου, σύμφωνα με το Reuters. Η Sweco κέρδισε 13%, αφού οι καθαρές πωλήσεις για το τρίμηνο έφτασαν τα 6.732 εκατομμύρια σουηδικές κορώνες (649 εκατομμύρια δολάρια) και τα EBITA της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 30% σε ετήσια βάση.

Τα μάκρο

Στα μάκρο της ημέρας, ο γερμανικός δείκτης τιμών καταναλωτή για τον Ιανουάριο, η ανακοίνωση του οποίου είχε καθυστερήσει για τεχνικούς λόγους, αυξήθηκε κατά 1% μηνιαίως, περισσότερο από ό,τι αναμενόταν, αλλά ο ετήσιος δείκτης αυξήθηκε στο 8,7%, κάτω από το 8,9% που αναμενόταν.

Οι επενδυτές, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ, αναζητούν ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός κορυφώνεται, ώστε οι κεντρικοί τραπεζίτες να αρχίσουν να περιορίζουν τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων τους. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα την περασμένη εβδομάδα και σηματοδότησε μια κίνηση του ίδιου μεγέθους για τον επόμενο μήνα.

«Εάν οι υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις δεν υποχωρήσουν ουσιαστικά, η διατήρηση του τρέχοντος ρυθμού αυξήσεων μέχρι τον Μάιο θα μπορούσε κάλλιστα να είναι δικαιολογημένη», δήλωσε την Τετάρτη ο Klaas Knot, υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές