Πιέσεις από τη νέα άνοδο των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων δέχτηκε σήμερα η Wall Street, η οποία ανέστρεψε τα αρχικά της κέρδη και έκλεισε με απώλειες, παρά την άνοδο ισχυρών τίτλων και την άμβλυνση των ανησυχιών για τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων της Federal Reserve.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε απώλειες 0,73% στις 33.700 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,88% στις 4.081 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 1,02% στις 11.789 μονάδες.

Μπάρμπα; Γιατί ανεβαίνει το Χρηματιστήριο;

Ανοδικό ξεκίνημα

“Η αμερικανική αγορά ξεκίνησε τη σημερινή συνεδρίαση με σαφή ανοδική τάση, αλλά στη συνέχεια οι αποδόσεις των ομολόγων κινήθηκαν ανοδικά, ανατρέποντας το θετικό πρόσημο της Wall Street”, σχολίασε ο Jason Ware, επικεφαλής επενδύσεων στην Albion Financial Group. Βέβαια, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από τους επιμέρους κλάδους της οικονομίας, άμβλυναν προσωρινά τις ανησυχίες σχετικά με την πορεία αύξησης των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ μετά την επιβεβαίωση της ισχύος της απασχόλησης του Ιανουαρίου που ταρακούνησε τις αγορές την περασμένη εβδομάδα.

Σε επίπεδο τίτλων, οι μετοχές της Disney, αν και άρχισαν τις συναλλαγές καταγράφοντας άνοδο πάνω από 7%, τελικά έκλεισαν στο +0,3%, παρά το γεγονός ότι η εταιρεία ανακοίνωσε μικρότερες από τις αναμενόμενες απώλειες συνδρομητών μαζί με κέρδη και έσοδα που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις.

Οι επενδυτές παρακολουθούν στενά τις εταιρικές ανακοινώσεις προκειμένου να διαπιστώσει σχετικά με το πώς οι εταιρείες τα πήγαν εν μέσω υψηλού πληθωρισμού και πώς αναμένεται να αποδώσουν στο μέλλον. Μέχρι στιγμής, το 63% των εταιρειών του S&P 500 έχουν ανακοινώσει κέρδη τέταρτου τριμήνου. Από αυτές τις εταιρείες, το 69,5% έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες των αναλυτών, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet.

Επίσης, η μητρικής της Google, Alphabet, διολίσθησε περισσότερο από 5%, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για τον αυξανόμενο ανταγωνισμό στο χώρο της τεχνητής νοημοσύνης. Μια πτώση 3% στην Meta επιβάρυνε επίσης τον Nasdaq.

Ο παράγοντας Fed

Πέραν των παραπάνω, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η πορεία της αγοράς θα εξαρτηθεί από τα βήματα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ όσον αφορά την πολιτική της. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ δήλωσε ότι ο πληθωρισμός χαλαρώνει, αλλά τα επιτόκια θα μπορούσαν ακόμη να αυξηθούν.

“Το επόμενο επίπεδο στο οποίο θα μπορούσε να φτάσει το ράλι θα ήταν περίπου στα επίπεδα των 4.300 μονάδων, που οδηγούν στο υψηλό του Αυγούστου. Αλλά στη συνέχεια, μόλις φτάσουμε στις 4.300, θα πρέπει να διαπραγματεύονται σε 19 φορές τα κέρδη – αυτό είναι πραγματικά, πραγματικά ακριβό, εκτός αν έχετε μια Fed που χαλαρώνει ενεργά την πολιτική”, δήλωσε ο Cameron Dawson, επικεφαλής επενδύσεων στο NewEdge Wealth.

“Τα τεχνικά στοιχεία έχουν σίγουρα βελτιωθεί – φαίνονται καλύτερα από οποιαδήποτε στιγμή του 2022 και έτσι πρέπει να το σεβαστούμε αυτό – αλλά από θεμελιώδη άποψη, βλέπουμε πραγματικά μια πρόκληση να φτάσουμε οπουδήποτε υψηλότερα αυτού”, πρόσθεσε.

Στα μάκρο της ημέρας, ο αριθμός των εβδομαδιαίων αιτήσεων ανεργίας αυξήθηκε κατά 13.000 στις 196.000, αριθμός που είναι μεγαλύτερος από τον αναμενόμενο και έρχεται σε αντίθεση με τα πρόσφατα δεδομένα για την απασχόληση που υποδεικνύουν ότι η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή. Ήταν όμως η τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα που οι αιτήσεις ήταν κάτω από 200.000 μετά την πιο πρόσφατη κορύφωση των 241.000 στα μέσα Νοεμβρίου. Οι συνεχιζόμενες αιτήσεις αυξήθηκαν επίσης, κατά 38.000 σε 1,688 εκατομμύρια, αριθμός που έχει αυξητική τάση από την αρχή του έτους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street