• Υποχρέωση εξουσιοδότησης Λογιστή – Φοροτεχνικού

Ο Λογιστής – Φοροτεχνικός για να έχει τη δυνατότητα να διαβιβάζει τα παραπάνω δεδομένα απαιτείται να έχει λάβει την εξουσιοδότηση από τους πελάτες του και να δουλεύει με τους δικούς του κωδικούς ανεξαρτήτως των ορίων της υποχρέωσης που θέτει η παράγραφος 3 του άρθρου 6 της απόφασης Α.1138/2020. Η διαδρομή που ακολουθείται είναι www.aade.gr/myTAXISnet/Εξουσιοδοτήσεις, επιλέγοντας «Διαχείριση Ηλεκτρονικών Βιβλίων».

  • Ενέργειες Λογιστή – Φοροτεχνικού για να ξεκινήσει τη διαβίβαση δεδομένων

Ο Λογιστής – Φοροτεχνικός πρέπει να κάνει τις παρακάτω ενέργειες:

α) Εξουσιοδότηση από όλους τους πελάτες του για να διαβιβάζει δεδομένα με τους κωδικούς του για λογαριασμό των πελατών του και να μπορεί να αντλεί αυτοματοποιημένα στο ERP του από την ψηφιακή πλατφόρμα myDATA τους Μ.ΑΡ.Κ. τους

β) Επικαιροποίηση του ERP του βάσει των προδιαγραφών myDATA και αντιστοίχιση της λογιστικής του ERP του με Τύπους Παραστατικών του Παραρτήματος της απόφασης Α.1138/2020 και χαρακτηρισμούς συναλλαγών εσόδων – εξόδων, (Στήλη 9 Αναλυτικού Βιβλίου και Ε3) myDATA.

Επισήμανση : Ο Λογιστής – Φοροτεχνικός είναι απαραίτητο να λάβει τη νέα έκδοση του ERP του ώστε να μπορεί να δέχεται και να διαβιβάζει δεδομένα στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA. Οι συσχετισμοί Μ.ΑΡ.Κ. και λογιστικών εγγραφών καθώς και οι αντιστοιχίσεις Τύπων Παραστατικών και Λογιστικών εγγραφών πρέπει να γίνονται αυτοματοποιημένα. Επισημαίνεται ότι, μπορεί να επιβεβαιώνει την ορθότητα ή τις ασυνέπειες που υπάρχουν από διακριτό πίνακα με συσχετισμένα δεδομένα και μη που του παρέχει το ERP του, (Συσχετισμένα Μ.ΑΡ.Κ.- Λογιστικές εγγραφές / Ανοικτά Μ.ΑΡ.Κ. / Ανοικτές Λογιστικές Εγγραφές).

  1. Λογιστής – μισθωτός με χρήση λογισμικού – ERP σε λογιστήριο επιχείρησης

4.1. Διαδικασίες που ακολουθεί ο Λογιστής – Φοροτεχνικός ως μισθωτός σε λογιστήριο Επιχείρησης

Ο Λογιστής που εργάζεται ως μισθωτός σε λογιστήριο Επιχείρησης ακολουθεί ακριβώς τα ίδια βήματα και διαδικασίες με το Λογιστή ελεύθερο επαγγελματία, σχετικά με τα δεδομένα που διαχειρίζεται στο ERP (εμπορικό – λογιστικό) της Επιχείρησης που εργάζεται και των δεδομένων που αντλούνται, συσχετίζονται και διαβιβάζονται από και προς την ψηφιακή πλατφόρμα myDATA. Συγκεκριμένα το εμπορικό πρόγραμμα σχετίζεται με το τμήμα πωλήσεων της Επιχείρησης που εργάζεται και διαβιβάζει τους Τύπους Παραστατικών Α1 – Α2. Το λογιστικό πρόγραμμα αναφέρεται στο λογιστήριο της Επιχείρησης που σχετίζεται με τους Τύπους Παραστατικών Β1 – Β2 και Γ. Σε κάθε περίπτωση όλες οι Επιχειρήσεις απαιτείται να διενεργήσουν μέσω του ψηφιακού μετασχηματισμού τους και της λογιστικής επιστήμης τον ενδεδειγμένο μετασχηματισμό των δεδομένων τους :

α) Απλογραφικών λογιστικών εγγραφών, και

β) Διπλογραφικών λογιστικών εγγραφών βάσει του λογιστικού σχεδίου (Ε.Γ.Λ.Σ., Ε.Λ.Π., Δ.Λ.Π.) ανά περίπτωση με τις συνόψεις και χαρακτηρισμούς συναλλαγών των Τύπων Παραστατικών του παραρτήματος της απόφασης Α.1138/2020, βάσει των επιχειρησιακών και τεχνικών προδιαγραφών των Ηλεκτρονικών Βιβλίων της Ψηφιακής Πλατφόρμας myDATA.

Ο Γιώργος Α. Κορομηλάς είναι Φορολογικός σύμβουλος – Συγγραφέας φορολογικών βιβλίων, Διευθυντής Φορολογικού τμήματος Tax Advisors I.K.E., Πρόεδρος Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Experts