- Τα Παραστατικά της πλατφόρμας myDATA
Η ηλεκτρονική διαβίβαση των εσόδων και των εξόδων στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA της Α.Α.Δ.Ε. έχει στηριχθεί στα Παραστατικά myDATA ή Παραστατικά Α.Α.Δ.Ε. τα οποία είναι τυποποιημένα έτσι ώστε να ενημερώνεται το Βιβλίο Αναλυτικών Εγγραφών της υπόχρεης επιχείρησης, (Αναλυτικό Βιβλίο). Ουσιαστικά τα εκδιδόμενα και λαμβανόμενα, κατά τα Ε.Λ.Π., παραστατικά των συναλλαγών μετατρέπονται σε Παραστατικά myDATA για να ενημερωθούν οι στήλες του Αναλυτικού Βιβλίου.
myData: Η λειτουργία της ψηφιακής πλατφόρμας (στ’ μέρος)
Τα παραστατικά myDATA διακρίνονται σε τρεις (3) Κατηγορίες οι οποίες αναλύονται σε δεκαεπτά (17) Είδη, τα οποία με τη σειρά τους αναλύονται σε πενήντα δύο (52) Τύπους.
1.2. Κατηγορίες Παραστατικών
1.2.1. Εννοιολογικοί προσδιορισμοί
α) Η Κατηγορία Α’ – Παραστατικά Εκδότη περιέχει τα δεδομένα των παραστατικών συναλλαγών που διενεργεί η οντότητα ως Εκδότης, στην ημεδαπή και αλλοδαπή. Η Κατηγορία αυτή είναι ουσιαστικά διπλή γιατί διαρθρώνεται σε Κατηγορία Α1 – Αντικριζόμενα Παραστατικά Εκδότη και Κατηγορία Α2 – Μη Αντικριζόμενα Παραστατικά Εκδότη και είναι Παραστατικά για τα οποία την υποχρέωση διαβίβασης στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA έχει ο Εκδότης αυτών.
Επισήμανση : Αντικριζόμενα είναι τα Παραστατικά τα οποία περιέχουν τα στοιχεία ταυτοποίησης του Εκδότη και του Λήπτη για συναλλαγές ημεδαπής – αλλοδαπής, όπως συναλλαγές χονδρικής (B2B) και συναλλαγές με το Δημόσιο (B2G), ενώ Μη Αντικριζόμενα είναι τα Παραστατικά τα οποία περιέχουν μόνο τα στοιχεία ταυτοποίησης του Εκδότη για συναλλαγές ημεδαπής – αλλοδαπής, όπως συναλλαγές λιανικής (B2C).
β) Η Κατηγορία Β’ – Παραστατικά Λήπτη περιέχει τα δεδομένα των παραστατικών συναλλαγών που διενεργεί η οντότητα ως Λήπτης, στην ημεδαπή και αλλοδαπή. Η Κατηγορία αυτή είναι ουσιαστικά διπλή γιατί διαρθρώνεται σε Κατηγορία Β1 – Μη Αντικριζόμενα Παραστατικά Λήπτη και Κατηγορία Β2 –Αντικριζόμενα Παραστατικά Λήπτη και είναι Παραστατικά για τα οποία την υποχρέωση διαβίβασης στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA έχει ο Λήπτης αυτών.
γ) Η Κατηγορία Γ’ – Εγγραφές Τακτοποίησης Εσόδων/Εξόδων περιέχει τα δεδομένα των εγγραφών οντότητας, για την τακτοποίηση εσόδων – εξόδων και τον τελικό προσδιορισμό του λογιστικού και φορολογικού αποτελέσματος.
Ο Γιώργος Α. Κορομηλάς είναι Φορολογικός σύμβουλος – Συγγραφέας φορολογικών βιβλίων, Διευθυντής Φορολογικού τμήματος Tax Advisors I.K.E., Πρόεδρος Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών
Latest News
Ψηφιακή έκδοση και διαβίβαση παραστατικών διακίνησης (ΣΤ’ Μέρος)
Τύποι παραστατικών ψηφιακής παρακολούθησης διακίνησης αγαθών
Οι διεθνείς οργανισμοί απέναντι στο «America First 2.0»
Οι νέες συνθήκες και το δόγμα America First
Αθλητές της παραγωγής Redux
Τι αφορά το αντικίνητρο της υψηλής φορολογίας της ειδικευμένης μισθωτής εργασίας
Η αναγκαιότητα της Ελεγκτικής του Δημοσίου και τα σύγχρονα εργαλεία ορθολογικής διαχείρισης του δημοσίου χρήματος
Η Ελεγκτική του Δημοσίου αποτελεί «θεμέλιο λίθο» στο πλαίσιο της σύγχρονης δημοσιονομικής διαχείρισης,
Τα ελληνικά ομόλογα... αλλάζουν πίστα - Η αναβάθμιση της Scope και η απόδοση του 10ετούς
Πώς φθάσαμε στην αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου από τη Scope Ratings - Τα ελληνικά ομόλογα αλλάζουν επίπεδο
Πότε θα καταβληθεί το δώρο Χριστουγέννων - Πόσα χρήματα θα πάρετε [παραδείγματα]
Το δώρο Χριστουγέννων πρέπει να καταβληθεί μέχρι 21 Δεκεμβρίου 2024 και η μη καταβολή του διώκεται ποινικά
Η προφητεία των 100 χιλιάδων δολαρίων στο Bitcoin ανοίγει την όρεξη για το Ethereum
Το επενδυτικό κλίμα παραμένει καλό σε παγκόσμιο επίπεδο και επιτρέπει ανάληψη πιο ριψοκίνδυνων θέσεων, όπως σε διάφορα κρυπτονομίσματα.
Ψηφιακή πλατφόρμα για τα οχήματα myCAR – Άρση ακινησίας
Προϋποθέσεις – Τέλη Κυκλοφορίας και Ασφαλιστήριο Συμβόλαιο
Κατώτατος μισθός, συλλογικές συμβάσεις και συντάξεις
Mε διαφορετικούς όρους κρατικής παρέμβασης παρατείνεται η μνημονιακή κατάργηση (Φεβρουάριος 2012) της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) που καθόριζε στην Ελλάδα επί δεκαετίες τον κατώτατο μισθό
Η Συμβολή του Daniel Kahneman στη Συμπεριφορική Χρηματοοικονομική
Ο Daniel Kahneman, μαζί με τον Amos Tversky, θεωρείται ένας από τους θεμελιωτές της συμπεριφορικής χρηματοοικονομικής