O Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index – PMI) έκλεισε στις 49,2 μονάδες τon Ιανουάριο, τιμή υψηλότερη από τις 47,2 μονάδες του Δεκεμβρίου, υποδεικνύοντας καλύτερη εικόνα για την υγεία του ελληνικού μεταποιητικού τομέα.

Ωστόσο, ο δείκτης παραμένει σε τιμές κάτω του 50 κάτι που αποτελεί προάγγελο κακών προοπτικών για τους επόμενους 6 περίπου μήνες. Όπως σημειώνει η S&P Global αυτή η βελτίωση φαίνεται να οφείλεται στο ότι μπορεί μεν οι νέες παραγγελίες να συρρικνώθηκαν περαιτέρω τον Ιανουάριο, όμως η συρρίκνωση αυτή ήταν ηπιότερη από αυτήν που παρατηρήθηκε το Δεκέμβριο, ενώ ταυτόχρονα τα επίπεδα παραγωγής παρέμειναν σε γενικές γραμμές αμετάβλητα. Αντίστοιχη εικόνα έχουμε και αναφορικά με τις συνθήκες ζήτησης, οι οποίες μπορεί μεν να είναι ασθενείς, όμως παρουσίασαν σχετική βελτίωση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Ταυτόχρονα, εξασθένησε και η αύξηση κόστους με το ρυθμό αύξησης των τιμών εισροών να είναι ο βραδύτερος που έχει καταγραφεί από τον Οκτώβριο του 2020. Επιπρόσθετα, μειώθηκαν τα αποθέματα προμηθειών και ετοίμων προϊόντων με εντονότερους ρυθμούς σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Στα αρνητικά, για το μήνα αυτό, έχουμε το γεγονός ότι συνεχίστηκε η μείωση του αριθμού εργαζομένων, ως αποτέλεσμα της απότομης μείωσης του όγκου ανεκτέλεστων εργασιών, ενώ την ίδια στιγμή ο ρυθμός αύξησης των χρεώσεων εκροών ήταν αντίστοιχος με εκείνον που παρατηρήθηκε τον Δεκέμβριο, καθώς οι εταιρείες προσπάθησαν να μετακυλίσουν το κόστος στους πελάτες.

Όσον αφορά στην περίπτωση της Ευρωζώνης, ο δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών για τον τομέα μεταποίησης έφτασε τις 48,8 μονάδες, σημειώνοντας δηλαδή αύξηση σε σχέση με τις 47,8 μονάδες του Δεκεμβρίου. Πρόκειται για τον έβδομο συνεχόμενο μήνα που ο δείκτης παραμένει κάτω από τις 50 μονάδες. Αυτή η επιβράδυνση της ύφεσης της μεταποιητικής δραστηριότητας, υποδηλώνει ότι τα χειρότερα μπορεί να έχουν τελειώσει, οδηγώντας σε αύξηση της αισιοδοξίας. Στις περιπτώσεις της Γαλλίας και της Ιταλίας παρατηρήθηκε σχετική βελτίωση σε σύγκριση με το Δεκέμβριο, αν και οριακή. Ο PMI παραγωγής για την Ιρλανδία καταγράφηκε οριακά πάνω από τις 50 μονάδες. Σε όλες τις άλλες οικονομίες οι συνθήκες επιδεινώθηκαν ξανά (τιμές κάτω του 50), ωστόσο οι ρυθμοί επιδείνωσης επιβραδύνθηκαν.

Όσον αφορά στο δείκτη Οικονομικού Κλίματος, βελτιώθηκε στην περίπτωση της Ελλάδας κατά το μήνα Δεκέμβριο, καθώς έφτασε στις 104,9 μονάδες σε σχέση με τις 103,5 μονάδες στις οποίες βρισκόταν το Δεκέμβριο. Πρόκειται για τον τρίτο συνεχή μήνα βελτίωσης του δείκτη. Σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ, η βελτίωση προέρχεται από τη βελτίωση των προσδοκιών κυρίως στη βιομηχανία και λιγότερο στις κατασκευές και στο λιανικό εμπόριο, ενώ και η καταναλωτική εμπιστοσύνη βελτιώνεται.

Ταυτόχρονα, οι πληθωριστικές πιέσεις αμβλύνονται σταδιακά.

Επίσης, με βάση και την εμπειρία από το πως είχε εξελιχθεί το οικονομικό κλίμα σε προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, θα πρέπει να αναμένουμε βελτίωση των προσδοκιών για το οικονομικό κλίμα κατά τους επόμενους μήνες. Στην περίπτωση της Ευρωζώνης σημειώθηκε βελτίωση του δείκτη, καθώς αυξήθηκε από τις 97,1 μονάδες το Δεκέμβριο σε 99,9 μονάδες τον Ιανουάριο. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί κατά τους τελευταίους επτά μήνες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Academia