Στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας τουλάχιστον μίας δεκαετίας ανήλθε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας, μετά τη σημαντική αύξηση των εισαγωγών χρυσού και του κόστους της ενέργειας. Ωστόσο, ανεξήγητες εισροές κεφαλαίων βοήθησαν στη χρηματοδότηση σχεδόν του μισού ελλείμματος.

Όπως γράφει το Bloomberg, τα στοιχεία του ισοζυγίου πληρωμών που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα έδειξαν ότι το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, το ευρύτερο μέτρο εμπορίου και επενδύσεων, διευρύνθηκε στα 48,8 δισεκατομμύρια δολάρια για ολόκληρο το έτος, με τις εισαγωγές χρυσού να αντιστοιχούν στα 20,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Το έλλειμμα τον Δεκέμβριο ήταν 5,9 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η κεντρική τράπεζα, τα οποία ήταν ελαφρώς μεγαλύτερα από ό,τι είχαν προβλέψει οι οικονομολόγοι.

Γιατί μαζεύουν χρυσό οι κεντρικές τράπεζες

Τα μυστικά κεφάλαια

Τα καθαρά λάθη και οι παραλείψεις, ή με λίγα λόγια το κεφάλαιο άγνωστης προέλευσης, μειώθηκαν για έναν ακόμη μήνα, αλλά παρόλα αυτά έφθασαν τα 24,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε ολόκληρο το έτος, αφού σημείωσαν ρεκόρ στα μέσα του 2022.

Τα erdoganomics, οι εκλογές και τα παιχνίδια με τα επιτόκια

Η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία

Η ανισορροπία μεταξύ των εισαγωγών και των εξαγωγών επιδεινώθηκε πέρυσι, καθώς το ενεργειακό κόστος της Τουρκίας διπλασιάστηκε με την εκρηκτική αύξηση των τιμών των εμπορευμάτων  μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Επίσης, η κεντρική τράπεζα της χώρας ενίσχυσε σημαντικά την αγορά χρυσού, με ολοένα και περισσότερους επενδυτές να στρέφονται στο πολύτιμο μέταλλο ως αντιστάθμισμα έναντι της απότομης πτώσης της λίρας και του πληθωρισμού που τρέχει με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δύο δεκαετιών.

Η συνιστώσα των καθαρών σφαλμάτων και παραλείψεων ήταν αποφασιστικής σημασίας για τη χρηματοδότηση του ελλείμματος, με τα χρήματα από άγνωστη προέλευση να αυξάνονται στο υψηλότερο σημείο από το 2006 όταν άρχισε η καταγραφή των εν λόγω δεδομένων.

Σύμφωνα με το Bloomberg Economics, οι εισροές συνέβαλαν στη θωράκιση των αποθεματικών της κεντρικής τράπεζας κατά τη διάρκεια ενός έτους όταν ξόδεψε έως και 108 δισεκατομμύρια δολάρια σε backdoor παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος για τη στήριξη της λίρας.

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Σαχάπ Καβτσιόγλου δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η αύξηση των αγορών χρυσού το δεύτερο εξάμηνο του 2022 συνέβαλε στο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών και ότι η Τουρκία θα είχε πλεόνασμα εάν εξαιρεθούν οι εισαγωγές ενέργειας και χρυσού.

Οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs Group Inc. εκτιμούν ότι περίπου το 40% των εισαγωγών χρυσού της Τουρκίας το περασμένο έτος «ελαβαν ώθηση πιθανότατα από αγορές της κεντρικής τράπεζας» και το υπόλοιπο «αντανακλούσε περαιτέρω απώλεια εμπιστοσύνης στη λίρα και την περιορισμένη πρόσβαση του κοινού σε άλλα επενδυτικά περιουσιακά στοιχεία με πραγματικά buffers».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή