Σε αναζήτηση συμφωνιών βρίσκονται οι αμερικανοί παραγωγοί πετρελαίου, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες ότι οι καλύτερες τοποθεσίες γεώτρησης σχιστόλιθου γίνονται όλο και πιο σπάνιες.

Τραπεζίτες και δικηγόροι ανέφεραν απότομη άνοδο της δραστηριότητας τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς αγοραστές και πωλητές σε όλο τον κλάδο κινητοποιούν ομάδες για ένα μπαράζ συναλλαγών μετά από μια μακρά περίοδο ξηρασίας – ειδικά στην εκτεταμένη λεκάνη Permian του Τέξας και του Νέου Μεξικού, το πιο παραγωγικό κοίτασμα πετρελαίου στον κόσμο, σύμφωνα με τους Financial Times.

Ρωσία: Μειώνει κατά 5% την ημερήσια παραγωγή πετρελαίου-Σκαρφαλώνει η τιμή του Brent

Μπαράζ εξαγορών και συγχωνεύσεων

«Θα έχουμε μια σειρά συγχωνεύσεων και εξαγορών το 2023», δήλωσε ο Pete Bowden, παγκόσμιος επικεφαλής της ενεργειακής τραπεζικής στην Jefferies και ένας από τους πιο δημοφιλείς διαπραγματευτές του κλάδου.

«Είναι εκεί έξω για να ψωνίσουν για περισσότερο απόθεμα. Και επανερχόμαστε στην επιχείρηση πώλησης επιχειρήσεων Permian με προνομιακές τοποθεσίες σε εξελιγμένα μέρη σε πραγματικές αποτιμήσεις», ανέφερε.

Η αναμενόμενη έκρηξη συγχωνεύσεων και εξαγορών είναι το τελευταίο σημάδι της ισχυρής υγείας της βιομηχανίας πετρελαίου των ΗΠΑ, η οποία έχει αποκομίσει κέρδη ρεκόρ από τις υψηλές τιμές ενέργειας που τροφοδοτήθηκαν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι παραγωγοί σχιστόλιθου των ΗΠΑ πέρυσι δημιούργησαν ρεκόρ ελεύθερων ταμειακών ροών άνω των 150 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μια μέτρηση που παρακολουθείται στενά στον κλάδο και αναμένεται να συγκεντρώσουν άλλα 120 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023, σύμφωνα με την Rystad Energy. Οι πετρελαϊκοί όμιλοι έχουν αποπληρώσει χρέη δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων τον περασμένο χρόνο και έχουν άφθονα μετρητά για τη σύναψη συναλλαγών.

«Στείρο» το 2022

«Αν μπορείτε να αγοράσετε πόρους σε λογική αξία και έχετε τον ισολογισμό και τα μετρητά για να το κάνετε, θα το κάνετε σε αυτές τις τιμές», δήλωσε ο Muhammad Laghari, ανώτερος διευθύνων σύμβουλος επενδυτικής τραπεζικής στην Guggenheim Partners.

Η αναμενόμενη άνοδος ακολουθεί μόλις 160 συμφωνίες το 2022, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων Enverus, το χαμηλότερο ποσοστό από το 2005.

Υπήρξαν μια χούφτα μεγάλες συμφωνίες που έγιναν στα τέλη του περασμένου έτους. Η Diamondback και η Marathon Oil πλήρωσαν 3 δισεκατομμύρια δολάρια το καθένα για να αποκτήσουν γη στις λεκάνες Permian και Eagle Ford.

Άλλες συμφωνίες αξίας περίπου 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρο τον τομέα τον Ιανουάριο, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς από την Matador Resources του γεωτρύπανου Permian Advance Energy που υποστηρίζεται από ιδιωτικά κεφάλαια για 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Vitol, ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος έμπορος πετρελαίου στον κόσμο, κέρδισε μια σειρά από μεγάλα ονόματα τον περασμένο μήνα για να αποκτήσει την ιδιωτική Delaware Basin Resources.

Ανοιξε η όρεξη και των πωλητών

Δεν είναι μόνο οι αγοραστές που επιθυμούν να κλείσουν συμφωνίες. Η όρεξη μεταξύ των πωλητών εντείνεται επίσης, τόσο στους δημόσιους όσο και στους ιδιωτικούς φορείς. Οι όμιλοι ιδιωτικών μετοχών έχουν ξεκινήσει γύρους συγκέντρωσης κεφαλαίων, ενώ προσπαθούν να εξέλθουν από προηγούμενες επενδύσεις σε υψηλές τιμές. «Αναμένουμε από το δεύτερο τρίμηνο και μετά, να δούμε σίγουρα περισσότερη από αυτή τη δραστηριότητα, ιδιαίτερα με τα ιδιωτικά κεφάλαια, καθώς ακούμε – και βλέπουμε – ότι τα παράθυρα συγκέντρωσης κεφαλαίων για ενεργειακά ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια φαίνεται να ανοίγουν», δήλωσε ο Preston Bernhisel, συνεργάτης συγχωνεύσεων και εξαγορών στη δικηγορική εταιρεία Baker Botts.

Οι τραπεζίτες ανέφεραν επίσης, ότι οι μικρότεροι εισηγμένοι στο χρηματιστήριο παραγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου, ειδικά εκείνοι με κεφαλαιακή αξία μικρότερη από 10 δισ. δολάρια, είναι ευάλωτοι καθώς δυσκολεύονται να αποκτήσουν πρόσβαση στις αγορές χρέους και μετοχών, ενώ τα αυξανόμενα επιτόκια αυξάνουν το κόστος δανεισμού.

«Βλέπουμε όλο και περισσότερες εταιρείες μικρής έως μεσαίας κεφαλαιοποίησης να έχουν περιορισμένες επιλογές για απόκτηση ή πώληση, επομένως οι συγχωνεύσεις μεταξύ τους μπορεί να είναι η καλύτερη λύση για την αύξηση της κλίμακας και της συνάφειας», δήλωσε ο Laghari.

Εξαιρείται το φυσικό αέριο

Με τις τιμές του πετρελαίου να σταθεροποιούνται περίπου στα 80 δολάρια το βαρέλι και τη βιομηχανία γενικά να ανεβάζει τις τιμές, οι εταιρείες είναι πιο ευθυγραμμισμένες με τις προσδοκίες για τις τιμές από ό,τι ήταν πέρυσι, περιορίζοντας τα spreads προσφοράς-ζήτησης.

«Υπάρχει καλή αντιστοιχία με τις ανάγκες των αγοραστών και τις ανάγκες των πωλητών αυτή τη στιγμή. Χρειάζεστε απλώς λίγη συνεργασία στην τιμή για να ολοκληρώσετε τις συμφωνίες», δήλωσε ο Andrew Dittmar, αναλυτής στην Enverus.

Οι συμφωνίες είναι πιθανό να περιοριστούν στο πετρέλαιο, σύμφωνα με τους αναλυτές. Οι τιμές του φυσικού αερίου μειώθηκαν απότομα, μειώνοντας την «όρεξη»  στους παραγωγούς να πουλήσουν σε χαμηλές τιμές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια