Πτωτικές τάσεις καταγράφουν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου χάνοντας μέρος των κερδών άνω του 8% της προηγούμενης εβδομάδας, καθώς τις κινήσεις των επενδυτών φαίνεται πως επηρεάζουν οι βραχυπρόθεσμες ανησυχίες για τη ζήτηση που προέρχονται από τα κρίσιμα επόμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και τη στασιμότητα στα διυλιστήρια σε Ασία και ΗΠΑ.

Έτσι, στις ασιατικές αγορές σήμερα Δευτέρα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent υποχώρησαν 74 σεντς, ή 0,9%, στα 85,65 δολάρια το βαρέλι στις 06:00 ώρα Ελλάδος, μετά το +2,2% της Παρασκευής. Το αμερικανικό αργό διαμορφωνόταν την ίδια ώρα στα 78,99 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας πτώση 73 σεντς ή 0,9%, μετά την άνοδο κατά 2,1% στην τελευταία συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας.

ΟΠΕΚ: Η ζήτηση για πετρέλαιο θα αυξηθεί – Πρέπει να αυξηθούν και οι επενδύσεις

«Οι τιμές του αργού υποχωρούν καθώς οι traders αναμένουν μια δυνητικά αποδυναμωμένη προοπτική ζήτησης για αργό, καθώς μια κομβική έκθεση για τον πληθωρισμό (σ.σ.: στις 14 Φεβρουαρίου) θα μπορούσε να αναγκάσει τη Fed να προχωρήσει σε πολύ πιο επιθετική πολιτική σύσφιγξης», δήλωσε στο Reuters ο Edward Moya, ανώτερος αναλυτής του OANDA.

Οι παράγοντες που επηρεάζουν την προοπτική των τιμών είναι από τη μια οι αλλεπάλληλες ανατιμήσεις των επιτοκίων από τη Fed, προκαλώντας ανησυχίες ότι η ζήτηση μπορεί να επιβραδυνθεί, από την άλλη η επανέναρξη των εξαγωγών πετρελαίου από το Αζερμπαϊτζάν την Κυριακή στον τερματικό σταθμό Τζεϊχάν της Τουρκίας (ο οποίος είχε υποστεί ζημιές από τους καταστροφικούς σεισμούς) αποκατέστησε τις ανησυχίες για την προσφορά, εκτιμούν αναλυτές.

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν την Παρασκευή αφού η Ρωσία, η τρίτη μεγαλύτερη παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο, δήλωσε ότι θα μειώσει την παραγωγή αργού τον Μάρτιο κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα (bpd), ή περίπου 5% της παραγωγής, σε αντίποινα κατά των δυτικών περιορισμών στις εξαγωγές της. που επιβλήθηκε ως απάντηση στη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Το +8% της προηγούμενης εβδομάδας

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα τα συμβόλαια Brent και WTI αυξήθηκαν περισσότερο από 8% παίρνοντας ώθηση από την αισιοδοξία για την ανάκαμψη της ζήτησης στην Κίνα, τον κορυφαίο εισαγωγέα αργού στον κόσμο και τον Νο. 2 καταναλωτή πετρελαίου, στο πλαίσιο της επανεκκίνησης της οικονομικής της δραστηριότητας.

Παράλληλα, ενθαρρυντικά για τις κινήσεις των επενδυτών επέδρασε η ανακοίνωση της Ρωσίας ότι θα προχωρήσει σε μείωση της ημερήσιας παραγωγής κατά 500.000 βαρέλια, φέρνοντάς τη ξανά στην ποσόστωσή της στον ΟΠΕΚ+, καθώς αυτήν τη στιγμή η Μόσχα υπερεξάγει.

Επίσης, ο ΟΠΕΚ+, αποφάσισε τον Οκτώβριο να μειώσει την παραγωγή κατά 2 εκατομμύρια bpd, περίπου το 2% της παγκόσμιας ζήτησης, και σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν στον διεθνή Τύπο, δεν φαίνεται διατεθειμένος να αλλάξει γραμμή για την ώρα, παρά τις εξελίξεις.

Υπό αυτές τις συνθήκες, όλο και περισσότερο αναλυτές βλέπουν τις τιμές του πετρελαίου να επιδίδονται σε ένα νέο ράλι προς τα 100 δολάρια το βαρέλι μέσα στον χρόνο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές