Σε νέο ιστορικό υψηλό ανήλθαν το περασμένο έτος οι γαλλικές εξαγωγές κρασιού και οινοπνευματωδών ποτών, καταγράφοντας αύξηση 11%, κυρίως λόγω της αύξησης των τιμών,  σύμφωνα με την Ομοσπονδία Γαλλικών Εξαγωγέων Οίνου και Αλκοολούχων ποτών (FEVS), η οποία επισημαίνει ότι η τάση αυτή θα διαρκέσει και φέτος καθώς οι Κινέζοι καταναλωτές επιστρέφουν στα εστιατόρια και συνεχίζουν τα ταξίδια.

Ειδικότερα, οι υπερπόντιες πωλήσεις κρασιού και οινοπνευματωδών ποτών – η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγή της Γαλλίας μετά τα αεροδιαστημικά αγαθά – έφθασαν τα 17,2 δισεκατομμύρια ευρώ (18,42 δισεκατομμύρια δολάρια) το 2022, αυξημένες κατά 10,8% σε σχέση με το 2021.

Ρεκόρ στις πωλήσεις σαμπάνιας παρά την αύξηση στις τιμές

Τα ρεκόρ της σαμπάνιας

Ωστόσο, ο όγκος των πωλήσεων μειώθηκε κατά 3,8%, κυρίως λόγω της κακής παραγωγής κρασιού το 2021 που συνδέεται με ζημιές από παγετό και υλικοτεχνικά προβλήματα, ανέφερε η FEVS.

Η αγορά της σαμπάνιας είχε ακόμα πιο εντυπωσιακές επιδόσεις κερδίζοντας 8,5% σε όγκο και 20% σε αξία.

Μετά από απότομες αυξήσεις τα τελευταία δύο χρόνια, οι πωλήσεις του Cognac, του πιο εξαγόμενου οινοπνεύματος στη Γαλλία, κέρδισαν περισσότερο από 9% σε αξία αλλά μειώθηκαν κατά 4% σε όγκο.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες

Οι εξαγωγές προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη μεγαλύτερη αγορά κρασιού και οινοπνευματωδών ποτών της Γαλλίας, εκτινάχθηκαν 14% πέρυσι στα 4,7 δισεκατομμύρια ευρώ και πλέον αντιπροσωπεύουν πάνω από το ένα τέταρτο των συνολικών εξαγωγών σε αξία.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβεβαίωσαν τον ρόλο τους ως κινητήρια δύναμη πίσω από τις γαλλικές εξαγωγές κρασιού και οινοπνευματωδών ποτών», δήλωσε στο Reuters ο πρόεδρος της FEVS, Σεζάρ Ζιρόν.

Οι εξαγωγές στη Βρετανία, τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά της Γαλλίας, αυξήθηκαν σχεδόν 7% σε αξία πέρυσι σε 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ (1,8 δισεκατομμύρια δολάρια).

Οι περιορισμοί που συνδέονται με την πανδημία της COVID-19 στην Κίνα επιβαρύνουν τις εξαγωγές κρασιού και οινοπνευματωδών ποτών στην περιοχή πέρυσι, αλλά ο Ζιρόν περίμενε ανάκαμψη το 2023, αφού το Πεκίνο χαλάρωσε τους περιορισμούς.

«Τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία είναι γεμάτα, οι άνθρωποι θέλουν να δουν ο ένας τον άλλον, οπότε αναμένω μια ανάκαμψη τους επόμενους μήνες όσον αφορά το κρασί και τα οινοπνευματώδη ποτά στην Κίνα», είπε.

Η επανέναρξη των ταξιδιών θα ενίσχυε επίσης τις πωλήσεις αφορολογήτων ειδών, πρόσθεσε

Ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας μείωσε τις εξαγωγές στη Ρωσία στο μισό, αλλά ο Ζιρόν τόνισε ότι η αγορά ήταν σχετικά μικρή σε σύγκριση με τις συνολικές εξαγωγές. Ο πόλεμος είχε μάλλον έμμεσο αντίκτυπο λόγω της αύξησης των τιμών της ενέργειας και των σιτηρών για την παραγωγή βότκας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή