Ανακοινώθηκε σήμερα η υποψηφιότητα του Καζούο Ουέντα για τη θέση του νέου διοικητή της Τράπεζας της Ιαπωνίας, την οποία μέχρι σήμερα κατέχει ο Χαρουχίκο Κουρόντα, όπως είχε προαναγγελθεί από τον περασμένο μήνα.

Με την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του το γεν ενισχύθηκε κατά 0,2% ενώ τελικά η ισοτιμία με το δολάριο έκλεισε στα 132,13.

Ξεπούλημα-ρεκόρ στα ιαπωνικά ομόλογα από ξένα funds

Η υποψηφιότητα θα πρέπει να λάβει την έγκριση και των δύο σωμάτων του ιαπωνικού κοινοβουλίου στα οποία ο συνασπισμός του οποίου ηγείται ο πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα διατηρεί την πλειοψηφία. Σύμφωνα με την ιαπωνική εφημερίδα Nikkei οι σχετικές ακροάσεις το πιθανότερο είναι να ξεκινήσουν στις 24 Φεβρουαρίου.

Σημειώνεται ότι ο Κισίντα τόνισε πρόσφατα στην ιαπωνική Βουλή την ανάγκη ο επόμενος διοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας να έχει «επικοινωνιακές δεξιότητες παγκόσμιας κλίμακας» ώστε να μπορεί να συντονίζεται στενά με τους ομολόγους του, αναφέρει το Reuters.

Ο προκάτοχος

Ο νυν διοικητής Κουρόντα διορίστηκε για πρώτη φορά τον Μάρτιο του 2013. Οδήγησε την Τράπεζα της Ιαπωνίας σε πολιτική εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων από το 2016 και η πολιτική αυτή διατηρήθηκε ακόμα και όταν οι υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες πάσχιζαν να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό.

Η τρέχουσα πενταετής θητεία του λήγει στις 8 Απριλίου.

Ομαλοποίηση πολιτικής

Η Bank of America Global Research σε ανάλυσή της αναμένει σταδιακή ομαλοποίηση της πολιτικής υπό τη νέα ηγεσία της κεντρικής τράπεζας αντί για μια απότομη αλλαγή.

Στην ίδια ανάλυση τονίζεται ότι η πλήρης κατάργηση του ελέγχου της καμπύλης αποδόσεων της κεντρικής τράπεζας – μια πολιτική διατήρησης των αποδόσεων των 10ετών κρατικών ομολόγων της Ιαπωνίας εντός του εύρους 50 μονάδων βάσης του 0% – δεν θα συμβεί σύντομα.

Οι ίδιοι οικονομολόγοι πρόσθεσαν ότι είναι «μόνο θέμα χρόνου» να τροποποιήσει η Τράπεζα της Ιαπωνίας την πολιτική ελέγχου της καμπύλης αποδόσεων και ότι αναμένουν να δουν αλλαγές εντός του πρώτου εξαμήνου του 2023.

Οι «κατάλληλοι» συνεργάτες

Η ιαπωνική κυβέρνηση επίσης ανακοίνωσε τους υποψηφίους και για τις θέσεις που θα πλαισιώσουν τον νέο διοικητή. Πρόκειται για τον Σινίτσι Ουτσίντα, μέχρι σήμερα εκτελεστικό διευθυντή της κεντρικής τράπεζας, και τον Ριόζο Χιμίνο, πρώην επικεφαλής του Οργανισμού Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Ιαπωνίας.

Αναλυτές της Bank of America σημειώνουν ότι «οι αναφερόμενες επιλογές της κυβέρνησης για αναπληρωτές διοικητές είναι επίσης κατάλληλες για την αντιμετώπιση της πρόκλησης του εξορθολογισμού και της περάτωσης του εκτεταμένου προγράμματος χαλάρωσης της Τράπεζας της Ιαπωνίας».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Γαλλία: Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου
Διεθνή |

Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στο Παρίσι

Στόχος η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στις γαλλικές εταιρείες από τους νέους αυστηρούς κινεζικούς κανόνες εισαγωγής που απαιτούν την ανταλλαγή τύπων και τεχνογνωσίας παραγωγής