Τα «στοιχήματα» για αλλαγή πλεύσης στην πολιτική της Τράπεζας της Ιαπωνίας έχουν αρχίσει και αντανακλώνται στην αγορά ομολόγων, με τα παγκόσμια funds να εκφορτώνουν ένα ποσό ρεκόρ του χρέους της χώρας τις τελευταίες ημέρες του 2022.

Οι επενδυτές μη κάτοικοι πούλησαν χρεόγραφα αξίας 4,86 ​​τρισεκατομμυρίων γεν (37 δισεκατομμύρια δολάρια) την εβδομάδα που έληξε στις 23 Δεκεμβρίου, στο μεγαλύτερο sell off που έγινε ποτέ σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών που χρονολογούνται από το 2005. Ο αριθμός ξεπέρασε το προηγούμενο υψηλό όλων των εποχών 4,81 τρισ. γεν που καταγράφηκε τον Ιούνιο.

Η μαζική αυτή πώληση έγινε μετά την απόφαση της BOJ τον Δεκέμβριο να διπλασιάσει το ανώτατο όριο της απόδοσης του δείκτη αναφοράς και υποδηλώνει προσδοκίες για περαιτέρω αλλαγή στις ρυθμίσεις πολιτικής.

Τράπεζα της Ιαπωνίας: Αργεί η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής;

Κερδοσκοπία

«Η κερδοσκοπία για μείωση της νομισματικής χαλάρωσης είναι πιο πιθανό να αυξηθεί περαιτέρω», δήλωσε ο Tsuyoshi Ueno, ανώτερος οικονομολόγος στο Ερευνητικό Ινστιτούτο NLI στο Τόκιο. «Η BOJ θα πρέπει να συνεχίσει να αγοράζει ομόλογα» για να περιορίσει την άνοδο των αποδόσεων, είπε.

Ο διοικητής της BOJ,  Χαρουκίκο Κουρόντα διπλασίασε απροσδόκητα το ανώτατο όριο απόδοσης του 10ετούς ομολόγου στο 0,5% στις 20 Δεκεμβρίου, προκαλώντας εκποίηση του δημόσιου χρέους. Η κεντρική τράπεζα απάντησε συλλέγοντας ομόλογα ρεκόρ 17 τρισεκατομμυρίων γεν τον περασμένο μήνα για να περιορίσει την άνοδο των αποδόσεων.

Την Τετάρτη, η BOJ ανακοίνωσε την τέταρτη ημέρα μη προγραμματισμένων πράξεων αγοράς ομολόγων. Η κίνηση ήταν επιπλέον της καθημερινής προσφοράς της για αγορά απεριόριστων ποσοτήτων 10ετών τίτλων και αυτών που συνδέονται με συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο 0,5%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Γαλλία: Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου
Διεθνή |

Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στο Παρίσι

Στόχος η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στις γαλλικές εταιρείες από τους νέους αυστηρούς κινεζικούς κανόνες εισαγωγής που απαιτούν την ανταλλαγή τύπων και τεχνογνωσίας παραγωγής