Μετά την δημιουργία της υπηρεσίας «αγοράστε τώρα, πληρώστε αργότερα», η Apple καλείται πλέον να καθορίσει τους κανόνες που αυτή θα λειτουργεί καθώς και τον τρόπο με τον οποίο ουσιαστικά θα εγκρίνονται οι συναλλαγές.

Έτσι, μία βασική παράμετρος που τίθεται είναι το πόσο καλός πελάτης της εταιρείας υπήρξε ο χρήστης κατά το παρελθόν.

Γιατί η Apple είναι η μόνη από τις Big Tech που δεν κάνει απολύσεις

Η υπηρεσία Apple Pay Later – που ανακοινώθηκε πέρυσι, αλλά βρίσκεται ακόμα σε φάση δοκιμών – θα αξιολογεί τους δανειολήπτες με βάση το ιστορικό δαπανών τους και επιπλέον ποιες από τις συσκευές της εταιρείας κατέχουν. Το πρόγραμμα, το οποίο επιτρέπει στους αγοραστές να κάνουν αγορές και στη συνέχεια να πληρώνουν με δόσεις, θα εξετάσει επίσης εάν οι πελάτες έχουν κάνει αίτηση για πιστωτική κάρτα Apple Card και τις υπόλοιπες κάρτες που έχουν συνδέσει με τους λογαριασμούς τους Apple Pay.

Μεγάλη ευκαιρία αλλά με παγίδες

Η δημιουργία μίας τέτοιας υπηρεσίας και η είσοδος της εταιρείας στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες θεωρείται από τους αναλυτές μία μεγάλη ευκαιρία για τον τεχνολογικό κολοσσό αλλά και ένα πεδίο που μπορεί να κρύβει πιθανές παγίδες.

Ήδη, η υπηρεσία Pay Later εμφανίζει καθυστερήσεις στο λανσάρισμά της καθώς αναμενόταν να γίνει ευρέως διαθέσιμη πέρυσι. Πλέον, η Apple εργάζεται στη δημιουργία μίας εσωτερικής υποδομής για χρηματοοικονομικά προϊόντα για τα οποία η προσδοκία είναι ότι θα συμβάλλουν στην μείωση της εξάρτησής της από τραπεζικούς εταίρους.

Όπως αποκαλύπτει το Bloomberg, τα κριτήρια δανεισμού που έγιναν γνωστά αποτελούν μέρος της δοκιμής της υπηρεσίας σε υπαλλήλους της Apple, οι οποίοι μπορούν να χρησιμοποιούν την υπηρεσία για τις δικές τους προσωπικές αγορές.

Με βάση αυτά τα κριτήρια θα καθορίζεται εάν η εταιρεία είναι διατεθειμένη να δανείσει χρήματα στους αιτούντες και πόσο μεγάλο ποσό θα εγκρίνει. Πολλοί εκ τω δοκιμαστικών χρηστών βλέπουν εγκρίσεις δανείων ύψους έως 1.000 δολαρίων.

Σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτει το Bloomberg, οι προσφορές δανείων λήγουν μετά από 30 ημέρες και ορισμένες φορές οι αιτήσεις απαιτούν κάποιο κρατικό έγγραφο πιστοποίησης της ταυτότητας του χρήστη, αριθμό κοινωνικής ασφάλισης και επαλήθευση δύο βημάτων σε έναν λογαριασμό της Apple.

Όπως σημειώνεται η κατάσταση της πορείας του δανείου της υπηρεσίας Apple Pay Later δεν επηρεάζει την πρόσβαση στις υπόλοιπες υπηρεσίες της εταιρείας.

Το στοίχημα της Apple

Η Apple ποντάρει σε ένα πακέτο νέων υπηρεσιών μέσω των οποίων επιδιώκει να διατηρήσει τους ρυθμούς ανάπτυξης, ιδιαίτερα μετά την επιβράδυνση συνολικά της οικονομίας των τελευταίων μηνών. Σημειώνεται ότι η Apple είχε μάλλον απογοητευτικά αποτελέσματα πωλήσεων για το τρίμηνο που περιλάμβανε την εορταστική περίοδο (η παραδοσιακά δυνατή περίοδος για αυτή), ωστόσο έδωσε θετικές προβλέψεις στους επενδυτές. Παράλληλα, η μετοχή της έχει ανέβει κατά 18% μέσα στο 2023.

Η νέα υπηρεσία που ετοιμάζεται θα επιτρέψει στην Apple να αξιοποιήσει δεδομένα πελατών που ήδη διαθέτει, συμπεριλαμβανομένων των δαπανών τους σε καταστήματα λιανικής της εταιρείας, τις συναλλαγές στο App Store και υπηρεσίες όπως οι πληρωμές peer-to-peer της Apple Cash.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι το Apple Pay, μια υπηρεσία πληρωμών μέσω κινητού τηλεφώνου που κυκλοφόρησε το 2014, και η Apple Card, η οποία έκανε το ντεμπούτο της το 2019, έχουν δώσει στην εταιρεία μια ακόμη στενότερη σύνδεση με την οικονομική ζωή των καταναλωτών.

Πώς θα λειτουργεί

Η υπηρεσία Pay Later θα είναι ενσωματωμένη στην εφαρμογή Wallet του iPhone και θα επιτρέπει στους χρήστες να πραγματοποιούν αγορές με το Apple Pay σε τέσσερις δόσεις που θα καταβάλλονται σε βάθος έξι εβδομάδων. Όταν οι πελάτες εγγράφονται, τους ζητείται να δώσουν ένα ποσό που θα ήθελαν να δανειστούν και, στη συνέχεια, το σύστημα επιστρέφει με ένα εγκεκριμένο σύνολο.

Η συγκεκριμένη υπηρεσία σηματοδοτεί την πρώτη φορά που η Apple χρησιμοποιεί μια καθαρά εσωτερική πλατφόρμα πληρωμών πραγματοποιώντας η ίδια δανεισμό. Μάλιστα, δημιουργήθηκε και μια νέα εταιρεία, η Apple Financing LLC, που θα χειρίζεται αιτήσεις, χορηγήσεις και εγκρίσεις πιστώσεων.

Ωστόσο, ο συνεργάτης της Apple Card, η Goldman Sachs Group, παραμένει η εκδότρια τράπεζα και ο πάροχος δικτύου πληρωμών είναι η MasterCard. Σύμφωνα με το Bloomberg, η τεκμηρίωση της Apple Pay Later δείχνει ότι τα ιστορικά συναλλαγών αποθηκεύονται στη θυγατρική της χρηματοδότησης, Goldman Sachs και MasterCard — αλλά όχι στην ίδια την Apple, για λόγους απορρήτου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή