Χρηματοδότηση ύψους 400 εκατ. ευρώ εξασφάλισε η γαλλική Tikehau Capital, εταιρεία που αυτοπροσδιορίζεται ως «ο παγκόσμιος διαχειριστής εναλλακτικών περιουσιακών στοιχείων», από δύο από τις οικογένειες που βρίσκονται πίσω από τον πολυεθνικό κολοσσό της μπύρας Anheuser-Busch InBev (AB InBev).

Καφές, μπύρα και αναψυκτικά: Ο «πόλεμος» των πολυεθνικών στην ελληνική αγορά

Σύμφωνα με τους Financial Times, πρόκειται για τις οικογένειες Van Damme και Van der Straten Ponthoz, οι οποίες θα επενδύσουν τα 400 εκατ. ευρώ σε μετοχικό κεφάλαιο στην Tikehau Capital Advisors, τον κύριο μέτοχο μιας εισηγμένης επιχείρησης που καλύπτει στρατηγικές ιδιωτικού χρέους, πραγματικών περιουσιακών στοιχείων, ιδιωτικών μετοχών και κεφαλαιαγορών. Η χρηματοδότηση θα πραγματοποιηθεί μέσω της SFI, θυγατρικής της Patrinvest, ενός μακροπρόθεσμου επενδυτικού οχήματος που εκπροσωπεί τις δύο οικογένειες της AB InBev, η οποία έχει επίσης συνάψει συμφωνίες με τη βραζιλιάνικη 3G Capital και τον γερμανικό όμιλο JAB Holdings.

Ένας παγκόσμιος πρωταθλητής

Μετά τη συναλλαγή, οι οικογένειες Van Damme και Van der Straten Ponthoz θα κατέχουν έμμεσα το 9,3% της εισηγμένης στο Euronext Tikehau Capital. «Χτίσαμε αυτή την εταιρεία συνεργαζόμενοι με θεσμικά όργανα και οικογένειες», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Antoine Flamarion, συνιδρυτής της Tikehau. «Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε έναν παγκόσμιο πρωταθλητή στον χώρο των εναλλακτικών επενδύσεων. Η ύπαρξη του κατάλληλου συνεργάτη θα μας βοηθήσει να αναπτυχθούμε με επιτυχία.»

Η Tikehau με έδρα το Παρίσι ιδρύθηκε το 2004 με περιουσιακά στοιχεία ύψους 4 εκατ. ευρώ και, σύμφωνα με τους FT, έχει αναδειχθεί ως ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. Οι δύο ιδρυτές της, ο Mathieu Chabran και ο Flamarion, πρώην υπάλληλοι της Merrill Lynch και της Goldman Sachs, ήταν μόλις 28 και 31 ετών όταν την ίδρυσαν.

Η Tikehau, που πήρε το όνομά της από μια κοραλλιογενή ατόλη του Ειρηνικού στη Γαλλική Πολυνησία, εισήχθη στο Euronext Paris το 2017 μέσω αντίστροφης συγχώνευσης. Το ενεργητικό της έχει αυξηθεί από 10 δισ. ευρώ κατά την εισαγωγή της σε περίπου 38 δισ. ευρώ σήμερα, με 740 υπαλλήλους σε 14 γραφεία. Ο όμιλος έχει αντλήσει κεφάλαια για να επενδύσει μεταξύ άλλων σε τεχνολογίες στον κυβερνοχώρο, σε αμυντικά και αεροδιαστημικά περιουσιακά στοιχεία και σε εταιρείες ενεργειακής μετάβασης. Στοχεύει να διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία ύψους 65 δισ. ευρώ έως το 2026 μέσω οργανικής ανάπτυξης.

Η Tikehau Capital Advisors κατέχει λίγο περισσότερο από το ήμισυ της Tikehau Capital. Μόλις ολοκληρωθεί η συναλλαγή, η Tikehau Capital Advisors θα ανήκει κατά τα δύο τρίτα στη διοίκησή της και το υπόλοιπο θα κατέχεται από επενδυτές όπως η SFI, το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σιγκαπούρης Temasek και η Morgan Stanley Investment Management.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή