Την πιο ακριβή χρέωση, τουλάχιστον 40% στις προθεσμιακές συναλλαγματικές ισοτιμίες, ζητά η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, σε μια προσπάθεια να στηρίξει την λίρα.

Σύμφωνα με το Bloomberg, έκανe έκκληση στους δανειστές να χρεώνουν τουλάχιστον 40% προμήθεια σε προθεσμιακές συμβάσεις δολαρίων, ενώ μέχρι πρότινος άγγιζε το 30%.

Σεισμός στην Τουρκία: Στα 20 δισ. δολάρια το κόστος των υλικών ζημιών

Η Κεντρική Τράπεζα αρνήθηκε να σχολιάσει.

Στόχος να περιοριστεί η ζήτηση για δολάρια

Οι αρχές πιστεύουν ότι το μέτρο θα περιορίσει τη ζήτηση για δολάρια καθιστώντας πιο δαπανηρή για τους πελάτες την αγορά προστασίας έναντι των μεταβολών του νομίσματος μέσω προθεσμιακών συμβολαίων με εμπορικούς δανειστές. Αυτά τα συμβόλαια δημιουργούν ζήτηση σε δολάρια στην αγορά spot, επειδή ένας δανειστής που πουλά ένα προθεσμιακό συμβόλαιο συνήθως αγοράζει σκληρό νόμισμα για να αντισταθμίσει τη δική του έκθεση.

Η Τουρκία εντείνει τα μέτρα για να περιορίσει τη ζήτηση για δολάρια και χρυσό μετά τους δύο καταστροφικούς σεισμούς την περασμένη εβδομάδα. Η ζήτηση συνήθως αυξάνεται σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας στην Τουρκία, καθώς οι πολίτες προσπαθούν να προστατεύσουν τις αποταμιεύσεις τους από τον πληθωρισμό και την πτώση της λίρας.

Νέοι κανόνες

Η διατήρηση της λίρας σταθερή έχει γίνει ακρογωνιαίος λίθος των προσπαθειών των τουρκικών αρχών να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό, ο οποίος κυμαινόταν γύρω στο 80% για μεγάλο μέρος του περασμένου έτους. Το τουρκικό νόμισμα έχει χάσει λιγότερο από 1% φέτος μετά από πτώση περίπου 30% πέρυσι, τη χειρότερη επίδοση στις αναδυόμενες αγορές μετά το πέσο της Αργεντινής.

Το Bloomberg ανέφερε τον περασμένο μήνα ότι η νομισματική αρχή σχεδίαζε έναν νέο κανονισμό που θα απαιτούσε από τις τράπεζες να διατηρούν εξασφαλίσεις για προθεσμιακές συμβάσεις, με στόχο επίσης να μειώσει τη ζήτηση στην αγορά spot.

Οι δανειστές κλήθηκαν επίσης να μην πουλήσουν δολάρια σε ιδιώτες επενδυτές κάτω από 19,05 λίρες ανά δολάριο, ενώ απαγορεύουν στους ιδιώτες επενδυτές να αγοράζουν προθεσμιακές συμβάσεις σε σκληρά νομίσματα. Η λίρα διαπραγματευόταν γύρω στα 18,8548 έναντι του δολαρίου την Πέμπτη.

Η Κεντρική τράπεζα ζήτησε επίσης από τις τοπικές τράπεζες να ορίσουν ελάχιστη διαφορά 3% στις πωλήσεις χρυσού που βασίζονται στη λίρα, μετά την κίνηση της κυβέρνησης να αναστείλει ορισμένες αγορές χρυσού από το εξωτερικό εν μέσω αυξανόμενης ζήτησης και εισαγωγών του πολύτιμου μετάλλου που έχουν επιδεινώσει το ισοζύγιο της Τουρκίας.

Ενώ η κεντρική τράπεζα λαμβάνει μέτρα για να διατηρήσει υπό έλεγχο τη λίρα, ενδέχεται να μειώσει το επιτόκιο για άλλη μια φορά στην επόμενη συνεδρίασή της στις 23 Φεβρουαρίου, έγραψε σε έκθεσή του ο Fatih Akcelik, Τούρκος οικονομολόγος της JPMorgan Chase & Co. Αναμένει ότι το ποσοστό θα μειωθεί στο 8% από 9%, όπως δεσμεύτηκε ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ακόμη και πριν από τους σεισμούς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
TikTok: Ποιο είναι το πραγματικό πρόβλημα πίσω από την απαγόρευσή του – Η νομική αμφισβήτηση
Διεθνή |

Η απαγόρευση του TikTok και η μεγάλη εικόνα - Το πρόβλημα των ΗΠΑ και η αντίδραση της Κίνας

Οι πηγές πληροφόρησης των Αμερικανών έχουν υποβαθμιστεί ποιοτικά - Tο πρόβλημα αναδείχθηκε ξανά με το TikTok, ωστόσο είναι κάτι που ξεπερνά κάθε πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης