Την εισαγωγή ψηφιακού νομίσματος μελετά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς η Ευρώπη προσπαθεί να προστατευτεί από τις εντεινόμενες αντιπαραθέσεις με την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η κεντρική τράπεζα της ΕΕ ξεκίνησε τη μελέτη σκοπιμότητας ενός ψηφιακού ευρώ τον Οκτώβριο του 2021. Το ερχόμενο φθινόπωρο, οι αρχηγοί κρατών της ΕΕ θα πρέπει να αποφασίσουν εάν η ΕΚΤ θα πρέπει να προχωρήσει στα επόμενα βήματα, τα οποία περιλαμβάνουν τη δοκιμή των απαραίτητων τεχνικών ρυθμίσεων, ώστε οι Ευρωπαίοι να μπορούν να προβαίνουν σε αγορές με ψηφιακά ευρώ.
ΕΚΤ: Δωρεάν για όλους το ψηφιακό ευρώ
«Η ΕΚΤ ανησυχεί ότι η ευρωζώνη θα καταλήξει σε μια γεωπολιτική και οικονομική θέση “σάντουιτς” μεταξύ των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών των ΗΠΑ και των συστημάτων πληρωμών της Κίνας, χωρίς ψηφιακό ευρώ. Αυτή τη στιγμή, η Ευρώπη στερείται ψηφιακών πλατφορμών», δήλωσε στο CNBC την Τετάρτη ο Guido Zimmermann, ανώτερος οικονομολόγος στη γερμανική τράπεζα LBBW.
Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ αναγνώρισε αυτό το σημείο κατά τη διάρκεια ομιλίας της τον περασμένο Νοέμβριο. «Η είσοδος των big techs στις πληρωμές θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο κυριαρχίας στην αγορά και εξάρτησης από ξένες τεχνολογίες πληρωμών, με συνέπειες για τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης», είχε δηλώσει τότε χαρακτηριστικά η επικεφαλής της ΕΚΤ.
«Ήδη τώρα περισσότερα από τα δύο τρίτα των ευρωπαϊκών συναλλαγών πληρωμών με κάρτα τις ‘’τρέχουν’’ εταιρείες με έδρα εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είχε προσθέσει η Λαγκάρντ.
Η Mastercard, η Visa, η PayPal, η Alipay και η UnionPay αποτελούν τις κορυφαίες εταιρείες παγκοσμίως για πληρωμές. Καμιά από αυτές τις εταιρείες δεν είναι ευρωπαϊκή. Οι τρεις πρώτες είναι αμερικανικές και οι δύο τελευταίες κινεζικές.
Οι πολιτικοί στην Ευρώπη δεν θέλουν οι καταναλωτές ή οι εταιρείες στην περιοχή να εξαρτώνται από τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας των ΗΠΑ όταν πρόκειται για πληρωμές, σχολίασε ο Zimmermann. Πρόσθεσε δε ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προσπαθούν επίσης να αποφύγουν μια κατάσταση στην οποία η Κίνα θα καταστεί ο μοναδικός καθοριστικός παράγοντας πληρωμών στον «Ψηφιακό Δρόμο του Μεταξιού» — ένα κινεζικό έργο ορόσημο για επενδύσεις στην ψηφιοποίηση σε όλο τον κόσμο.
«Ο στόχος, νομίζω ότι είναι η διασφάλιση της κυριαρχίας ή της ισχύος της ΕΕ, είναι ο κύριος μοχλός για το ψηφιακό ευρώ στις Βρυξέλλες και στη Φρανκφούρτη», δήλωσε στο CNBC από τη μεριά του ο Daniel Gros, διακεκριμένος συνεργάτης στο think tank CEPS .
Πιο αυτόνομη και λιγότερο εξαρτημένη η ΕΕ
Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συζητούν εδώ και αρκετά χρόνια γύρω από την ανάγκη να είναι η περιοχή τους πιο αυτόνομη και λιγότερο εξαρτημένη από άλλα μέρη του κόσμου, αλλά οι συνομιλίες εντάθηκαν στον απόηχο της πανδημίας Covid-19 και στη συνέχεια μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
«Η σημασία της διατήρησης της γεωπολιτικής κυριαρχίας έχει αυξηθεί στις πρόσφατες ομιλίες και δημοσιεύσεις της ΕΚΤ για ένα ψηφιακό ευρώ. Αυτό σίγουρα έχει να κάνει με το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία και τις αυξανόμενες παγκόσμιες γεωπολιτικές εντάσεις», επισήμανε ο Zimmerman.
Η Λαγκάρντ είχε δηλώσει τον Νοέμβριο ότι ένα ψηφιακό ευρώ «είναι ένα κοινό ευρωπαϊκό έργο» και «θα εξυπηρετούσε ουσιαστικά ευρύτερους στόχους δημόσιας πολιτικής, όπως η ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης».
Οι πρόσφατες συζητήσεις για την αυτονομία της Ευρώπης εστίασαν σε υλικά και σε εφοδιαστικές αλυσίδες που θεωρούνται κρίσιμες για τη μετάβαση σε μια οικονομία ουδέτερη από εκπομπές άνθρακα, αλλά και σε προμήθειες που σχετίζονται με την ενέργεια, τον ιατρικό εξοπλισμό και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
«Η έννοια [της στρατηγικής αυτονομίας] έχει τις ρίζες της στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας της ΕΕ. Ωστόσο, έχει γίνει όλo και πιο σημαντική τα τελευταία χρόνια ως αποτέλεσμα του μεταβαλλόμενου γεωπολιτικού πλαισίου που χαρακτηρίζεται από τον αυξανόμενο ανταγωνισμό μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας», δήλωσε στο CNBC ο Antonio Barroso, διευθύνων σύμβουλος της Teneo.
Αλλά υπάρχουν περισσότερα πίσω από το σχέδιο για ένα ψηφιακό ευρώ.
Ο Zsolt Darvas, ανώτερος συνεργάτης της δεξαμενής σκέψης Bruegel με έδρα τις Βρυξέλλες, απέδωσε τη δράση της ΕΚΤ σε αυτόν τον τομέα εν μέρει στην «αυξανόμενη ζήτηση για περιουσιακά στοιχεία crypto» και στο γεγονός ότι πολλές άλλες κεντρικές τράπεζες εξετάζουν επίσης την ανάπτυξη ενός ψηφιακού νομίσματος.
«Η ΕΚΤ μπορεί να μην επιθυμεί να υστερήσει όσον αφορά την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών», κατέληξε.
Latest News
Ισχυρό ξεκίνημα για την Inditex στην εορταστική περίοδο
Η Inditex φαίνεται πως πηγαίνει καλύτερα μετά τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου τα οποία ήταν κάτω από τις προβλέψεις
Economist: Στην πεντάδα του χρυσού «μεταλλίου» για το 2024 η Ελλάδα [πίνακες]
Η καθιερωμένη ανάλυση του Economist για το ποια οικονομία τα πήγε καλύτερα το έτος που ολοκληρώνεται σε λίγες ημέρες
Reuters: Το κενό ηγεσίας επιδεινώνει την οικονομική δυσπραγία της Ευρώπης
Αν και η Ευρώπη υπερηφανεύεται για την ανοικτή οικονομία της, οι πιο άμεσες προκλήσεις εντοπίζονται στο εμπόριο, αναφέρει το Reuters
Περιστέρια και γεράκια στην ΕΚΤ - Όταν η βασική διαφωνία δεν είναι στα επιτόκια
Την Πέμπτη πραγματοποιείται η τελευταία για φέτος συνεδρίαση της ΕΚΤ - Τα στοιχήματα για τα επιτόκια
Η οικονομική πολιτική του Τραμπ θα φέρει «καταστροφή», προειδοποιεί ο Μπάιντεν
Ο Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε εναντίον της εφαρμογής του προγράμματος Project 2025 που φέρεται να ενστερνίζεται ο Ντόναλντ Τραμπ
Είναι ένας ανταγωνιστικός κόσμος - Ποιοι πληρώνονται καλύτερα σήμερα;
Η διεθνής αγορά εργασίας αναγκάζει ορισμένες εταιρείες να πληρώνουν περισσότερα σε... φθηνότερες περιοχές
Πώς οι κινεζικές αεροπορικές βρέθηκαν να κυριαρχούν στις πτήσεις από Ευρώπη σε Ασία
Οι κινεζικές αεροπορικές εκμεταλλεύονται τις ρωσικές αντι-κυρώσεις και επεκτείνουν τα δρομολόγιά τους
Το κεφάλαιο για το λίθιο στη συμφωνία ΕΕ - Mercosur που πέρασε «στα ψιλά»
Αναλυτές της ολλανδικής τράπεζας ING δήλωσαν ότι η σημασία των κρίσιμων πρώτων υλών
Merger Monday: Σε μία ημέρα έκλεισαν deals 35 δισ. δολαρίων
Η επανεκλογή Τραμπ προκαλεί ευφορία στις επιχειρήσεις και τονώνει εξαγορές και συγχωνεύσεις
Η φιλοδοξία του Τραμπ να γίνει ο απόλυτος βαρόνος του πετρελαίου ίσως αποδειχθεί ένα όνειρο - Ανάλυση Economist
Η φιλοδοξία του Ντόναλντ Τραμπ να γίνει ο απόλυτος βαρόνος του πετρελαίου μπορεί να αποδειχθεί ένα όνειρο, καταλήγει ο Economist