Είναι πολύ νωρίς για να εκτιμήσει κανείς με ασφάλεια ότι το σενάριο μιας ύφεσης στις ΗΠΑ έχει απομακρυνθεί οριστικά, σημειώνουν στρατηγικοί αναλυτές της JPMorgan Chase, προειδοποιώντας τους επενδυτές που εμφανίζονται υπερβολικά αισιόδοξοι για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας, ότι θα απογοητευτούν.

ΔΝΤ: Η αμερικανική οικονομία ίσως καταφέρει να αποφύγει την ύφεση το 2023

Σε σημείωμά της, σύμφωνα με το Bloomberg, η ομάδα υποστηρίζει ότι ο αντίκτυπος στην οικονομία από τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής ενδέχεται να καθυστερήσει να φανεί κατά ένα έως δύο χρόνια, ενώ τονίζει ότι η Fed δεν πρόκειται να προχωρήσει σε μειώσεις επιτοκίων παρά μόνο ως απάντηση σε ένα πολύ πιο αρνητικό μακροοικονομικό περιβάλλον από αυτό που προβλέπουν σήμερα οι αγορές.

Ράλι με «πήλινα πόδια»;

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι μετοχές κατέγραψαν ράλι τον πρώτο μήνα του 2023, καθώς οι ελπίδες για αντιστροφή της πολιτικής της Fed, η επαναλειτουργία της Κίνας μετά την άρση των περιορισμών για τον κορωνοϊό και η βελτίωση της εικόνας στην Ευρώπη όσον αφορά την ενεργειακή κρίση, παρείχαν στήριξη. Όμως οι ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ παραμένει ένα συνεχιζόμενο πρόβλημα επανεμφανίζονται, επιβαρύνοντας τις αγορές. Εξάλλου, «γερακίσια» σχόλια από «περιστέρια» της Fed έχουν επίσης πυροδοτήσει φόβους ότι τα επιτόκια των ΗΠΑ θα μπορούσαν να κορυφωθούν σε ποσοστό υψηλότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως.

Ο επικεφαλής της ομάδας στρατηγικών αναλυτών της JPMorgan Chase προειδοποίησε ότι οι μετοχές ενδέχεται να κινηθούν στο υψηλότερο επίπεδο το τρέχον πρώτο τρίμηνο του έτους, με την ομάδα να εκτιμά ότι το ράλι θα εξασθενήσει εν μέσω προειδοποιητικών σημάτων από βασικούς νομισματικούς δείκτες, όπως η έντονα ανεστραμμένη καμπύλη αποδόσεων και η μείωση της προσφοράς χρήματος στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Κι άλλοι ανησυχούν

Οι στρατηγικοί αναλυτές της JPMorgan δεν είναι όμως οι μόνοι που εμφανίζονται απαισιόδοξοι ως προς την πορεία της αμερικανικής οικονομίας. Ο Michael Wilson της Morgan Stanley ανέφερε σε σημείωμά του την Κυριακή ότι το ράλι της bear market έχει «μετατραπεί σε κερδοσκοπική φρενίτιδα με βάση (τις εικασίες για) την παύση ή στροφή (της πολιτικής) της Fed, η οποία δεν έρχεται». Ενώ την προηγούμενη εβδομάδα, οι στρατηγικοί αναλυτές της Bank of America με επικεφαλής τον Michael Hartnett, ανέφεραν ότι μια καθυστερημένη ύφεση στις ΗΠΑ θα επιβαρύνει τις μετοχές το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Απαισιόδοξες ήταν οι εκτιμήσεις και στρατηγικών αναλυτών της Citigroup, οι οποίοι εκτίμησαν ότι οι συναλλαγές που αποσκοπούν στην πώληση των μετοχών που εκτοξεύθηκαν το 2022 και την απόκτηση μετοχών των εταιρειών που συγκαταλέγονται στους χαμένους του προηγούμενου έτους σύντομα θα εξασθενίσουν, προσθέτοντας ότι προτιμούν τις μετοχές πετρελαίου έναντι της τεχνολογίας, παρά το ράλι που έχει καταγράψει ο κλάδος τις πρώτες εβδομάδες του 2023.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή