Θετικά κινούνται σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, στη σκιά της αμερικανικής αργίας λόγω της ημέρας του Προέδρου, με τους επενδυτές να αναμένουν τη δημοσίευση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ προκειμένου να διαγνώσουν εάν θα συνεχιστεί επιθετικά η νομισματική σύσφιξη.

Οι δείκτες

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,2%, με τον κλάδο των μεταλλευμάτων να κερδίζει 0,7%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,16% στις 8.017 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει άνοδο 0,32% στις 15.531 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται υψηλότερα κατά 0,21% στις 7.363 μονάδες.

Η παγκόσμια μάχη με τον πληθωρισμό δεν έχει τελειώσει

Ο δείκτης Stoxx αψήφησε τις αγορές στις ΗΠΑ και την Ασία για να αναρριχηθεί υψηλότερα την περασμένη εβδομάδα, παρά τη μικρή υποχώρηση την Παρασκευή, καθώς οι οικονομικές προοπτικές για την περιοχή συνέχισαν να βελτιώνονται και αρκετά εταιρικά κέρδη ξεπέρασαν τις προσδοκίες. Ο δείκτης έφτασε σε υψηλό ενός έτους, ενώ τόσο ο FTSE 100 όσο και ο γαλλικός CAC 40 άγγιξαν τα ιστορικά υψηλά τους κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας.

Τα μάκρο

Σήμερα, αναμένεται να δημοσιευθούν τα στοιχεία για την παραγωγή κατασκευών και την καταναλωτική εμπιστοσύνη της ευρωζώνης, ενώ οι επενδυτές αναμένουν την Τετάρτη, όταν και η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα δημοσιεύσει τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασής της.

Οι αγορές φαίνεται να έχουν αντιστρέψει το κλίμα μετά από ένα έντονα πτωτικό 2022. Όμως, με την πορεία των αυξήσεων των επιτοκίων να παραμένει αβέβαιη και μια πιθανή ύφεση να εξακολουθεί να αποτελεί πιθανότητα, οι παρατηρητές της αγοράς δυσκολεύονται να αποφασίσουν αν πρόκειται για ένα ακόμη ράλι της bear market ή για την έναρξη μιας νέας ανοδικής αγοράς.

“Υπάρχουν βασικά δύο σενάρια στην αγορά σήμερα”, δήλωσε ο Rahul Ghosh, ειδικός χαρτοφυλακίου στην T. Rowe Price. “Το αισιόδοξο, δηλαδή ένα σενάριο αποπληθωρισμού, και το ελαφρώς πιο αρνητική, ένα σενάριο επίμονου πληθωρισμού, το οποίο στη συνέχεια έχει επιπτώσεις είτε στην πορεία των αυξήσεων των επιτοκίων είτε στη διάρκεια της παραμονής των επιτοκίων σε υψηλότερα επίπεδα”.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές