Την επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων αναμένεται να ακολουθήσει η Τράπεζα της Αγγλίας, σύμφωνα με τον Huw Pill, οικονομολόγο της BoE.

Σύμφωνα με το Bloomberg, o Pill ανέφερε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είναι έτοιμοι να μειώσουν την ταχύτητα των αυξήσεων των επιτοκίων τους, σημειώνοντας ότι υπάρχει κίνδυνος «υπερσφιχτοποίησης» εάν διατηρηθεί ο ρυθμός των τελευταίων μηνών.

Βρετανία: Οι νοσηλευτές κλιμακώνουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους

Πιθανή μια αύξηση 25 μ.β.

Ο αξιωματούχος που συμμετέχει στην εννεαμελή Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής είπε επίσης ότι η αγορά εργασίας έχει δείξει σημάδια χαλάρωσης, μια ένδειξη ότι η ανοδική πίεση στον πληθωρισμό από τις αυξήσεις των μισθών μπορεί να μειώνεται.

Οι αναφορές του στο κείμενο μιας ομιλίας που δόθηκε στο Πανεπιστήμιο του Warwick είναι το πιο ξεκάθαρο σημάδι μέχρι τώρα ότι η BOE μπορεί να εγκρίνει αύξηση κατά ένα τέταρτο της μονάδας στη συνεδρίασή της τον Μάρτιο – ή ακόμα και μια παύση στον ταχύτερο κύκλο αυξήσεων των επιτοκίων σε τρεις δεκαετίες.

«Η συνέχιση της αύξησης των επιτοκίων με το ρυθμό και το μέγεθος που παρατηρήθηκε τον περασμένο χρόνο θα σήμαινε τελικά -και ίσως σύντομα- ότι η νομισματική πολιτική είχε σωρευτικά αυστηροποιηθεί πάρα πολύ», είπε ο Pill, σύμφωνα με κείμενο που κυκλοφόρησε την Πέμπτη η BOE στο Λονδίνο.

Το βασικό επιτόκιο της BOE ανέρχεται τώρα στο 4% μετά από μια σειρά αυξήσεων επιτοκίων κατά μισή μονάδα και μία αύξηση 75 μονάδων βάσης, που ήταν η μεγαλύτερη ανοδική κίνηση από τότε που η κεντρική τράπεζα απέκτησε την εξουσία να καθορίσει το κόστος δανεισμού το 1997.

Οι αγορές χρήματος προτείνουν τώρα τα επιτόκια να κορυφωθούν στο 4,5% μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, αν και ακόμη και αυτή η αύξηση είναι λιγότερο βέβαιη.

Σε επαγρύπνηση

Ο Pill ανέφερε επίσης ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να παραμείνουν σε επαγρύπνηση σχετικά με τον περιορισμό του πληθωρισμού, ο οποίος έφτασε σε υψηλό τεσσάρων δεκαετιών πέρυσι και παραμένει πενταπλάσιος του στόχου του 2%.

«Εξακολουθώ να επιλέγω να τονίσω την ανάγκη της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής (MPC) να είναι προσεκτική για σημάδια μεγαλύτερης από το αναμενόμενο επιμονής στην πληθωριστική πίεση», είπε ο Pill. «Και θα επισήμανα την ανάγκη για την Επιτροπή να διατηρήσει την ετοιμότητά της να ενεργήσει για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε τέτοιας επιμονής εάν προκύψει».

Ο Pill είπε ότι μεγάλο μέρος των επιπτώσεων της αυστηροποίησης που έχει ήδη εφαρμόσει η BOE δεν έχει ακόμη επηρεάσει την οικονομία. Οι αγορές αναμένουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα διολισθήσει σε ύφεση, χωρίς σταθερή ανάπτυξη πριν από το 2025. Ο Pill τόνισε ότι αυτές οι κινήσεις είναι απαραίτητες για να περιοριστούν οι πληθωριστικές πιέσεις, μια παρατήρηση που υποδηλώνει ότι δεν υπάρχουν μειώσεις επιτοκίων στον ορίζοντα.

«Δεδομένης της εκτίμησής μου για τα δεδομένα ως έχουν και αναγνωρίζοντας την ουσιαστική αυστηροποίηση της πολιτικής που έχει ήδη εφαρμοστεί, κατά την άποψή μου, η τρέχουσα προτεραιότητα της MPC πρέπει να είναι να διασφαλίσει ότι θα ολοκληρώσουμε τη δουλειά, ώστε να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό στο στόχο σε βιώσιμη και διαρκή βάση», δήλωσε ο Pill. «Παραμένει πρόωρο να κηρύξουμε τη νίκη επί των απαράδεκτα υψηλότερων ρυθμών πληθωρισμού που είδαμε πρόσφατα», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Meta: Γιατί μπλόκαρε την ενημέρωση στον Καναδά
Διεθνή |

Πώς το μπλοκάρισμα ελλοχεύει κινδύνους για την ενημέρωση - Τι έγινε στον Καναδά

Το μπλοκάρισμα των συνδέσμων ειδήσεων έχει οδηγήσει σε βαθιές και ανησυχητικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι Καναδοί χρήστες του Facebook ασχολούνται με πληροφορίες σχετικά με την πολιτική - και όχι μόνο...