Μια ακαδημία ψηφιακών δεξιοτήτων πιστοποιημένη από τη Microsoft δημιουργεί ο τεχνολογικός κολοσσός σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ). Είναι το επόμενο βήμα στην υφιστάμενη «συμμαχία» τους, που έχει οδηγήσει ήδη στην ψηφιακή εκπαίδευση 4.500 δημοσίων υπαλλήλων, ανεβάζοντας στροφές στον στόχο της επιμόρφωσης συνολικά 250.000 δημοσίων υπαλλήλων ως το 2025 με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η Microsoft εξηγεί την… περίεργη συμπεριφορά του νέου Bing

Ανοίγοντας τον δρόμο τόσο στην ψηφιακή εποχή της δημόσιας διοίκησης, όσο και στη διεθνή τάση που δίνει έμφαση στη διαρκή επιμόρφωση και πιστοποίηση, το ΕΚΔΔΑ εξελίσσεται σε μία ακαδημία δημοσίων υπαλλήλων σε τεχνολογίες της Microsoft. Αυξάνοντας θεαματικά τη δυναμική της συνεργασίας, οι εκπαιδευτές του ΕΚΔΔΑ θα προετοιμαστούν κατάλληλα και θα πιστοποιηθούν από τη Microsoft για να τρέξουν επιμορφωτικά σεμινάρια και ειδικές εκπαιδεύσεις στους υπαλλήλους του Δημοσίου

«Η υφιστάμενη συνεργασία έχει δυναμική κι εξελίσσεται, σε συνδυασμό με μία σχετικά πρόσφατη ΚΥΑ βάσει της οποίας δώσαμε στη συμμετοχή σε αυτά τα επιμορφωτικά προγράμματα ψηφιακών δεξιοτήτων το πλεονέκτημα της μοριοδότησης», σημείωσε, εχθές, κατά τις σχετικές ανακοινώσεις, ο Υπουργός Εσωτερικών, κ. Μάκης Βορίδης. Έχει, μάλιστα, προβλεφθεί και αναδρομικότητα για τους 500 δημοσίους υπαλλήλους που έχουν ήδη πιστοποιηθεί στα εν λόγω προγράμματα, εκ των συνολικά 4.500 επιμορφώσεων.

«Η μεγάλη εικόνα είναι η ψηφιακή μεταρρύθμιση του Δημοσίου. Ένα σκέλος είναι τα προγράμματα και τα ψηφιακά έργα, όμως το πιο σημαντικό είναι ποιος θα τρέξει αυτά τα έργα. Αν δεν έχουμε ανθρώπους να υποστηρίξουν έργα, όπως το HRMS, τότε δεν έχουμε κάνει τίποτα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός, σημειώνοντας πως η πρωτοβουλία είναι ανοιχτή και σε άλλες ενδιαφερόμενες εταιρείες που μπορούν να ακολουθήσουν το καλό παράδειγμα της Microsoft.

Τεχνολογία για πολλούς

Όπως σχολίασε ο διευθύνων σύμβουλος της MicrosoftΕλλάδας, Κύπρου, Μάλτας, κ. Θεοδόσης Μιχαλόπουλος, δίνεται μια ευκαιρία στους υπαλλήλους του ελληνικού Δημοσίου η πιστοποίηση να μετρά στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία, γεγονός που αποτελεί αίτημα και για τον ιδιωτικό τομέα. Έχοντας πιάσει τον στόχο των 5.000 εκπαιδεύσεων στις ψηφιακές δεξιότητες μέσα στη διετία, η πιστοποιημένη ακαδημία εκπαιδευτών βάζει στο πρόγραμμα σε φάση επιτάχυνσης, ώστε το έμψυχο δυναμικό του Δημοσίου να είναι έτοιμο πιο γρήγορα και αποτελεσματικά για να ανταποκριθεί στην ταχεία ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης.

«Η τεχνολογία δεν έχει νόημα αν δεν είναι συμπεριληπτική. Άρα ψάχνουμε να εκπαιδεύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους, ώστε να χρησιμοποιήσουν τις πλατφόρμες μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», σημείωσε ο κ. Μιχαλόπουλος. Αναφερόμενος δε, στην πορεία των επιμορφωτικών προγραμμάτων και στον ιδιωτικό τομέα, όπου η Ελλάδα είχε το χαμηλότερο μερίδιο πιστοποιήσεων στην Ευρώπη, σημείωσε πως αυτό αρχίζει να αλλάζει. Μέχρι σήμερα, έχουν ολοκληρωθεί 40 χιλιάδες από τις 100 χιλιάδες πιστοποιήσεις που είχαν τεθεί ως στόχος της Microsoftγια την πενταετία. «Είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική η διασύνδεση των προγραμμάτων μας με την αγορά εργασίας. Υπάρχει ανταπόκριση», σημείωσε.

Μόνιμος μηχανισμός κατάρτισης

Η συνεργασία με τη Microsoft είναι μία μόνο διάσταση του τεράστιου προγράμματος επιμόρφωσης για το σύνολο των 250.000 υπαλλήλων της δημόσιας διοίκησης, που χρηματοδοτείται με 30 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης κι έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025. Σημειώνεται πως αυτό αφορά σε ένα σύνολο σύγχρονων δεξιοτήτων, μεταξύ των οποίων και οι ψηφιακές. Δεδομένου του μεγέθους του εγχειρήματος, θα μπορούσαν μέσω ειδικών προγραμμάτων να συμμετάσχουν και άλλες κατηγορίες, όπως οι αστυνομικοί.

Σε δύο ακόμη άξονες του φιλόδοξου εγχειρήματος αναφέρθηκε ο κ. Βορίδης. Ο πρώτος αφορά στην εκπαίδευση και πιστοποίηση δημοσίων υπαλλήλων στη διοίκηση συγκεκριμένων σχεδίων (project management). Όσο για τον δεύτερο, αφορά στην καθιέρωση ενός μόνιμου μηχανισμού κατάρτισης που θα είναι συνδεδεμένος με το σύστημα ετήσιας αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων. Οι προς βελτίωση δεξιότητες θα είναι άμεσα συνδεδεμένες με την επιμόρφωση που θα λαμβάνουν από το ΕΚΔΔΑ.

Voucher για τους υπαλλήλους

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του ΕΚΔΔΑ, δρ. Παρασκευή Δραμαλιώτη, τόνισε ότι όπως αλλάζει το κράτος, αλλάζουν και οι δημόσιοι υπάλληλοι που είναι πολύ δεκτικοί στην επιμόρφωση. Αναμένεται δε, το κίνητρο της μοριοδότησης να ανεβάσει ψηλά και το ενδιαφέρον για την πιστοποίηση, η οποία είναι ιδιαίτερα απαιτητική. Ξεκαθάρισε ότι οι πιστοποιήσεις παρέχονται χωρίς επιβάρυνση για τους δημοσίους υπαλλήλους.

Τα εν λόγω προγράμματα εκπονούνται στα πρότυπα του ΕΚΔΔΑ, δηλαδή μέσω πρόσκλησης για τους ενδιαφερόμενους. Κατά προτεραιότητα επιλέγονται εκείνοι που έχουν κάποια διασύνδεση με την πληροφορική και ακολούθως απευθύνονται σε όλους τους υπόλοιπους. Οι συμμετέχοντες αφού παρακολουθήσουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που έχει χτιστεί σε συνεργασία με τη Microsoftκαι τους πιστοποιημένους της εκπαιδευτές, παίρνουν τη βεβαίωση του ΕΚΔΔΑ. Τότε, λαμβάνουν κι ένα voucher για να δώσουν εξετάσεις για τη διεθνή πιστοποίηση της Microsoft χωρίς οικονομική επιβάρυνση.

Αφού το ΕΚΔΔΑ γίνεται η πρώτη ακαδημία δημοσίων υπαλλήλων σε τεχνολογίες της Microsoft, συζητείται τώρα, όπως αποκάλυψε η επικεφαλής του φορέα, να γίνει και εξεταστικό κέντρο αποκλειστικά για τους δημοσίους υπαλλήλους. Εγχείρημα με αρκετές προδιαγραφές και νομικά ζητήματα. Επίσης, μετά το κομμάτι του cloud, συζητείται να προχωρήσουν αντίστοιχες εκπαιδεύσεις και σε εφαρμογές γραφείου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις