Μια αναφορά αυτή την εβδομάδα ότι η JD.com Inc. ξεκινά μια εκστρατεία επιδοτήσεων για να αντισταθεί στις προόδους της ανταγωνιστικής PDD Holdings Inc. προκάλεσε νέα ανατριχίλα στον κλάδο, χτυπώντας τις μετοχές και στις δύο εταιρείες και στον μεγαλύτερο ανταγωνιστή τους στο ηλεκτρονικό εμπόριο Alibaba Group Holding Ltd.

Μαζί, οι τρεις εταιρείες έχασαν 33 δισεκατομμύρια δολάρια από την αγοραία αξία στις συναλλαγές στις ΗΠΑ την Τρίτη, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Καθώς οι πολιορκημένες τεχνολογικές μετοχές της Κίνας φαίνεται να έχουν αφήσει πίσω τους τα χειρότερα, μια νέα απειλή αναδύεται καθώς οι εταιρείες εντείνουν τη μάχη για τις επιχειρήσεις στο εσωτερικό.

Το φυτίλι της βόμβας τοπικού χρέους της Κίνας θα ανάψει υπεράκτια

Εντείνεται ο ανταγωνισμός στο εσωτερικό

Οι κινήσεις του Πεκίνου για την ανακούφιση της καταστολής του τεχνολογικού τομέα έτυχαν θετικής υποδοχής από τους επενδυτές το τελευταίο εξάμηνο του περασμένου έτους, αλλά αυτή η αισιοδοξία αρχίζει τώρα να υποχωρεί. Αντίθετα, οι αγορές ανησυχούν για δαπανηρούς πολέμους τιμών και νέους γύρους καύσης μετρητών καθώς οι εταιρείες που αγωνίζονται να επεκταθούν διεθνώς εντείνουν τους ανταγωνισμούς στο εσωτερικό.

«Με τις ευκαιρίες στο εξωτερικό για τις κινεζικές εταιρείες του Διαδικτύου να στερεύουν, θα είναι πιο δύσκολο για αυτές να κάνουν επιχειρηματικές δραστηριότητες και να κάνουν εξαγορές στο εξωτερικό στο μέλλον», δήλωσε ο Robert Lea, αναλυτής στο Bloomberg Intelligence. «Ως εκ τούτου, θα επικεντρωθούν περισσότερο στην εγχώρια αγορά για ανάπτυξη, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο ανταγωνισμός, συμπεριλαμβανομένης της τιμολόγησης», πρόσθεσε.

Δεν είναι μόνο η προγραμματισμένη εκστρατεία επιδότησης 10 δισεκατομμυρίων γιουάν (1,5 δισεκατομμύρια δολάρια) της JD που αναστατώνει. Οι κινήσεις της Meituan για πρόσληψη 10.000 ατόμων στην ηπειρωτική χώρα θεωρήθηκαν ως μια προσπάθεια να νικήσει τον αυξημένο ανταγωνισμό από νεοεισερχόμενους, όπως το Douyin της ByteDance Ltd., στην κινεζική αρένα 145 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Μακριά από το διαδικτυακό εμπόριο, η NetEase Inc. και η MiHoYo εντείνουν τη μάχη τους ενάντια στην κορυφαία εταιρεία τυχερών παιχνιδιών Tencent Holdings Ltd.

Η ανησυχία

Σίγουρα, οι αναλυτές εξακολουθούν να είναι αισιόδοξοι με σχεδόν καμία σύσταση πώλησης για την JD ή τους κύριους ομοτίμους της. Σύμφωνα με την Alicia Yap της Citigroup Inc., η JD έχει ιστορικό συνετών δαπανών και αναμένεται να προσφέρει λογικές προσφορές. Με τα περιθώρια κέρδους της να είναι ήδη μεταξύ των χαμηλότερων του Nasdaq Golden Dragon China Index και να αναμένεται να υποχωρήσουν περαιτέρω, η εταιρεία έχει περιορισμένο περιθώριο ελιγμών.
Για ορισμένους επενδυτές, οι ανησυχίες είναι βαθύτερες από τον αντίκτυπο των αυξημένων ανταγωνισμών στα αποτελέσματα και στα οικονομικά των εταιρειών.

«Εξακολουθούμε να μην έχουμε σαφήνεια σχετικά με το είδος της συμπεριφοράς που θεωρείται αποδεκτή και τι όχι, για τους τεχνολογικούς γίγαντες, και ο σκληρός ανταγωνισμός μπορεί να οδηγήσει αυτές τις εταιρείες σε ακραία πράγματα», δήλωσε ο Wu Yuefeng, διαχειριστής κεφαλαίων στη Wenzhou Jia Yue Investment Management. Co. «Κανείς δεν μπορεί να πει τι θα κάνουν αυτές οι εταιρείες για μερίδιο αγοράς και σε ποιο σημείο οι αρχές θα πουν αρκετά», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή