Σε μείωση των επιτοκίων στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά ετών,προσανατολίζεται η Τουρκία, προσθέτοντας ένα κομμάτι που λείπει στην απόκριση έκτακτης ανάγκης μετά τον πιο καταστροφικό σεισμο στη χώρα εδώ και έναν αιώνα, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η κυβέρνηση έχει ήδη διαθέσει 100 δισεκατομμύρια λίρες (5,3 δισεκατομμύρια δολάρια) σε δαπάνες βοήθειας, μαζί με δωρεές σε οικογένειες στις πληγείσες περιοχές. Η προσπάθεια περιελάμβανε επίσης μια δαπανηρή παρέμβαση στην αγορά και υποσχέσεις για ανοικοδόμηση σε περιοχές στα νοτιοανατολικά που συγκλονίστηκαν από μια σειρά θανατηφόρων δονήσεων νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Σεισμός στην Τουρκία: Επιδότηση μισθών και απαγόρευση απολύσεων σε 10 επαρχίες

Η κεντρική τράπεζα πρόκειται να ακολουθήσει την Πέμπτη με μείωση επιτοκίου που ορισμένοι αναλυτές – συμπεριλαμβανομένης της Bloomberg Economics – προβλέπουν ότι θα ωθήσει το σημείο αναφοράς κάτω από το 8% για πρώτη φορά από το 2016. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg αναμένουν μείωση κατά μια πλήρη ποσοστιαία μονάδα.

Μείωση κατά τουλάχιστον 100 μ.β.

Με τις κρίσιμες εκλογές να προγραμματίζονται για τον Μάιο, η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής οδηγείται στα άκρα μετά τους δύο σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου που έπληξαν τις επαρχίες που αντιπροσωπεύουν περίπου το 10% της οικονομικής παραγωγής της Τουρκίας.

Η καταστροφή που σκότωσε περισσότερους από 42.000 ανθρώπους στην Τουρκία και κατέστρεψε χιλιάδες κτίρια, απλώς επέτεινε την επείγουσα ανάγκη για την κεντρική τράπεζα να παράσχει νομισματικά κίνητρα, παρά το γεγονός ότι τα επιτόκια είναι ήδη σχεδόν 50% κάτω από το μηδέν όταν προσαρμοσθούν στον τον πληθωρισμό.

Ο Ibrahim Aksoy, επικεφαλής οικονομολόγος της HSBC Asset Management Τουρκίας, αναμένει τώρα μείωση επιτοκίων μεγαλύτερη από την κίνηση των 100 μονάδων βάσης που παρατηρήθηκε πριν από την καταστροφή «εξαιτίας των αρνητικών επιπτώσεων του σεισμού στην οικονομική δραστηριότητα».

Ξεπερνώντας τη χειρότερη κρίση πληθωρισμού από το 1998, η οικονομία αντιμετωπίζει ένα νέο σοκ που απειλεί την ανάπτυξη και θα επιβαρύνει έναν προϋπολογισμό που έκλεισε πέρυσι με το μικρότερο έλλειμμά του σε περισσότερο από μια δεκαετία.

Τι λέει το Bloomberg Economics

«Δεδομένου του υψηλού και αυξανόμενου ανθρωπιστικού και οικονομικού τέλους της καταστροφής, βλέπουμε την κεντρική τράπεζα να φορτώνει το μεγαλύτερο μέρος της συνολικής μείωσης των επιτοκίων μέχρι τον Φεβρουάριο και να εκτελεί το υπόλοιπο πιο κοντά στην ψηφοφορία. Μεταξύ αυτών των δύο δράσεων είναι πιθανό να χρησιμοποιηθούν εναλλακτικά εργαλεία. Η μείωση των επιτοκίων πιθανότατα θα αυξήσει την πίεση στη λίρα, η οποία θα περιορίσει την αναμενόμενη επιβράδυνση των κερδών των τιμών», αναφέρει το Bloomberg Economics.

Με την πεποίθηση ότι τα χαμηλότερα επιτόκια μπορούν να μετριάσουν τον πληθωρισμό, ο Ερντογάν έχει αποφασίσει να ωθήσει το κόστος δανεισμού όλο και χαμηλότερα ακόμη και μετά από 500 μονάδες βάσης νομισματικής χαλάρωσης πέρυσι. Και τον Ιανουάριο, η κεντρική τράπεζα αφαίρεσε μια φράση ότι τα τρέχοντα επιτόκια βρίσκονται σε «επαρκές» επίπεδο, ένα σημάδι που ερμηνεύτηκε από ορισμένους οικονομολόγους ότι αναμένονται βαθύτερες περικοπές.

Μια ολοένα και πιο χαλαρή νομισματική πολιτική δεν θα κάνει τίποτα για να αντισταθμίσει τους κινδύνους για τον πληθωρισμό που απλώς επιβραδύνθηκε σε λιγότερο από 60% σε ετήσια βάση για πρώτη φορά μετά από σχεδόν ένα χρόνο. Μπορεί να βρεθεί υπό πίεση μετά τους σεισμούς, με δημοσιονομικά κίνητρα και την απειλή για την προμήθεια προϊόντων διατροφής όπως το κρέας, που ωθούν την JPMorgan να αυξήσει την εκτίμησή της στο τέλος του έτους στο 45% από 43%.

Κίνδυνος για τη λίρα

Η προσέγγιση θα μπορούσε επίσης να φέρει τη λίρα βαθύτερα σε κίνδυνο μετά από μήνες σχετικής σταθερότητας, κυρίως χάρη στα μέτρα και τις παρεμβάσεις της κεντρικής τράπεζας που οι Bloomberg Economists εκτιμούν ότι κόστισαν 108 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι.

Η Standard Chartered Plc έχει προειδοποιήσει ότι το τουρκικό νόμισμα θα μπορούσε να αποδυναμωθεί στα 36 ανά δολάριο ΗΠΑ – από λίγο κάτω από το 19 – εάν συνεχιστούν οι τρέχουσες εξαιρετικά χαλαρές πολιτικές μετά τις εκλογές.

Αλλά είναι η κλίμακα της καταστροφής που πιθανότατα θα δώσει τον τόνο για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, με το συνολικό κόστος της καταστροφής να ανέρχεται στα 84 δισεκατομμύρια δολάρια. Για να ελαφρύνει το βάρος για τους δανειστές, η κεντρική τράπεζα έχει ήδη εισαγάγει μια σειρά από απαλλαγές, συμπεριλαμβανομένων εξαιρέσεων από τα υποχρεωτικά αποθεματικά για μέρος της πίστωσης στη ζώνη του σεισμού.

Ο Τούρκος οικονομολόγος της JPMorgan, Fatih Akcelik, ο οποίος αναμένει από την κεντρική τράπεζα να μειώσει το δείκτη αναφοράς της κατά 100 μονάδες βάσης αυτή την εβδομάδα, είπε ότι «δεν αποκλείει περισσότερες μειώσεις επιτοκίων πριν από τις εκλογές».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή