Τη βεβαιότητα ότι η Federal Reserve θα νικήσει τελικά τον πληθωρισμό εξέφρασε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Σεντ Λούις, Τζέιμς Μπούλαρντ.

Ο Μπούλαρντ, το πλέον επιθετικό γεράκι της Fed , υποστήριξε επίσης ότι θα πρέπει να επιταχυνθεί περαιτέρω ο ρυθμός σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής.

Μιλώντας στο CNBC υπογράμμισε ότι μια πιο επιθετική αύξηση των επιτοκίων τώρα θα έδινε στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς που ορίζει τα επιτόκια μια καλύτερη ευκαιρία να μειώσει τον πληθωρισμό που, ενώ υποχωρεί λίγο από τα επισφαλή επίπεδα του 2022, εξακολουθεί να είναι υψηλός.

Τι βλέπουν οι οικονομολόγοι για τα επιτόκια της Fed

«Έχει γίνει δημοφιλές να λέμε, «Ας επιβραδύνουμε και ας νιώσουμε το δρόμο μας προς εκεί που πρέπει να είμαστε». Ακόμα δεν έχουμε φτάσει στο σημείο όπου η επιτροπή έβαλε το λεγόμενο τερματικό επιτόκιο», είπε και πρόσθεσε: «Να φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο και μετά να νιώσουμε το δρόμο και να δούμε τι πρέπει να κάνουμε».

Στα χνάρια της Μέστερ

Αυτά τα σχόλια έρχονται μια εβδομάδα αφότου ο Μπούλαρντ κα η πρόεδρος της Fed του Κλίβελαντ, Λορέτα Μέστερ, δήλωσαν και οι δύο ότι πίεζαν για αύξηση των επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στην τελευταία συνεδρίαση, αντί για την κίνηση των 25 μ.β. που ενέκρινε τελικά η FOMC.

Είπαν ότι θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν μια πιο επιθετική κίνηση στη συνάντηση του Μαρτίου.

«Εάν ο πληθωρισμός συνεχίσει να μειώνεται, νομίζω ότι θα είμαστε καλά», είπε. «Ο κίνδυνος μας τώρα είναι ο πληθωρισμός να μην πέσει και να επιταχυνθεί εκ νέου, και μετά τι θα κάνουμε; Θα πρέπει να αντιδράσουμε, και αν ο πληθωρισμός δεν αρχίσει να μειώνεται, ξέρετε, διακινδυνεύουμε την επανάληψη της δεκαετίας του 1970 … και δεν θέλουμε να μπούμε σε αυτό. Ας είμαστε απότομοι τώρα, ας θέσουμε υπό έλεγχο τον πληθωρισμό το 2023», είπε χαρακτηριστικά ο Μπούλαρντ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή