Την επίλυση των προβλημάτων που έχουν ανακύψει σε βασικούς τεχνολογικούς τομείς της Κίνας θέτει ως προτεραιότητα ο πρόεδρος της χώρας Σι Τζινπίνγκ, όπως μεταδίδουν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, καθώς το Πεκίνο βρίσκεται αντιμέτωπο με έναν αυξανόμενο αριθμό κυρίως αμερικανικών περιορισμών στις εξαγωγές προηγμένης τεχνολογίας.

Ο σύγχρονος τεχνολογικός εθνικισμός και ο «πόλεμος των μικροτσίπ»

Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του 24μελούς Πολιτικού Γραφείου, ενός από τα κορυφαία όργανα λήψης αποφάσεων του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, ο Σι Τζινπίνγκ δήλωσε ότι η Κίνα πρέπει να ενισχύσει την έρευνα στην επιστήμη και την τεχνολογία, εάν πρόκειται να επιτύχει αυτοδυναμία και να γίνει μια παγκόσμια τεχνολογική δύναμη, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

«Για να ανταπεξέλθουμε στον διεθνή επιστημονικό και τεχνολογικό ανταγωνισμό, να επιτύχουμε ένα υψηλό επίπεδο αυτοδυναμίας και αυτοβελτίωσης, πρέπει επειγόντως να ενισχύσουμε τη βασική έρευνα και να επιλύσουμε βασικά τεχνολογικά προβλήματα από την πηγή», ανέφερε ο Σι σύμφωνα με το Xinhua.

Ο ανταγωνισμός με τις ΗΠΑ

Η έκκληση έρχεται καθώς η Κίνα αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις στην πολυετή προσπάθειά της να καλύψει το χάσμα με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους στην προηγμένη τεχνολογία ημιαγωγών.

Τον Ιανουάριο, η Ιαπωνία και η Ολλανδία συμφώνησαν να συμμορφωθούν με τους εξαγωγικούς περιορισμούς κατά του τομέα μικροτσιπ της Κίνας, τους οποίους η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε ανακοινώσει τον Οκτώβριο του 2022, ανέφεραν τα μέσα ενημέρωσης.

Οι αρχικές αμερικανικές κυρώσεις στόχευαν τις κινεζικές αγορές προηγμένων υπολογιστικών τσιπ τεχνητής νοημοσύνης (AI), καθώς και εξοπλισμού που τα εργοστάσια τσιπ θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν για την παραγωγή υπολογιστικών τσιπ αιχμής.

Ο Σι δήλωσε επίσης την Τρίτη ότι είναι απαραίτητο να αυξηθεί η δεξαμενή των κορυφαίων τεχνολογικών ταλέντων της Κίνας, ανέφερε το Xinhua, επαναλαμβάνοντας μια ομιλία του το 2021, όπου είπε ότι μέχρι το 2035 η Κίνα «θα πρέπει να κατατάσσεται μεταξύ των κορυφαίων χωρών στον κόσμο όσον αφορά τη στρατηγική και τεχνολογική μας δύναμη και τον στρατό μας από ταλέντα υψηλής ποιότητας».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή