Ισχυρότερες εμφανίζονται πλέον οι προοπτικές ανάπτυξης της Κίνας σε σύγκριση με λίγους μήνες πριν, όπως αποτυπώνεται στη μηνιαία ανάλυση της Citigroup για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές

Ακόμη, στην έκθεση αναφέρεται ότι ο ήπιος καιρός στην ευρωζώνη επέτρεψε στην οικονομία να μείνει στάσιμη αντί να συρρικνωθεί, ενώ τα πρόσφατα στοιχεία για τις ΗΠΑ έδειξαν ανθεκτικότητα, αλλά την ίδια στιγμή είναι προφανές ότι οι κινήσεις κατά του πληθωρισμού έχουν ακόμη πολύ δρόμο μπροστά τους

Η Citi εξηγεί ότι το 2021 ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε και πολλές κεντρικές τράπεζες δεν έλαβαν μέτρα, αλλά αναγνώρισαν τα λάθη τους και προχώρησαν σε πιο σκληρή πολιτική για τα επιτόκια και φαίνεται ότι το 2023 θα είναι το έτος κατά το οποίο οι επιπτώσεις αυτού του κύκλου αυξήσεων θα αποδώσουν περισσότερο. Η βασική εκτίμηση της Citigroup είναι μια σταδιακή επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης, σταδιακή επιβράδυνση του παγκόσμιου πληθωρισμού και κυλιόμενη ύφεση σε επίπεδο χωρών, ωστόσο, παραμένει συντονισμένη με τους σημαντικούς κινδύνους γύρω από τις προβλέψεις της.

Απορίες των αντιπληθωριστικών πολιτικών

Η Citigroup για την Ευρωζώνη προβλέπει ισχνή άνοδο του ΑΕΠ 1% φέτος και μόλις 1,2% το 2024. Ο πληθωρισμός θα παραμείνει αυξημένος στο 5,6% φέτος και στο 2,1% το 2024. Για το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε πέρυσι, η εκτίμηση της τράπεζας είναι 10% για το πρώτο τρίμηνο φέτος στο 8,1%, στο 6,5% το δεύτερο τρίμηνο, στο 4,9% τρίτο και 3,1% στο τελευταίο τρίμηνο του έτους. Για την παγκόσμια ανάπτυξη, η επίδοση φέτος θα είναι +2,2% και 2,4% το 2024.

Επιτόκια και πληθωρισμός

Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων θα κυμανθούν από 3,65% το α’ τρίμηνο φέτος έως 3,25% στο τέλος του έτους για τις ΗΠΑ. Τα γερμανικά ομόλογα από το 2,4% στο α’ τρίμηνο θα μειωθούν σταδιακά σε 2,25% στο τέλος του έτους και στο 2% στο τέλος του 2024.

Την ίδια στιγμή, η αμερικανική τράπεζα αναφέρει πως με τον πληθωρισμό να συνεχίζει να τρέχει, οι κεντρικές τράπεζες βρίσκονται εν μέσω ενός επιθετικού κύκλου αυξήσεων των επιτοκίων. Για αυτό, προβλέπει ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια άλλες τρεις φορές, «στέλνοντας» το επιτόκιο πολύ κοντά στην περιοχή του 5%. Η ΕΚΤ αναμένεται να αυξήσει το επιτόκιο στο 3,5%, το υψηλότερο επίπεδό του εδώ και 20 χρόνια. Άλλες κεντρικές τράπεζες είναι επίσης πιθανό να αυξήσουν περαιτέρω ή να διατηρήσουν τις ήδη αυστηρές πολιτικές τους τουλάχιστον μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Οι τιμές των αγαθών παρουσιάζουν έντονο αποπληθωρισμό, καθώς οι διαταραχές της προσφοράς που προηγουμένως οδηγούσαν σε αύξηση του πληθωρισμού από τις διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού, τη ραγδαία αύξηση των τιμών των βασικών εμπορευμάτων και τις πιέσεις από την πανδημία, αποσυμπιέζονται περαιτέρω. Αλλά η συνεχιζόμενη εναλλαγή των καταναλωτικών δαπανών τροφοδοτεί τον υψηλό πληθωρισμό των υπηρεσιών. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Citigroup, ο παγκόσμιος πληθωρισμός εξακολουθεί να κινείται κάπου στο 6-7%, πολύ πάνω από τους στόχους των κεντρικών τραπεζών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή