Το 2022 ήταν η χρονιά της Daiei Kankyo μιας νεοσύστατης επιχείρησης διαχείρισης απορριμάτων και ανακύκλωσης, η οποία αποφάσισε να κάνει το μεγάλο βήμα και να μπει στο χρηματιστήριο. Μάλιστα, χαρακτηρίστηκε ως μία από τις μεγαλύτερες IPO της Ιαπωνίας το περασμένο έτος.

Η εταιρεία με έδρα το Κόμπε, συγκέντρωσε τον Δεκέμβριο 315 εκατομμύρια δολάρια, προσφέροντας πάνω από το ένα τρίτο των μετοχών της και εισήχθη στην Prime Market του Χρηματιστηρίου του Τόκιο. Πλέον, η μετοχή της έχει σημειώσει άνοδο σχεδόν 30%, καθιστώντας τον 66χρονο Φούμιο Κανέκο, συνιδρυτή και πρόεδρο της εταιρείας, ως τον πιο πρόσφατο δισεκατομμυριούχο της χώρας με καθαρή περιουσία 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

«Ούτε περιστέρι ούτε γεράκι»: Το who is who του 71χρονου νέου Κεντρικού Τραπεζίτη της Ιαπωνίας

Ο Κανέκο, μαζί με τρεις εταίρους, ίδρυσε την εταιρεία το 1979 στην πόλη Ιζούμι, στην επαρχία Οσάκα, με βασικό σκοπό  τη διαχείριση απορριμμάτων. Παρά την αρχική αντίσταση από τους κατοίκους της περιοχής, ο Κανέκο και οι συνέταιροί του κατάφεραν να πείσουν την τοπική κυβέρνηση σχετικά με την ανάγκη για μόνιμο χώρο διάθεσης απορριμάτων και έλαβαν τις απαιτούμενες άδειες για την κατασκευή ενός μεγάλου σταθμού διαχείρισης. Πλέον, αυτή η τοποθεσία έχει μετατραπεί σε ένα ειδικά διαμορφωμένο δημόσιο πάρκο.

Σημείο καμπής για το εγχείρημα του Κανέκο ήταν το 1995 όταν ο μεγάλος σεισμός «Hanshin Awaji» προκάλεσε τεράστιες ζημιές στο Κόμπε και την Οσάκα. Η εταιρεία κατέληξε να χειρίζεται το ένα τρίτο του συνόλου των απορριμμάτων του σεισμού, γεγονός που πίεσε τα οικονομικά της, αλλά βοήθησε στη δημιουργία των διαπιστευτήριών της.

Έκτοτε, η Daiei Kankyo επεκτάθηκε στην ανακύκλωση, στην παραγωγή ενέργειας με χρήση απορριμμάτων, στην αποκατάσταση του εδάφους και στη διατήρηση των δασών. Οι υπηρεσίες της εταιρείας περιλαμβάνουν συλλογή και μεταφορά απορριμμάτων, διαλογή, σύνθλιψη, ανακύκλωση και τελική διάθεση σε 61 εγκαταστάσεις σε πέντε νομούς. Από τον Δεκέμβριο, η εταιρεία είχε συνολική χωρητικότητα 31,8 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων σε όλους τους χώρους τελικής απόρριψης.

Η εταιρεία λειτουργεί επίσης μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα και βιοαέριο και παρέχει θερμότητα σε ένα ξενοδοχείο στην πόλη Ίγκα για τις φυσικές εγκαταστάσεις θερμών πηγών του. Παράγει ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέσω ηλιακής ενέργειας, ενώ σήμερα η Daiei έχει περισσότερες από 30 θυγατρικές και συνδεδεμένες εταιρείες με εργατικό δυναμικό 2.520 ατόμων.

Η Daiei Kankyo επωφελήθηκε από την αυξανόμενη ζήτηση για υπηρεσίες διαχείρισης απορριμμάτων καθώς οι επιπτώσεις της πανδημίας εξασθενούν. Κατά το οικονομικό έτος που έληξε τον Μάρτιο του 2022, σημείωσε έσοδα 500 εκατομμυρίων δολαρίων, σημειώνοντας αύξηση 5,5% σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 67 εκατ. δολάρια. Τέλος, τους πρώτους εννέα μήνες του οικονομικού έτους 2023 που έληξε τον Δεκέμβριο του 2022, η Daiei ανέφερε καθαρά κέρδη 54 εκατ. δολάρια.

Στο μήνυμά του ο Κανέκο αναφέρει χαρακτηριστικά πως ο Όμιλος Daiei Kankyo θέτει τα θεμέλια για την 100η επέτειό του υπό το όραμα «ενίσχυση της επιχειρηματικής συνέχειας και εξέλιξη με τη δύναμη δημιουργίας ενός καλύτερου περιβάλλοντος».

«Η επιχείρησή μας δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την εμπιστοσύνη των πελατών μας και των τοπικών κοινωνιών. Από την ίδρυσή μας το 1979, εργαζόμαστε επιμελώς για να βοηθήσουμε στη δημιουργία μιας βιώσιμης κοινωνίας προσανατολισμένης στην ανακύκλωση. Για εμάς, η οικοδόμηση διαρκούς εμπιστοσύνης είναι το σημείο εκκίνησης για ένα βιώσιμο μέλλον. Το μέλλον προέρχεται από την εμπιστοσύνη. Αυτή η πεποίθησή μας δεν άλλαξε ποτέ και δεν θα αλλάξει ποτέ. Ο κόσμος έχει κάνει μια σημαντική στροφή προς απανθρακοποίηση. Πρέπει να προωθήσουμε περαιτέρω τη συνεργασία με ένα ευρύ φάσμα αξιόπιστων εταίρων και να κάνουμε τις απαραίτητες επενδύσεις προκειμένου να αλλάξουμε τον τρόπο διαχείρισης και ανακύκλωσης απορριμμάτων», σημειώνει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News