Μια νίκη της Ουκρανίας στον πόλεμο με τη Ρωσία θα είχε ως αποτέλεσμα την κατάρρευση της αυτοκρατορίας της Μόσχας, δήλωσε ο δισεκατομμυριούχος διευθυντής κεφαλαίων Τζορτζ Σόρος στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου την Πέμπτη, σύμφωνα με το CNBC.

Στην ομιλία του, ο Ουγγρικής καταγωγής επενδυτής και ιδρυτής του δικτύου υπεράσπισης των Open Society Foundations είπε ότι ένας Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος πρέπει «να αποφευχθεί πάση θυσία» και ότι «η υποστήριξη της Ευρώπης στην Ουκρανία πρέπει να διατηρηθεί».

Μπορέλ: Η Ευρώπη δεν στηρίζει αρκετά την Ουκρανία

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προμηθεύει στην Ουκρανία όπλα όπως πυραύλους, άρματα μάχης και πυρομαχικά που απαιτούνται για να αντισταθεί σε μια ρωσική επίθεση, αλλά διαπίστωσε ότι η  Βουλή των Αντιπροσώπων που ηγείται τώρα από τους Ρεπουμπλικάνους έχει διαφορετική άποψη.

Ο αρχηγός της Wagner Group Yevgeny Prigozhin είπε πρόσφατα ότι οι τρέχουσες προσπάθειες να περικυκλώσουν τις ουκρανικές δυνάμεις στην πόλη Bakhmut παρεμποδίζονται από την «τερατώδη γραφειοκρατία» της Μόσχας, προκαλώντας ρήξεις μεταξύ Wagner και Κρεμλίνου. .

Ο Prigozhin πιθανολόγησε ότι μπορεί να χρειαστούν 2 ή 3 χρόνια για τη Ρωσία που θα εξασφαλίσει τον έλεγχο της ανατολικής ουκρανικής περιοχής του Ντονμπάς και είπε για τον Μπαχμούτ σε πρόσφατη συνέντευξη ότι «υπάρχουν πολλοί δρόμοι έξω και λιγότεροι δρόμοι μέσα».

Την άνοιξη η ευκαιρία της Ουκρανίας

«Είναι πιθανό να τα καταφέρει, αλλά το θεωρώ απίθανο, γιατί ο ουκρανικός στρατός προβάλλει ισχυρή αντίσταση και μόλις η Ουκρανία μπορέσει να χρησιμοποιήσει τα όπλα που της έχει υποσχεθεί, τα πράγματα θα αντιστραφούν», ανέφερε ο Σόρος.

«Αυτό δίνει στην Ουκρανία ένα παράθυρο ευκαιρίας αργότερα αυτή την άνοιξη, όταν λάβει τους επιπλέον εξοπλισμούς, να πραγματοποιήσει μια αντεπίθεση που θα καθόριζε την τύχη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία».

Οι περισσότερες χώρες επιθυμούν την ρωσική ήττα

Ο Σόρος επισήμανε επίσης ότι οι χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης «ανυπομονούν» να δουν τη Ρωσία ηττημένη στην Ουκρανία, καθώς επιθυμούν «να διεκδικήσουν την ανεξαρτησία τους».

«Αυτό σημαίνει ότι μια ουκρανική νίκη θα είχε ως αποτέλεσμα τη διάλυση της ρωσικής αυτοκρατορίας. Η Ρωσία δεν θα αποτελούσε πλέον απειλή για την Ευρώπη και τον κόσμο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Αυτό θα ήταν μια μεγάλη αλλαγή προς το καλύτερο. Θα έφερνε τεράστια ανακούφιση στις ανοιχτές κοινωνίες και θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα για τις κλειστές».

Ο Σόρος αναγνώρισε τις προειδοποιήσεις της προέδρου της Μολδαβίας Μάγια Σαντού ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα μπορούσε να σχεδιάζει ένα επικείμενο πραξικόπημα κατά της χώρας της και προειδοποίησε επίσης ότι αυτή η απειλή «θα μπορούσε να εκτελεστεί πριν από την επέτειο» της εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή