Προσπάθειες ανάκαμψης κάνουν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, με τους επενδυτές να αφομοιώνουν τα πρακτικά που δημοσίευσε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, τα οποία έδειξαν ότι τα μέλη της εξακολουθούν να δεσμεύονται να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό με αυξήσεις των επιτοκίων, ενώ αναμένουν και τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών στην Ευρωζώνη.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,27%, με τον κλάδο της τεχνολογίας να κερδίζει 0,9%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,31% στις 7.906 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει άνοδο 0,23% στις 15.436 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά 0,04% στις 7.302 μονάδες.

Ο πληθωρισμός

Η τελική μέτρηση του ΔΤΚ της Ευρωζώνης για τον Ιανουάριο αναμένεται αργότερα μέσα στην ημέρα και αναμένεται να αναθεωρηθεί προς τα πάνω, στο 8,6% για το έτος, από 8,5% τον προηγούμενο μήνα. Και αυτό ήταν πριν από την απροσδόκητη ανάκαμψη της επιχειρηματικής δραστηριότητας αυτό το μήνα.

Η Κριστίν Λαγκάρντ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, επιβεβαίωσε την περασμένη εβδομάδα την πρόθεση της κεντρικής τράπεζας να αυξήσει το κόστος δανεισμού κατά άλλη μισή μονάδα τον επόμενο μήνα, ενώ περαιτέρω αυξήσεις μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού φαίνονται πολύ πιθανές.

Τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, που δημοσιεύθηκαν χθες, 22 Φεβρουαρίου 2023, έδειξαν ότι ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ήθελαν να επιβραδύνουν τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων ώστε να μπορέσουν να αποτιμήσουν τα εισερχόμενα οικονομικά στοιχεία. Αλλά αυτό συνέβη πριν η ανακοίνωση για τις θέσεις εργασίας του Ιανουαρίου τερματίσει σε μεγάλο βαθμό τις συζητήσεις περί επικείμενης ύφεσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές