Με μικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, με τους επενδυτές να επηρεάζονται από τα εταιρικά αποτελέσματα, ενώ κράτησαν επιφυλακτική στάση ενόψει της ανακοίνωσης των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για τη νομισματική πολιτική.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,3%, με τον κλάδο των μεταλλευμάτων να χάνει 2,1%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,59% στις 7.930 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,01% στις 15.399 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,13% στις 7.299 μονάδες.

Απότομα με -1,8%, προσγειώθηκε το ΧΑ

Σε επίπεδο τίτλων

Σε επίπεδο τίτλων, η Stellantis κέρδισε τελικά 2%, ανατρέποντας την αρχική της πτώση, καθώς ανακοίνωσε αποτελέσματα ρεκόρ για το σύνολο του έτους, αναφέροντας αύξηση των καθαρών κερδών κατά 26% στα 16,8 δισ. ευρώ και ετήσια αύξηση 41% στις παγκόσμιες πωλήσεις μπαταριών και ηλεκτρικών οχημάτων. Η εταιρεία με έδρα την Ολλανδία, η οποία σχηματίστηκε το 2021 από τη συγχώνευση του ιταλοαμερικανικού ομίλου Fiat Chrysler και του γαλλικού ομίλου PSA, δήλωσε ότι τα καθαρά έσοδα αυξήθηκαν κατά 18% σε 179,6 δισ. ευρώ.

Επίσης, οι μετοχές της Lloyds σημείωσαν πτώση 2%, αφού η βρετανική τράπεζα ανακοίνωσε κέρδη προ φόρων ύψους 6,9 δισ. στερλινών (8,4 δισ. δολαρίων) για το 2022, σταθερά σε σχέση με το προηγούμενο έτος και σύμφωνα με τις προσδοκίες. Η Lloyds, η οποία εστιάζει στα στεγαστικά δάνεια και τις πιστωτικές κάρτες, ανέφερε ότι ο όγκος των στεγαστικών δανείων είχε πέσει κατακόρυφα και προέβλεψε πτώση 7% στις τιμές των κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο φέτος.

Τα μάκρο της ημέρας

Στα μάκρο της ημέρας, οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 8,7% τον Ιανουάριο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με την τελική έκθεση που δημοσίευσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία (Destatis). Το ποσοστό αυτό σηματοδοτεί τελικά αύξηση σε σχέση με το ποσοστό του Δεκεμβρίου (8,6%) και ευθυγραμμίζεται με αυτό που ανέμεναν οι αναλυτές.

Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) επιβεβαιώθηκε στο 1%, ενώ ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή για τη Γερμανία σκαρφάλωσε 9,2% σε ετήσια βάση και πρόσθεσε 0,5% σε μηνιαία βάση.

«Παρατηρούμε αυξήσεις των τιμών για πολλά αγαθά και, σε μεγάλο βαθμό, και για τις υπηρεσίες. Τα νοικοκυριά πλήρωσαν υψηλότερες τιμές ιδίως για την ενέργεια και τα τρόφιμα, επίσης τον Ιανουάριο», δήλωσε η Ruth Brand, πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Ωστόσο, το ινστιτούτο IFO προβλέπει ήπια ύφεση για τη γερμανική οικονομία. Επισημαίνεται ότι το ΑΕΠ της Γερμανίας μειώθηκε κατά 0,2% το δ’ τρίμηνο του 2022 σε προσαρμοσμένους όρους, εξέλιξη που αποτελεί ένδειξη ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης μπορεί να εισέλθει σε μια πολυαναμενόμενη ύφεση.

Την ίδια στιγμή, το 45,4% των επιχειρήσεων διαμαρτυρήθηκε για προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού τον Φεβρουάριο (έναντι 48,4% τον Ιανουάριο). Επίσης, έχει μειωθεί το ποσοστό των γερμανικών επιχειρήσεων που θέλουν να αυξήσουν τις τιμές, ενώ ελαφρώς μειωμένες είναι οι εξαγωγικές προσδοκίες της γερμανικής βιομηχανίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Χρηματιστήριο Αθηνών: Έθεσε τις βάσεις για υψηλότερα, δεύτερη ανοδική εβδομάδα στη σειρά
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Έθεσε τις βάσεις για υψηλότερα το ΧΑ, δεύτερη ανοδική εβδομάδα στη σειρά

Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε θετικά και αυτήν την εβδομάδα, με τον ΓΔ να σημειώνει κέρδη 0,88%, αλλά τον FTSE 25 να κλείνει στο +0,92%. Ο τραπεζικός κλάδος ενισχύθηκε κατά 1,37%