Με απώλειες έκλεισαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, ολοκληρώνοντας μια έντονα ευμετάβλητη συνεδρίαση, καθώς οι επενδυτές στάθμισαν τα ισχυρά εταιρικά κέρδη και το ενδεχόμενο οι κεντρικές τράπεζες να παραμείνουν στη γραμμή της επιθετικής σύσφιξης.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,23%, με τον κλάδο της τεχνολογίας να χάνει 1,5%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,46% στις 7.977 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 0,52% στις 15.397 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,37% στις 7.308 μονάδες.

Εταιρικές πιέσεις δέχεται η Wall Street

Η Credit Suisse έχασε 4%, μετά από δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι οι δηλώσεις του προέδρου της εξετάζονται από την ελβετική χρηματοπιστωτική ρυθμιστική αρχή. Ο Axel Lehmann δήλωσε ότι οι εκροές από την τράπεζα είχαν σταθεροποιηθεί στις αρχές Δεκεμβρίου, αλλά η ρυθμιστική αρχή Finma εξετάζει αν τα σχόλια ήταν ενδεχομένως παραπλανητικά, ανέφερε το Reuters.

Οι γεωπολιτικές εντάσεις ήταν επίσης στο προσκήνιο στην Ευρώπη, με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να αναφέρει ότι ήταν ευθύνη της Δύσης για τον πόλεμο στην Ουκρανία, τον οποίο συνέχισε να αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση». Ωστόσο, οι αγορές έχουν πρόσφατα ξεπεράσει σε μεγάλο βαθμό οποιεσδήποτε δηλώσεις σχετικά με τον πόλεμο ή τις επιπτώσεις του – όπως το ανώτατο όριο της ρωσικής τιμής του πετρελαίου – εστιάζοντας σε συγκεκριμένες δράσεις.

Τα μάκρο της ημέρας

Στα μάκρο της ημέρας, ο σύνθετος δείκτης παραγωγής PMI της Γερμανίας αυξήθηκε τον Φεβρουάριο, φθάνοντας σε υψηλό οκτώ μηνών, σύμφωνα με την S&P Global. Ο δείκτης διαμορφώθηκε στο 51,1, υπερβαίνοντας το ουδέτερο 50 και ανεβαίνοντας από το 49,9 του προηγούμενου μήνα.

Επίσης, ο σύνθετος δείκτης υπεύθυνων προμηθειών του Ηνωμένου Βασιλείου επέστρεψε σε αύξηση τον Φεβρουάριο μετά από έξι μήνες πτώσης. Ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global Market Intelligence, δήλωσε ότι τα στοιχεία “δείχνουν την ανθεκτικότητα της οικονομίας” παρά τις πιέσεις, όπως τα υψηλότερα επιτόκια, η κρίση του κόστους ζωής , οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού και οι απεργίες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές