Στη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση της αξίας της αγοράς κατοικίας στις ΗΠΑ το δεύτερο εξάμηνο του 2022 μετά τη στεγαστική κρίση του 2008 οδήγησαν ο αλλεπάλληλες αυξήσεις των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας μεσιτών ακινήτων Redfin τα οποία δημοσιεύει το Bloomberg, μετά την κορύφωσή της στα 47,7 τρισ. δολάρια τον Ιούνιο του 2022, η συνολική αξία των κατοικιών στις ΗΠΑ μειώθηκε κατά 2,3 τρισ. δολάρια ΗΠΑ ή 4,9% το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

ΗΠΑ: Οι σούπερ-πλούσιοι εγκαταλείπουν τη Νέα Υόρκη

Η προηγούμενη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση είχε καταγραφεί το 2008, όταν οι αξίες των κατοικιών υποχώρησαν κατά 5,8% από τον Ιούνιο έως τον Δεκέμβριο.

Ο μικρότερος ανταγωνισμός στην αγορά, εξαιτίας του υπερδιπλασιασμού των επιτοκίων, διαμόρφωσε τη μέση τιμή πώλησης κατοικιών στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο στα 383.249 δολάρια από το ανώτατο των 433.133 δολαρίων τον Μάιο.

Η αγορά μειώνεται αλλά δεν καταρρέει

Πάντως, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της οικονομικής έρευνας της Redfin Chen Zhao «η αγορά κατοικίας έχει χάσει μέρος της αξίας της, αλλά οι περισσότεροι ιδιοκτήτες θα εξακολουθήσουν να αποκομίζουν μεγάλες αποδόσεις από την πανδημική άνθηση της ζήτησης», προσθέτοντας χαρακτηριστικά η συνολική αξία των κατοικιών παραμένει περίπου 13 τρισ. δολάρια υψηλότερα από  τον Φεβρουάριο του 2020.

Σε καμία περίπτωση, επισημαίνουν οι γνωρίζοντες την αγορά, οι τιμές των κατοικιών δεν καταρρέουν. Τον Δεκέμβριο, η συνολική αξία των κατοικιών στις ΗΠΑ ήταν ακόμα 6,5% υψηλότερη από όσο έναν χρόνο νωρίτερα.

Πόσο έχασαν οι ιδιοκτήτες

Το πόσο έχασαν οι ιδιοκτήτες σπιτιού εξαρτάται από το πού αγόρασαν.

Οι μεγαλύτερες μειώσεις σημειώθηκαν σε ακριβές πόλεις όπως το Σαν Φρανσίσκο και η Νέα Υόρκη, ενώ οι αγοραστές που μετακόμισαν σε πόλεις όπου άνθησε η ζήτηση μέσα στην πανδημία εξακολουθούν να βλέπουν υψηλές αποδόσεις της επένδυσής τους, ιδιαίτερα στη Φλόριντα.

Αυτό ίσχυσε ιδιαίτερα στο Μαϊάμι, όπου η συνολική αξία των κατοικιών αυξήθηκε κατά 20% από έτος σε έτος σε 468,5 δισ.  δολάρια τον Δεκέμβριο. Ενώ η συνολική αγορά κατοικίας των ΗΠΑ βρίσκεται σε πτώση, η αγορά του Μαϊάμι έχει περίπου την ίδια αξία με τον Ιούλιο όταν κορυφώθηκε στα 472 δισεκατομμύρια δολάρια.

Καθώς οι εργαζόμενοι στον τομέα της τεχνολογίας μετακόμισαν σε πιο προσιτές οικονομικά περιοχές, η συνολική αξία των σπιτιών στο Σαν Φρανσίσκο μειώθηκε κατά 6,7% τον Δεκέμβριο σε επίπεδο έτους, ακολουθούμενη από το Όκλαντ και το Σαν Χοσέ, που έχασαν 4,5% και 3,2%.

Αποκαλυπτικά τα στοιχεία για αιτήσεις δανείων

Ενδεικτική της επίπτωσης της αύξησης των στεγαστικών δανείων είναι η εξέλιξη του δείκτη αιτήσεων για αγορά κατοικίας, ο οποίος την προηγούμενη εβδομάδα υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1995.

Ο δείκτης αιτήσεων στεγαστικών δανείων για αγορά κατοικίας της Mortgage Bankers Association μειώθηκε περισσότερο από 18% -τη μεγαλύτερη πτώση από το 2015- στο 147,1 την εβδομάδα που έληξε στις 17 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με στοιχεία της Τετάρτης.

Το επιτόκιο για ένα σταθερό στεγαστικό δάνειο διάρκειας 30 ετών εκτινάχθηκε άλλες 23 μονάδες βάσης στο 6,62%, το υψηλότερο από τον Νοέμβριο. Αυξήθηκε επίσης το επιτόκιο του πενταετούς ρυθμιζόμενου στεγαστικού δανείου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή