Ισχυρές ήταν οι απώλειες που σημείωσαν σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, καθώς τα τελευταία στοιχεία για την πορεία των τιμών καταναλωτή τροφοδότησαν εκ νέου τα σενάρια για την πολιτική σύσφιξης της Federal Reserve.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε απώλειες 1,02% στις 32.817 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 1,05% στις 3.970 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 1,69% στις 11.394 μονάδες.

Γιατί η Fed χρειάζεται μία ύφεση για να ρίξει τον πληθωρισμό [έρευνα]

Οι τρεις δείκτες έκλεισαν την εβδομάδα με απώλειες. Ο S&P 500 σημείωσε πτώση 2,7%, ήτοι τη χειρότερη εβδομάδα του από τις 16 Δεκεμβρίου. Ο Dow υποχώρησε σχεδόν 3% αυτή την εβδομάδα και οδεύει προς την τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα απωλειών. Ο Nasdaq έκλεισε χαμηλότερα κατά 3,3% και ολοκλήρωσε τη δεύτερη αρνητική εβδομάδα του σε διάστημα τριών εβδομάδων.

Η αγορά επηρεάστηκε αρνητικά από τα νέα στοιχεία που δείχνουν ότι ο βασικός δείκτης τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, η προτιμώμενη μέτρηση του πληθωρισμού από τη Fed, αυξήθηκε κατά 0,6% τον Ιανουάριο και κατά 4,7% από πέρυσι, υπερβαίνοντας τις προσδοκίες των αναλυτών. Οι επενδυτές αναμένουν επίσης τα στοιχεία του Ιανουαρίου για το προσωπικό εισόδημα και τις καταναλωτικές δαπάνες.

Τίτλοι

Σε επίπεδο τίτλων, η Boeing έχασε περισσότερο από 4% μετά την προσωρινή διακοπή της παράδοσης των 787 Dreamliners της λόγω προβλήματος στην άτρακτο. Η εταιρεία δεν θα μπορέσει να συνεχίσει τις παραδόσεις μέχρι να αποδείξει στην FAA ότι έχει επιλύσει το πρόβλημα. Ωστόσο, η παραγωγή θα συνεχιστεί και η Boeing δεν αναμένει ότι το ζήτημα θα απαιτήσει πρόσθετες εργασίες στα 787.

Οι επενδυτές συνεχίζουν να ανησυχούν για τον ρυθμό των μελλοντικών αυξήσεων των επιτοκίων μπροστά στα αντιφατικά οικονομικά μηνύματα. Ενώ ο πληθωρισμός παραμένει επίμονα υψηλός, ο καταναλωτής των ΗΠΑ συνεχίζει να δείχνει ισχύ.

«Εξακολουθούμε να κοιτάμε την κάννη ενός όπλου που δεν έχει έρθει σε επαφή με το τι δύναμη μπορεί να έχει ο καταναλωτής για το υπόλοιπο του έτους και τι θα κάνουν τα κέρδη για το υπόλοιπο του έτους. Και νομίζω ότι η αγορά μετοχών είναι υπερβολικά αισιόδοξη», δήλωσε η Liz Young της SoFi.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Bank of America οι αμερικανικές μετοχές έχουν σημειώσει εκροές ύψους 9 δισ. δολαρίων αυτή την εβδομάδα, καθώς οι επενδυτές σταθμίζουν τις προοπτικές υψηλότερων επιτοκίων εν μέσω του επίμονα υψηλού πληθωρισμού.

Αυτή σηματοδοτεί επίσης την τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα εκροών για τις αμερικανικές μετοχές. Αντ’ αυτού, οι επενδυτές έχουν συσσωρευτεί σε κρατικά ομόλογα και επιχειρήσεις επενδυτικής βαθμίδας. Στα πρώτα σημειώθηκαν εισροές ύψους σχεδόν 5 δισ. δολαρίων, ενώ οι επενδυτές αγόρασαν εταιρικά ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας αξίας σχεδόν 10 δισ. δολαρίων.

Μάκρο

Στα μάκρο της ημέρας, ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν διαμορφώθηκε στο 67 για τον Φεβρουάριο, ξεπερνώντας ελαφρώς την πρόβλεψη του Dow Jones για 66,4. «Αφού ανέβηκε για τρίτο συνεχόμενο μήνα, το κλίμα είναι τώρα 17 μονάδες πάνω από το ιστορικό χαμηλό του Ιουνίου 2022, αλλά παραμένει σχεδόν 20 μονάδες κάτω από τον ιστορικό μέσο όρο του», δήλωσε η διευθύντρια των ερευνών καταναλωτών Joanne Hsu.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street