Την ανησυχία τους για την εξέλιξη του πληθωρισμού παρά τις ενδείξεις που υπάρχουν για αποκλιμάκωση των πιέσεων εκφράζουν τα στελέχη της Federal Reserve, όπως προκύπτει από τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης, που δημοσιοποιήθηκαν την Τετάρτη, διαμηνύοντας ότι ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων δεν έχει κλείσει ακόμα.

Και παρά το γεγονός ότι την 1η Φεβρουαρίου η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με μικρότερη αύξηση των επιτοκίων από τις περισσότερες από αυτές που εφαρμόστηκαν από τις αρχές του 2022, οι αξιωματούχοι τόνισαν ότι η ανησυχία τους για τον πληθωρισμό παραμένει υψηλή.

Ο πληθωρισμός «παρέμεινε πολύ πάνω» από τον στόχο του 2% της Fed, αναφέρουν τα πρακτικά, τονίζοντας ιδιαίτερα τη σφικτή αγορά εργασίας, η οποία «συμβάλλει στις συνεχιζόμενες ανοδικές πιέσεις στους μισθούς και τις τιμές».

Η ερώτηση των 2,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων της Federal Reserve

Υψηλό επίπεδο ανησυχίας

Υπενθυμίζεται ότι η Fed αποφάσισε αύξηση του επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης στην τελευταία της συνεδρίαση φέρνοντας το επιτόκιο των Fed Funds στο εύρος 4,5%-4,75%. Όμως τα πρακτικά ανέφεραν ότι το μικρότερο αυτό ποσοστό, ήρθε με υψηλό επίπεδο ανησυχίας ότι ο πληθωρισμός εξακολουθεί να αποτελεί απειλή.

«Οι συμμετέχοντες σημείωσαν ότι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που ελήφθησαν τους τελευταίους τρεις μήνες έδειξαν μια ευπρόσδεκτη μείωση του μηνιαίου ρυθμού των αυξήσεων των τιμών, αλλά τόνισαν ότι θα απαιτούνταν σημαντικά περισσότερα στοιχεία προόδου σε ένα ευρύτερο φάσμα τιμών για να είναι βέβαιοι ότι ο πληθωρισμός είναι σε ένα μονοπάτι διαρκούς καθοδικής πορείας», αναφέρουν χαρακτηριστικά τα πρακτικά.

Τονίζεται επίσης ότι οι αμερικανοί τραπεζίτες είναι πεπεισμένοι ότι θα χρειαστούν «συνεχείς» αυξήσεις επιτοκίων.

Απουσίες

Αν και η αύξηση των 25 μ.β. έλαβε «ομόφωνη έγκριση», τα πρακτικά σημειώνουν ότι δεν συμμετείχαν όλοι: «λίγα» μέλη υποστήριξαν μια αύξηση κατά μισή μονάδα, ή 50 μονάδες βάσης, που θα έδειχνε ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα για τη μείωση του πληθωρισμού.

Από τη συνάντηση  οι περιφερειακοί πρόεδροι Τζέιμς Μπούλαρντ του Σεντ Λούις και Λορέτα Μέστερ του Κλίβελαντ έχουν ήδη αποκαλύψει με δηλώσεις τους ότι  ήταν μεταξύ της ομάδας που ήθελε την πιο επιθετική κίνηση. Τα πρακτικά, ωστόσο, δεν διευκρινίζουν πόσοι ήταν οι «λίγοι» ούτε ποια μέλη της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς ήθελαν την αύξηση κατά μισή μονάδα.

«Οι συμμετέχοντες που τάσσονται υπέρ μιας αύξησης 50 μονάδων βάσης σημείωσαν ότι μια μεγαλύτερη αύξηση θα έφερνε πιο γρήγορα το εύρος στόχου κοντά στα επίπεδα που πίστευαν ότι θα επιτύγχαναν μια αρκετά περιοριστική στάση, λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις τους για τους κινδύνους για την έγκαιρη επίτευξη σταθερότητας των τιμών τρόπο», αναφέρουν τα πρακτικά.

Ανθεκτική η οικονομία

Τα στοιχεία από την τελευταία συνεδρίαση έδειξαν ότι η οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται και να προσθέτει θέσεις εργασίας με απροσδόκητα γρήγορο ρυθμό και να σημειώνει λιγότερο σταθερή πρόοδο προς τον στόχο του πληθωρισμού 2% της Fed. Αυτό επί της ουσίας «λύνει» τα χέρια της Ομοσπονδιακής Τράπεζας να συνεχίσει με επιθετικό ρυθμό της σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, χωρίς να απειλεί να βυθίσει την οικονομία σε βαθιά ύφεση.

Τα πρακτικά έδειξαν επίσης ότι οι αξιωματούχοι της Fed εξακολουθούν να είναι σε εγρήγορση απέναντι στον κίνδυνο να ξεφύγει και πάλι ο πληθωρισμός, και να έχουν την επίγνωση ότι μπορεί να χρειαστεί να κάνουν περισσότερα για να διατηρήσουν τις τιμές, σε μια «γερακίσια» στροφή η οποία -σύμφωνα με αναλυτές- αναμένεται να αποτυπωθεί στην επόμενη συνεδρίαση της FOMC, στις 21 και 22 Μαρτίου.

«Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι η Επιτροπή (Ομοσπονδιακής Ανοικτής Αγοράς) είχε σημειώσει σημαντική πρόοδο τον περασμένο χρόνο στην κίνηση προς μια αρκετά περιοριστική στάση της νομισματικής πολιτικής», αναφέρουν τα πρακτικά, περιγράφοντας μια οικονομία που συνέχισε να αναπτύσσεται εν μέσω μιας στενής αγοράς εργασίας.

«Παρόλα αυτά, οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι, ενώ υπήρχαν ενδείξεις ότι η σωρευτική επίδραση της αυστηροποίησης της νομισματικής πολιτικής από την Επιτροπή είχε αρχίσει να μετριάζει τις πληθωριστικές πιέσεις, ο πληθωρισμός παρέμεινε πολύ πάνω από τον μακροπρόθεσμο στόχο της Επιτροπής για 2% και την αγορά εργασίας παρέμεινε πολύ σφιχτό».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή