Ανέβασαν ταχύτητα οι καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ στην έναρξη του 2023 καθώς αυξήθηκαν τον Ιανουάριο την ώρα που ανοδική ήταν και η τάση του πληθωρισμού. Τα εισοδήματα των Αμερικανών έχουν ενισχυθεί εξού και οι καταναλωτικές δαπάνες επιταχύνθηκαν τον περασμένο μήνα, εξέλιξη που πυροδοτεί φόβους ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα συνεχίσει με τις αυξήσεις των επιτοκίων και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα Παρασκευή το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, τον Ιανουάριο οι δαπάνες των καταναλωτών οι οποίες συνεισφέρουν περισσότερο από δύο τρίτα στην οικονομική παραγωγή αυξήθηκαν κατά 1,8% σε μηνιαία βάση, από το αναθεωρημένο -0,1% του Δεκεμβρίου και έναντι εκτιμήσεων για ρυθμό 1,3%.

Η ευρεία αυτή επιτάχυνση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο άλμα 8,7% στο κόστος διαβίωσης που συνιστά τη μεγαλύτερη αύξηση από το 1981.

Δυσοίωνα τα μηνύματα από τις προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες μια μέτρηση την οποία λαμβάνει πολύ σοβαρά η Fed στη διαμόρφωση της νομισματικής της πολιτικής. Συγκεκριμένα ο εν λόγω δείκτης σε μηνιαία βάση τον Ιανουάριο σημείωσε άνοδο 0,6% από 0,2% τον Δεκέμβριο, ενώ σε ετήσια βάση ανέβηκε στο 5,4% από 5,3% ένα μήνα νωρίτερα.

Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, ο δομικός δείκτης των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών έτρεξε με ρυθμό 0,6% σε μηνιαία βάση τον Ιανουάριο από 0,4% τον Δεκέμβριο, ενώ σε ετήσια αυξήθηκε κατά 4,7% από 4,6% ένα μήνα νωρίτερα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή