Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας μειώθηκε απροσδόκητα την περασμένη εβδομάδα, υποδηλώνοντας ότι η αγορά εργασίας παραμένει σφιχτή και τροφοδοτώντας περαιτέρω τους φόβους ότι η Fed θα μπορούσε να αυξήσει κι άλλο τα επιτόκια, σε επίπεδο υψηλότερο από το αναμενόμενο.

Αυτές οι ανησυχίες ενισχύθηκαν και από άλλα στοιχεία την Πέμπτη, τα οποία δείχνουν ότι ο πληθωρισμός αποδείχτηκε πολύ ισχυρότερος από τις αρχικές εκτιμήσεις για το τέταρτο τρίμηνο, ενώ με ενδιαφέρονα αναμένονται τα στοιχεία που θα δώσει την Παρασκευή στη δημοσιότητα η αμερικανική κυβέρνηση σχετικά με τις τιμές των προϊόντων προσωπικής κατανάλωσης Ιανουαρίου.

ΗΠΑ: Επιβραδύνθηκε η αγορά εργασίας

Ενώ η Fed αναμένεται να ανακοινώσει άλλες δύο αυξήσεις επιτοκίων 25 μονάδων βάσης τον Μάρτιο και τον Μάιο, οι αγορές ήδη στοιχηματίζουν σε μια ακόμα αύξηση τον Ιούνιο. Η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ έχει αυξήσει το επιτόκιο πολιτικής της κατά 450 μονάδες βάσης από τον περασμένο Μάρτιο, από σχεδόν μηδέν σε 4,50% -4,75%.

«Εάν η αγορά εργασίας είναι το φως που καθοδηγεί την πορεία της Fed για να καταφέρει να ελέγξει τον πληθωρισμό, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν ακόμα περισσότερη δουλειά, επειδή η ανάπτυξη παραμένει θετική και η ζήτηση για εργασία είναι ακόμα ισχυρή», δήλωσε ο Christopher Rupkey, επικεφαλής οικονομολόγος της FWDBonds στη Νέα Υόρκη. «Δεν υπάρχει καμία ύφεση πουθενά στα σημερινά δεδομένα και ο πληθωρισμός φαίνεται ελαφρώς ισχυρότερος.»

Η ερώτηση των 2,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων της Federal Reserve

Μείωση αιτήσεων κατά 3.000

Οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας μειώθηκαν κατά 3.000, και με βάση τα εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία διαμορφώθηκαν σε 192.000 για την εβδομάδα που έληξε στις 18 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας. Οι οικονομολόγοι που ερωτήθηκαν από το Reuters είχαν προβλέψει για 200.000 νέες αιτήσεις για επιδότηση την εν λόγω εβδομάδα.

Οι μη προσαρμοσμένες αιτήσεις για επιδόματα μειώθηκαν κατά 14.465, και ανήλθαν σε 210.867.

Οι νέες αιτήσεις κυμαίνονται φέτος μεταξύ 183.000-206.000 και «τρέχουν» σε σταθερά χαμηλά νούμερα παρά τις απολύσεις στον τομέα της τεχνολογίας και στις βιομηχανίες που είναι ευαίσθητες στις αυξήσεις των επιτοκίων.

Οι οικονομολόγοι προειδοποιούσαν από καιρό ότι οι μεγάλες περικοπές σε θέσεις εργασίας σε Twitter, Microsoft, Amazon και Meta (μητρική του Facebook), δεν ήταν αντιπροσωπευτικές της συνολικής εικόνας της αμερικανικής αγοράς εργασίας και οικονομίας.

Την άποψη αυτή συμμερίζονται και αρκετοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής. Τα πρακτικά της 31ης Ιανουαρίου της Fed που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη έδειξαν ότι «αρκετοί συμμετέχοντες σημείωσαν ότι οι πρόσφατες μειώσεις στο εργατικό δυναμικό ορισμένων μεγάλων επιχειρήσεων τεχνολογίας έπονται των πολύ μεγαλύτερων αυξήσεων στις προσλήψεις κατά τα προηγούμενα χρόνια και κρίνουν ότι αυτές οι μειώσεις δεν φαίνεται να αντικατοπτρίζουν ευρεία αδυναμία στη ζήτηση για εργασία».

Ισχυρή αγορά εργασίας

Οι οικονομολόγοι αναμένουν ισχυρή αύξηση της απασχόλησης τον Φεβρουάριο, αν και ο ρυθμός πιθανότατα επιβραδύνθηκε από τις 517.000 θέσεις εργασίας του περασμένου μήνα.
Υπήρχαν 1,9 προσφερόμενες θέσεις εργασίας τον Δεκέμβριο, όπως έδειξαν τα στοιχεία αυτού του μήνα. Το ποσοστό ανεργίας κινήθηκε στο 3,4% τον Ιανουάριο και ήταν το χαμηλότερο εδώ και 53 χρόνια. Η Goldman Sachs δήλωσε την Τετάρτη ότι αναμένει το ποσοστό ανεργίας να αυξηθεί στο 3,6% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και να διατηρηθεί σε αυτά τα επίπεδα έως τα τέλη του 2024.

Η ισχυρή αύξηση των μισθών που παράγεται από την σφιχτή αγορά εργασίας συμβάλλει στη στήριξη της συνολικής οικονομίας καθώς και στην αύξηση του πληθωρισμού. Μια ξεχωριστή έκθεση από το τμήμα εμπορίου επιβεβαίωσε την Πέμπτη ότι η οικονομία παρουσίασε σταθερή ανάπτυξη κατά το τέταρτο τρίμηνο, αν και μεγάλο μέρος της αύξησης της παραγωγής προήλθε από απούλητα αγαθά στις επιχειρήσεις.

Υποβαθμίστηκε στο 2,7% η ανάπτυξη στο 4ο τρίμηνο

Ελαφρώς χαμηλότερη ήταν η ανάπτυξη των Ηνωμένων Πολιτειών στο τέταρτο τρίμηνο όπως έδειξε η αναθεωρημένη μέτρηση του ΑΕΠ.
Συγκεκριμένα, το ΑΕΠ της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη αυξήθηκε με ρυθμό 2,7% έναντι του 2,9% που είχε εκτιμηθεί αρχικά.

Παράλληλα, οι καταναλωτικές δαπάνες, η κύρια κινητήρια δύναμη της αμερικανικής οικονομίας, αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 1,4% αντί της αρχικής μέτρησης στο 2,1%. Κάτι στο οποίο αποδίδεται κατά βάση και η υποβάθμιση της συνολικής ανάπτυξης του ΑΕΠ.

Η επιβράδυνση των καταναλωτικών δαπανών υποδηλώνει ότι η νέα χρονιά ξεκινά αδύναμα, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι οι ΗΠΑ θα πιεστούν αρκετά στο τρέχον τρίμηνο για να ανταποκριθούν ακόμη και στη χαμηλότερη μέτρηση του περασμένου.

Το πρώτα οικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε πορεία να εμφανίσουν πολύ αργό ρυθμό ανάπτυξης ή ακόμη και συρρίκνωση.

Όπως φαίνεται οι διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων και ο υψηλός πληθωρισμός οδήγησαν καταναλωτές και επιχειρήσεις να περιορίσουν τις δαπάνες και τις επενδύσεις τους, ειδικά σε τομείς ευαίσθητους στο κόστος δανεισμού όπως η στέγαση και οι κατασκευές.

Από την άλλη βέβαια, αν και αναμένεται ευρέως ότι οι ΗΠΑ θα περάσουν σε ύφεση κάποια στιγμή εντός του 2023, καθώς η Fed συνεχίζει περαιτέρω τη σύσφιξη, οι καταναλωτές συνεχίζουν να ξοδεύουν αρκετά χρήματα ακόμα προκειμένου να διατηρήσουν “ζωντανή” την οικονομία, έστω και με το χαμηλότερο ρυθμό του τέταρτου τριμήνου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή