Με όλο τον σεβασμό, ο Πάουελ έχει χάσει τον έλεγχο του πληθωρισμού. Αυτό είπε, ασκώντας «κομψά» κριτική στη Fed ο CEO της JPMorgan Chase Τζέιμι Ντίμον, κάνοντας λόγο για μια δουλειά που ακόμη είναι σε εξέλιξη όσον αφορά τη μάχη για τη συγκράτηση του πληθωρισμού, ενώ πρόσθεσε ότι η οικονομία των ΗΠΑ συνεχίζει να δείχνει σημάδια ισχύος.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο CNBC, το αφεντικό της JPMorgan σχολίασε επί λέξει: «Τρέφω όλο τον σεβασμό για τον [πρόεδρο της Fed Τζερόμ] Πάουελ, αλλά η αλήθεια είναι ότι χάσαμε λίγο τον έλεγχο του πληθωρισμού».

Τζερόμ Πάουελ: Ποιος είναι ο μισθός του προέδρου της Fed

Οι διαφωνίες στη Fed

Μια μέρα πριν τη συνέντευξη του Ντίμον, η Fed δημοσίευσε τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης, τα οποία έδειξαν ότι τα μέλη της παραμένουν προσηλωμένα στον στόχο της καταπολέμησης του πληθωρισμού, αλλά με διαφωνίες μεταξύ τους για το ύψος της αύξησης των επιτοκίων.

«Οι συμμετέχοντες σημείωσαν ότι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που ελήφθησαν τους τελευταίους τρεις μήνες έδειξαν μια ευπρόσδεκτη μείωση του μηνιαίου ρυθμού των αυξήσεων των τιμών, αλλά τόνισαν ότι θα απαιτούνταν σημαντικά περισσότερα στοιχεία προόδου σε ένα ευρύτερο φάσμα τιμών για να είναι βέβαιοι ότι ο πληθωρισμός είναι σε ένα μονοπάτι διαρκούς καθοδικής πορείας», ανέφεραν χαρακτηριστικά τα πρακτικά.

Αν και η αύξηση των 25 μ.β. έλαβε «ομόφωνη έγκριση», τα πρακτικά σημειώνουν ότι δεν συμμετείχαν όλοι: «λίγα» μέλη υποστήριξαν μια αύξηση κατά μισή μονάδα, ή 50 μονάδες βάσης, που θα έδειχνε ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα για τη μείωση του πληθωρισμού.

«Οι συμμετέχοντες που τάσσονται υπέρ μιας αύξησης 50 μονάδων βάσης σημείωσαν ότι μια μεγαλύτερη αύξηση θα έφερνε πιο γρήγορα το εύρος στόχου κοντά στα επίπεδα που πίστευαν ότι θα επιτύγχαναν μια αρκετά περιοριστική στάση, λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις τους για τους κινδύνους για την έγκαιρη επίτευξη σταθερότητας των τιμών τρόπο», ανέφεραν τα πρακτικά.

Μεγαλύτερης διάρκειας τα υψηλά επιτόκια

Ο ίδιος ο Ντίμον βλέπει πιθανό τα επιτόκια να παραμείνουν ψηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, καθώς η ομοσπονδιακή τράπεζας θα χρειαστεί «κάμποσο» χρόνο για να φτάσει τον στόχο της για πληθωρισμό 2%.

Ακόμα κι έτσι, ο CEO της JPMorgan διακρίνει ότι η ισχυρή οικονομία των ΗΠΑ δεν δείχνει ακόμη να κάμπτεται, συνεπώς δεν φαίνεται η προσδοκώμενη ύφεση.

«Η αμερικανική οικονομία αυτή τη στιγμή τα πάει πολύ καλά. Οι καταναλωτές έχουν πολλά χρήματα και ξοδεύουν. Οι θέσεις εργασίας είναι πολλές», είπε ο Ντίμον, προσθέτοντας: «Αυτό ισχύει σήμερα. Μπροστά μας, υπάρχουν μερικά τρομακτικά πράγματα. Εσείς και εγώ ξέρουμε ότι υπάρχει πάντα αβεβαιότητα. Αυτό είναι κάτι φυσιολογικό».

Αλλιώς τα έβλεπε τον Οκτώβριο

Πάντως, για την ιστορία, ο ίδιος ο Ντίμον, τον προηγούμενο Οκτώβριο προέβλεπε ότι η αμερικανική αλλά και η παγκόσμια οικονομία θα μπορούσε να βρεθεί σε καθεστώς ύφεσης μέχρι τα μέσα του 2023.

Οι υψηλές πληθωριστικές πιέσεις, οι επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι άγνωστες επιπτώσεις της πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ είναι ενδείξεις  μιας πιθανής ύφεσης, δήλωνε στις 10 Οκτωβρίου 2022 σε συνέντευξή του στο CNBC.

«Αυτά είναι πολύ, πολύ σοβαρά ζητήματα που νομίζω ότι είναι πιθανό να ωθήσουν τις ΗΠΑ και τον κόσμο – η Ευρώπη βρίσκεται ήδη σε ύφεση- σε ύφεση σε έξι έως εννέα μήνες από τώρα», είχε πει χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή