Η «μάχη του πέτα» φαίνεται ότι θα χάσει τον πόλεμο. Η εκτίναξη του πληθυσμού της γης από τα 2 στα 8 δισεκατομμύρια τα τελευταία 60 χρόνια τείνει να μετατρέψει τον πλανήτη σε μια τεράστια χωματερή. Πέραν αυτού, φαινόμενα όπως αυτό του θερμοκηπίου ή της κλιματικής αλλαγής καθιστούν αναπόφευκτες κάποιες αλλαγές στην καθημερινότητα των ανθρώπων, ακόμα κι αν αυτές οι αλλαγές τους «ξεβολεύουν». Στους κατά τεκμήριο πιο ενημερωμένους περί τα περιβαλλοντικά θέματα πολίτες χωρών της Δύσης πέφτει μοιραία η υποχρέωση να κάνουν την αρχή.

Στη Γαλλία είναι πολύ ενθαρρυντικές οι εντυπώσεις από το πρώτο δίμηνο εφαρμογής του «μπόνους επιδιόρθωσης» των οικιακών ηλεκτρικών συσκευών. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της κυβέρνησης της Ελιζαμπέτ Μπορν και του προέδρου Μακρόν βέβαια για να πάψει η συνήθεια δεκαετιών των καταναλωτών να πετούν με την παραμικρή δυσλειτουργία ή επισκευάσιμη βλάβη ψυγεία, πλυντήρια, φούρνους μικροκυμάτων, καφετιέρες, φρυγανιέρες και βραστήρες. Μιλάμε βέβαια για συσκευές που δεν καλύπτονται από την εγγύηση του κατασκευαστή ή του καταστήματος λιανικής πώλησης.

Η «μάχη του πέτα» ήταν βεβαίως μια έντονα υποδαυλιζόμενη από τους κατασκευαστικούς ομίλους καταναλωτική συνήθεια για να αυξάνουν τον τζίρο τους. Είναι προφανές ότι νέος πληθωριστικός κύκλος και οι εξαιτίας της πανδημίας και του πολέμου εμπλοκές στην εφοδιαστική αλυσίδα παρέχουν μια «ιδανική» ευκαιρία για να επιτευχθεί η μεγάλη αλλαγή δίχως επαχθείς συνέπειες για τους κατασκευαστές και τους λιανιοπωλητές, καθώς έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν τις τιμές ώστε να διατηρήσουν τα περιθώρια κερδών τους.

Αυξήθηκαν 15% τα μαστορέματα

Από τα μέσα Δεκεμβρίου οι Γάλλοι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να επωφεληθούν από ένα «μπόνους επισκευής» που καλύπτει περίπου είκοσι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές. Όταν αυτές οι συσκευές εμφανίζουν λειτουργικό πρόβλημα, οι κάτοχοί τους είχαν τη δυνατότητα αντί να τις πετάξουν και να αγοράσουν καινούργιες να τις πάνε σε ηλεκτρολόγους ή ηλεκτρονικούς που στα εργαστήριά τους έχουν την ένδειξη QualiRépar. Έτσι αποκτούν το δικαίωμα να επωφεληθούν με έκπτωση από 10 έως 45 ευρώ για το κόστος επισκευής.

Γαλλία: Απλησίαστο το κρέας μετά την ανατίμηση κατά 15,9% τον Ιανουάριο

Η ρύθμιση αυτή περιλαμβάνεται στο νόμο κατά των Απορριμμάτων για μια Κυκλική Οικονομία, που εφαρμόζει από τα τέλη του 2022 η γαλλική κυβέρνηση. Και οι πρώτες ενδείξεις από την αγορά είναι ότι η ανταπόκριση των καταναλωτών δεν είναι αμελητέα. «Υπολογίζεται ότι τα αιτήματα για επισκευές οικιακών συσκευών έχουν ήδη αυξηθεί κατά 15%», δήλωσε στον «Figaro» ο Νταβίντ Τουρκτίλ, διευθυντής υπηρεσιών και κυκλικής οικονομίας στην εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου οικιακών συσκευών και πολυμέσων Boulanger.

Πώς λειτουργεί το σύστημα

Το μπόνους αφαιρείται από την τελική τιμή που πληρώνουν οι καταναλωτές στο μάστορα για την επιδιόρθωση της χαλασμένης συσκευής. Στη συνέχεια, εναπόκειται στους επισκευαστές να στείλουν το τιμολόγιο σε περιβαλλοντικούς οργανισμούς (Ecosystem ή Ecologic), διατηρούν αρχεία επισκευών των συσκευών και οι οποίοι αποζημιώνουν τους τεχνικούς.

Τα χρήματα που τους καταβάλλουν προέρχονται κυρίως από την «περιβαλλοντική συνεισφορά», που είναι ένα επιπλέον κόστος που προστίθεται στην τιμή πώλησης των συσκευών. Σχεδόν 1.000 τοποθεσίες επισκευής συσκευών έχουν επισημανθεί προσώρας σε ολόκληρη τη χώρα με την ένδειξη QualiRépar. Οι περισσότεροι επισκευαστές είναι αντιπροσωπείες πώλησης των προϊόντων ή μεγάλα καταστήματα λιανικής.

«Μόνο το 28% των επισκευαστών είναι ανεξάρτητοι, αυτοαπασχολούμενοι τεχνίτες. Στόχος μας είναι να εντάσσονται όλο και περισσότεροι τεχνίτες στο πρόγραμμα και να αποκτούν την ετικέτα QualiRépar στα εργαστήριά τους», σημειώνει εκπρόσωπος της Ecosystem.

Δύο στους τρεις τα πετούν

Ευλόγως οι οικιακές συσκευές που οι Γάλλοι επισκευάζουν ως επί το πλείστον είναι και οι πιο ακριβές για να τις αποκτήσει κανείς. Τα πλυντήρια ρούχων και πιάτων δηλαδή, τα ψυγεία, αλλά και τα κινητά τηλέφωνα, τα tablets και οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές. Οι περισσότεροι καταναλωτές δεν μπαίνουν στον κόπο να πάνε στο μάστορα καφετιέρες, τοστιέρες, μπλέντερ και εν γένει συσκευές που κοστίζουν κάτω από 100 ευρώ. Τις πετούν για να αγοράσουν καινούργιες.

Οι ειδικοί όμως επισημαίνουν ότι εκεί είναι κυρίως που θα παιχθεί το παιχνίδι της επισκευή. Αυτές τις «ευτελούς» αξίας συσκευές θα πρέπει να πειστούν οι καταναλωτές για να πάνε στο μάστορα. Σύμφωνα με μελέτη της υποστηριζόμενης από το γαλλικό κράτος Υπηρεσίας για την Οικολογική Μετάβαση (Ademe), το 81% των Γάλλων βλέπουν θετικά την προοπτική να επισκευάζουν ακόμα και τις φθηνές οικιακές συσκευές τους αντί να τις πετούν και να τις αντικαθιστούν με άλλες. Αλλά μόνο το 36% εξ αυτών πράττει κάτι τέτοιο.

Ένα μέσο γαλλικό νοικοκυριό έχει 74 ηλεκτρονικές συσκευές. Τα σημαντικότερο εμπόδιο για την επιδιόρθωση και επαναχρησιμοποίηση μιας οικιακής συσκευής είναι βέβαια το κόστος της επισκευής. Ειδικά όταν το κόστος επιδιόρθωσης πλησιάζει την τιμή αγοράς μιας καινούργιας – κι αυτό ακριβώς θέλει να αντιμετωπίσει η θέσπιση του «μπόνους επιδιόρθωσης». Δευτερευόντως, «οι Γάλλοι δεν ξέρουν πού να απευθυνθούν για να διορθώσουν ό,τι δεν λειτουργεί σωστά, διότι φοβούνται τις απάτες», σημειώνει εκπρόσωπος της Ademe.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green