Τον περίπλοκο δίκτυο οικογενειακών δεσμών και αλληλεξαρτήσεων που συνθέτουν σε μεγάλο βαθμό το επιχειρηματικό τοπίο στην Ινδία αναδεικνύει, μεταξύ άλλων, η υπόθεση της αυτοκρατορίας του Γκαουτάμ Αντάνι, η οποία προ εβδομάδων κλονίστηκε συθέμελα από έκθεση της Hindenburg που οδήγησε σε κατακόρυφη πτώση των μετοχών του ινδικού κολοσσού.

Αντάνι: «Θεόσταλτη» η έκθεση της Hindenburg για 7.000 ιδιοκτήτες φορτηγών στη βόρεια Ινδία

Έτσι, μετά από εβδομάδες αποκαλύψεων για τον Όμιλο, τα φώτα της δημοσιότητας πέφτουν πλέον στον αδελφό του Γκαουτάμ, Βινόντ Αντάνι, του έτερου – και αφανούς – ισχυρού άνδρα της οικογενείας.

Μια εξαγορά και ένα άγνωστο όνομα

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, όταν τον Αύγουστο η Adani Group πλησίαζε στην ολοκλήρωση της αγοράς δύο επιχειρήσεων τσιμέντου αξίας 10,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ο όμιλος και οι τράπεζές του υπέβαλαν ορισμένες ιδιαίτερα περίπλοκες καταθέσεις.

Στη σελίδα 21 ενός εγγράφου 85 σελίδων υπήρχε ένα διάγραμμα επτά μη εισηγμένων εταιρειών που ήταν εγγεγραμμένες στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, τον Μαυρίκιο και το Ντουμπάι. Ήταν αλληλένδετες μεταξύ τους και μία από αυτές θα αγόραζε τις μετοχές της τσιμεντοβιομηχανίας στην ελεύθερη αγορά.

Αλλά ο τελικός δικαιούχος των επτά οντοτήτων δεν αναφερόταν στη λίστα ως το δημόσιο πρόσωπο που αποτελεί πρόεδρο του ομίλου, δηλαδή τον δισεκατομμυριούχο Γκουατάμ Αντάνι. Αντ’ αυτού, οι οι πραγματικοί δικαιούχοι ήταν ο μεγαλύτερος αδελφός του, Βινόντ, και η σύζυγος του, Ραντζανμπέν.

Ούτε ο Βινόντούτε η Ραντζανμπέν κατέχουν διευθυντικές θέσεις σε κάποια από τις εισηγμένες εταιρείες του Αντάνι, και δεν περιλαμβάνονται στα κορυφαία στελέχη που αναφέρονται στην ιστοσελίδα του ομίλου. Ωστόσο, η εμφάνιση των ονομάτων τους στη μεγαλύτερη εξαγορά του ομίλου υποδηλώνει, όπως σημειώνει το Bloomberg, την επιρροή που ασκεί ο ελάχιστα γνωστός αδελφός του Αντάνι στην εκτεταμένη αυτοκρατορία. Πολύ περισσότερο, αναδεικνύει το επιχειρηματικό στυλ της οικογένειας, που χρησιμοποιεί ένα λαβύρινθο μικρών εταιρειών όταν πραγματοποιεί μεγάλες συναλλαγές.

Ο Βινόντ Αντάνι

Ο Βινοντ Αντάνι – ο οποίος εργάζεται από το Ντουμπάι εδώ και χρόνια και περιγράφεται στα αρχεία ως Κύπριος υπήκοος – «μέσω στενών συνεργατών του διαχειρίζεται έναν τεράστιο λαβύρινθο υπεράκτιων εταιρειών που αποτελούν οντότητες-κέλυφος», ανέφερε η Hindenburg, εντοπίζοντας τέτοιες εταιρείες στον Μαυρίκιο, την Κύπρο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σιγκαπούρη και αρκετά νησιά της Καραϊβικής. Αυτές οι οντότητες «συναλλάσσονται τακτικά και κρυφά με τον Αντάνι», ανέφερε.

Σημειώνεται ότι ο ινδικός όμιλος έχει αρνηθεί όλες τις κατηγορίες, σε μια διάψευση 413 σελίδων. Απαντώντας σε λεπτομερή λίστα ερωτήσεων που απέστειλε το Bloomberg, εκπρόσωπος του ομίλου Αντάνι δήλωσε ότι ο Βινόντ Αντάνι «δεν κατέχει καμία διευθυντική θέση σε καμία από τις εισηγμένες οντότητες της Αντάνι ή τις θυγατρικές τους και δεν έχει κανένα ρόλο στις καθημερινές τους υποθέσεις».

Πάντως, όπως επισημαίνει το πρακτορείο, παρόλο που ο Βινοντ δεν κατέχει καμία επίσημη θέση ή δεν συμμετέχει στις καθημερινές δραστηριότητες, είναι βασικός διαπραγματευτής για τον όμιλο Αντάνι όταν αντλεί κεφάλαια από τις διεθνείς αγορές και συμμετέχει στο σχεδιασμό της στρατηγικής κατεύθυνσης του ομίλου, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει το θέμα. Στενός έμπιστος του Γκαουτάμ, ο Βινοντ αρέσκεται να διατηρεί χαμηλό προφίλ και συναλλάσσεται απευθείας με τα μέλη της οικογένειας, δήλωσε η ίδια πηγή, που ξεκαθάρισε ότι η οικογένεια δεν πιστεύει ότι υπάρχει κάτι ανάρμοστο στις επιχειρηματικές δομές στις οποίες εμπλέκεται ο Βινοντ. Παρόλα αυτά, η οικογένεια Adani σχεδιάζει να εξετάσει πιο προσεκτικά ορισμένες από τις οντότητες που έχει δημιουργήσει για να δει πώς θα τις δομήσει καλύτερα στο μέλλον, προκειμένου να καθησυχάσει τους επενδυτές.

Οικογενειακοί δεσμοί

Το δίκτυο των μικρών επιχειρήσεων που έχτισε η δυναστεία των Αντάνι υπενθυμίζει πόσο πολύπλοκοι μπορούν να είναι οι οικογενειακοί όμιλοι στην Ινδία, η οποία είναι σήμερα μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες του κόσμου, σημειώνει το Bloomberg. Και ενώ πολλές εταιρείες έχουν προσλάβει επαγγελματίες μάνατζερ, άλλες εξακολουθούν να κυριαρχούνται από οικογενειακούς δεσμούς που δυσκολεύουν τις τράπεζες και τους επενδυτές να γνωρίζουν πλήρως με ποιον συναλλάσσονται, πού ρέει το χρήμα και ποια ρυθμιστικά ναρκοπέδια μπορεί να ελλοχεύουν.

Ο 74χρονος Βινοντ είναι δισεκατομμυριούχος μέσω των μετοχών που κατέχει στις εισηγμένες εταιρείες του ομίλου Αντάνι. Παρόλα αυτά, ζει μια ήσυχη ζωή στο Ντουμπάι, δήλωσαν άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα. Γεννήθηκε σε οικογένεια μικρού εμπόρου κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων από το δυτικό ινδικό κρατίδιο Gujarat. Αφού ξεκίνησε την καριέρα του διευθύνοντας αργαλειούς για μια επιχείρηση στη Βομβάη το 1976, ο Βινοντ επεκτάθηκε στη Σιγκαπούρη, σύμφωνα με άρθρα που δημοσιεύτηκαν γι’ αυτόν στον ινδικό Τύπο πριν από επτά χρόνια.

Ο Βινοντ έζησε για λίγο στη Σιγκαπούρη πριν μετακομίσει στο Ντουμπάι, όπου και δημιούργησε την περιουσία του δραστηριοποιούμενος στο εμπόριο ζάχαρης, πετρελαίου, αλουμινίου, χαλκού και σκραπ σιδήρου, ανέφεραν τα δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης. Ο δισεκατομμυριούχος είναι οπαδός της θρησκείας Τζαΐν που δίνει έμφαση στη χορτοφαγία και τη μη βία.

Η έκθεση Hindenburg έπληξε κει τον Βινόντ, καθώς η αξία των μετοχών του που κατείχε μέσω της Emerging Market Investment DMCC μειώθηκε. Με αξία 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια πριν από την έκθεση, οι συμμετοχές του Βινόντ αποτιμώνται τώρα σε περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια, σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Billionaires Index.

Σε κάθε περίπτωση, οι αναφορές για τον τρόπο επιχειρηματικής δραστηριοποίησης της οικογένειας Αντάνι κινδυνεύουν να αμαυρώσουν εκτεταμένους τομείς της ινδικής βιομηχανίας καθώς, παρόλο που πολλές επιχειρήσεις έχουν σε μεγάλο βαθμό επαγγελματοποιήσει τη διοίκησή τους τα τελευταία χρόνια, πολλές εξακολουθούν να βασίζονται στα οικογενειακά δίκτυα, κυρίως στα αρχικά στάδια της ανάπτυξης μιας εταιρείας. Δίκτυα που όμως σύντομα μπορούν να μετατραπούν σε βρόχο για τις επιχειρήσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή