Μετά από ένα μίνι ράλι μιας εβδομάδας ο ημερήσιος ναύλος στα capesize πλοία πέρασε και πάλι πάνω από τα 5.000 δολ και συγκεκριμένα στα 5.271 δολ κερδίζοντας πάνω από 500 δολ σε μία ημέρα, την προηγούμενη Παρασκευή.

Ωστόσο και πάλι η ναυτιλία χύδην ξηρού φορτίου κινείται σε χαμηλά επίπεδα με τον Baltic Dry Index (BDI) , τον βασικό δείκτη της ναυλαγοράς να παραμένει κάτω από τις 1.000 μονάδες, στις 883. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι μέσα σε μία εβδομάδα βελτιώθηκε κατά 64%.

Ο πονοκέφαλος για την ναυλαγορά χύδην ξηρού φορτίου , εκτός από την εποχικότητα ήταν και ο «κακός» καιρός στη Βραζιλία και η κινούμενη με αργούς ακόμη ρυθμούς ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας μετά την πανδημία.

Συνήθως τέτοια εποχή κάθε έτος, η αγορά είναι υποτονική, ωστόσο φέτος η ύφεση είναι πιο σοβαρή από άλλες χρονιές. Οι βροχοπτώσεις στη Βραζιλία είναι περισσότερες με αποτέλεσμα να επηρεάζεται αρνητικά η παραγωγή σιδηρομεταλλεύματος στα ορυχεία, που είναι το βασικό προϊόν που μεταφέρουν τα capes.

Συνεχίζονται οι πιέσεις στην αγορά χύδην ξηρού φορτίου

Ο «κακός» καιρός

Αυτός ο «κακός» για τη ναυτιλία χύδην ξηρού φορτίου καιρός, ήρθε σε συνδυασμό με μια αυξημένη κατά 5%-6% προσφορά πλοίων λόγω του ότι μειώθηκε σημαντικά η συμφόρηση στα λιμάνια. Τελευταία φορά που τα πλοία capesize αντιμετώπιζαν μεγάλη κρίση ήταν το 2016 όταν σταμάτησε η παραγωγή σιδηρομεταλλεύματος στα μεγάλα ορυχεία στη Βραζιλία λόγω κατάρρευσης φράγματος. Τότε η περιορισμένη παραγωγή συνέπεσε με μεγάλες παραδόσεις νέων πλοίων που κράτησαν τους ναύλους στα cape σε χαμηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Κατά την τρέχουσα χρονιά πάντως οι αναλυτές αναμένουν ότι η περίοδος χαμηλών ναύλων δεν θα κρατήσει πολύ. Οι ελπίδες εναποτίθενται σε μία ανάκαμψη της ζήτησης σιδηρομεταλλεύματος από την Κίνα, η οποία ανοίγει ξανά την οικονομία της μετά από μήνες κλεισίματος λόγω της σκληρής πολιτικής αντιμετώπισής της πανδημίας.

Ήδη τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται αύξηση της ζήτησης σιδηρομεταλλεύματος από την Κίνα τόσο από τα ορυχεία της Βραζιλίας όσο και της Αυστραλίας, γεγονός που αποτυπώνεται στην ανοδική κίνηση των ναύλων και των δεικτών..

Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι ναύλοι στην αγορά ναυλώσεων είναι υψηλότεροι αυτών της spot αγοράς. Τα capes ναυλώνονται για μια χρονική περίοδο κοντά στα 20.000 δολ την ημέρα και λίγο υψηλότερα εάν τα πλοία φέρουν και συστήματα καθαρισμού καυσαερίων (scrubbers).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ναυτιλία
Στυλιανίδης: «Οι Βόρειες Σποράδες θα έχουν ανάλογο, ίσως και καλύτερο περιβάλλον ακτοπλοϊκών συνδέσεων από ό,τι ήταν πέρυσι»
Ακτοπλοΐα |

«Οι Βόρειες Σποράδες θα έχουν ίσως και καλύτερο περιβάλλον ακτοπλοϊκών συνδέσεων», λέει ο Στυλιανίδης

Η απάντηση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστου Στυλιανίδη στη Βουλή, σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Κωνσταντίνου – Βασίλειου Μεταξά