Σταδιακά η απαισιοδοξία για την πορεία της ναυλαγοράς χύδην ξηρού φορτίου, φαίνεται να επικρατεί μεταξύ των ανθρώπων της ναυτιλίας.

Σε έρευνα που πραγματοποίησε η ναυλομεσιτική Doric εμφανίζεται αύξηση του αριθμού αυτών που βλέπουν τον βασικό δείκτη της ναυλαγοράς τον Baltic Dry Index (BDI) σε επίπεδα κάτω από τις 2.000 μονάδες.

Ειδικότερα, πέρυσι σχεδόν το 33% των ερωτώμενων από την Doric έβλεπαν τον BDI να κυμαίνεται το 2023 μεταξύ των 2000-2499 μονάδων ενώ ένα 43% εκτιμούσε ότι θα έφτανε πάνω από τις 2.500 μονάδες, με το υπόλοιπο 28% να τον βλέπει χαμηλότερα κάτω από τις 2.000 μονάδες. Δώδεκα μήνες αργότερα πολλά έχουν αλλάξει. Ετσι στην τρέχουσα συγκυρία, το 51% των ερωτώμενων βλέπει τον BDI σε ένα εύρος μεταξύ 1.500 και 1.999 μονάδων.

Πλοία ξηρού φορτίου: Εκτίναξη ναύλων λόγω της Κίνας

Αλλάζει η εικόνα

Από την άλλη πλευρά, δεν λείπουν και οι αναλυτές που θεωρούν ότι η εικόνα θα αρχίσει να αλλάζει μετά το τέλος της κινεζικής πρωτοχρονιάς που φέτος ήταν στις 23 Ιανουαρίου. Οι κινέζοι μπαίνουν στο έτος του λαγού (η κουνελιού) και όπως λέγεται συμβολίζει την υπομονή και την τύχη. Υπομονή και τύχη θα πρέπει να έχουν και οι πλοιοκτήτες των πλοίων χύδην ξηρού φορτίου που αναμένεται να δουν άνοδο των ναύλων μετά το πέρας των γιορτών για το νέο έτος.

H αύξηση των ημερών παραμονής των πλοίων στα λιμάνια κυρίως της Κίνας, Ινδονησίας και Αυστραλίας σύμφωνα με εκτιμήσεις του ναυλομεσιτικού οίκου Intermodal, μπορεί να οδηγήσει σε μια άνοδος των ναύλων με την αύξηση της δραστηριότητας μετά το πέρας των αργιών της κινεζικής πρωτοχρονιάς, τέλος Ιανουαρίου, αρχές Φεβρουαρίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ναυτιλία
ΟΛΘ Α.Ε.: Αυξημένες επιδόσεις το 2023 με ρεκόρ διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων
Επιχειρήσεις |

Αυξημένες επιδόσεις το 2023 για τον ΟΛΘ - Σε «ΜΕΤΚΑ - ΤΕΚΑΛ» το έργο του 6ου προβλήτα

Στον τερματικό σταθμό εμπορευματοκιβωτίων, σημειώθηκε αύξηση άνω του 12% (στα € 59,8 εκατ.), ενώ στους τομείς εκμετάλλευσης χώρων και επιβατικής κίνησης σημειώθηκαν αυξήσεις 18,2% και 31,3% αντίστοιχα