Το εφιαλτικό σενάριο του περασμένου καλοκαιριού, όταν η στάθμη τω μεγάλων ποταμών είχε υποχωρήσει σε τόσο χαμηλά, ώστε δεν μπορούσαν πλέον να γίνουν μεταφορές μέσω αυτών, ξαναζεί η Ευρώπη.

Ήδη τα ρηχά νερά στον Ρήνο διακόπτουν την κυκλοφορία των φορτηγίδων και αυξάνουν το κόστος της ναυτιλίας.

Στο Kaub, ένα βασικό σημείο διαδρομής στη δυτική Γερμανία, το ύψος των νερών του ποταμού είναι στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει σημειωθεί αυτή την εποχή από το 2017.

Δυσκολίες στη μεταφορά

Και τα πλοία που επιθυμούν να μεταφέρουν ντίζελ στην ενδοχώρα της Ευρώπης περιορίζονται στη φόρτωση με περίπου τη μισή χωρητικότητα, ώστε να μπορούν να περάσουν από χαμηλότερα βάθη.

Πώς η πτώση της στάθμης των ποταμών πλήττει και την οικονομία

«Για αυτή την εποχή του χρόνου, τα πράγματα είναι αρκετά άσχημα», σχολίασε στο Bloomberg, ο Mitchell van der Hoeven, ένας μεσίτης πλοίων στο Riverlake, ο οποίος χειρίζεται φορτηγίδες στις εσωτερικές πλωτές οδούς της ηπείρου. «Μπορεί να βρεθούμε σε μια κατάσταση που είχαμε το περασμένο καλοκαίρι, όπου η παραγωγή θα χρειαστεί να μειωθεί ή να σταματήσει».

Ένας άτυπα ήπιος χειμώνας και η ταυτόχρονη έλλειψη βροχοπτώσεων έχουν συνέπειες σε ολόκληρη την Ευρώπη, ιδιαίτερα για τους αγρότες και τους παραγωγούς ενέργειας.

Προβλήματα στις καλλιέργειες

Μεγάλο μέρος της Γαλλίας και του νότιου Ηνωμένου Βασιλείου είχε λιγότερο από το ένα τέταρτο των κανονικών βροχοπτώσεων τις τελευταίες 30 ημέρες και ορισμένοι καλλιεργητές περιορίζουν τις καλλιέργειες πατάτας, καρότων, και κρεμμυδιών επειδή μπορεί να μην υπάρχει αρκετό νερό για να τα ποτιστούν τους επόμενους μήνες .

«Δεν μπορώ να πάρω αυτό το ρίσκο», υπογράμμισε ο Andrew Blenkiron, ένας αγρότης στο Suffolk της Αγγλίας, ο οποίος μειώνει την έκταση για αυτές τις καλλιέργειες κατά ένα τέταρτο. Οι βροχοπτώσεις Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου ήταν περίπου το ήμισυ του μέσου όρου και μόλις 3 χιλιοστά (0,1 ίντσες) έπεσαν μέχρι στιγμής τον Φεβρουάριο.

Για τα βρετανικά πράσα, η ξηρασία είναι η δεύτερη που έχουν υποστεί μέσα σε ένα χρόνο.

Το ψηλό, πράσινο λαχανικό σπέρνεται από τον Μάρτιο έως τον Μάιο και συλλέγεται για έως και 13 μήνες μετά, δήλωσε ο Tim Casey, πρόεδρος της Βρετανικής Ένωσης Καλλιεργητών Πράσου.

Οι τοπικές προμήθειες αναμένεται να εξαντληθούν τον Απρίλιο, απαιτώντας πρόσθετες εισαγωγές, δήλωσε ο Κέισι, ο οποίος εκμεταλλεύεται αγροκτήματα στο Lincolnshire.

Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας

Τα επίπεδα ταμιευτήρων για ορισμένους παραγωγούς υδροηλεκτρικής ενέργειας έχουν μειωθεί, περιορίζοντας πιθανώς την παραγωγή, καθώς οι χώρες προσπαθούν να αποδεσμευτούν από τα ορυκτά καύσιμα και να ενισχύσουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Στη Γαλλία, όπου οι παρατεταμένες ξηρασίες ώθησαν την παραγωγή από ηλεκτρικά φράγματα στο χαμηλότερο από το 1976 πέρυσι, η έλλειψη βροχοπτώσεων τις τελευταίες εβδομάδες προκαλεί ανησυχίες στις Electricite de France SA και Engie SA, που παράγουν το μεγαλύτερο μέρος της υδροηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.

«Ένας πολύ ξηρός χειμώνας θα μπορούσε να οδηγήσει σε εντάσεις στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας αυτό το καλοκαίρι», δήλωσε η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Engie Catherine MacGregor.

Η παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας στη σκανδιναβική περιοχή, όπου βρίσκονται τα μεγαλύτερα αποθέματα της Ευρώπης, παραμένει 10% κάτω από τον εποχιακό μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας, σύμφωνα με το BloombergNEF. Το αν τα πράγματα ανακάμψουν εξαρτάται από το λιώσιμο του χιονιού την άνοιξη, δήλωσε ο Carlos Torres Diaz, επικεφαλής της εξουσίας στη σύμβουλο Rystad Energy AS.

Τα κανάλια της Βενετίας

Τα ιταλικά ποτάμια και οι λίμνες υποφέρουν από σοβαρή έλλειψη νερού, με την προσοχή να επικεντρώνεται στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Ο Πάδος, ο μακρύτερος ποταμός της Ιταλίας που εκτείνεται από τις Άλπεις στα βορειοδυτικά έως την Αδριατική, έχει 61% λιγότερο νερό από το κανονικό αυτή την εποχή του έτους, σύμφωνα με την ίδια περιβαλλοντική οργάνωση.

Τον περασμένο Ιούλιο η Ιταλία κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τις περιοχές γύρω από τον Πάδο, οι οποίες αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τρίτο της γεωργικής παραγωγής της χώρας, στη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 70 ετών.

«Χρειαζόμαστε 50 ημέρες βροχής»

«Βρισκόμαστε σε κατάσταση έλλειψης νερού που συσσωρεύεται από τον χειμώνα του 2020-2021», δήλωσε ο ειδικός σε θέματα κλίματος Μασιμιλιάνο Πάσκι από το ιταλικό ινστιτούτο επιστημονικών ερευνών CNR, σύμφωνα με την εφημερίδα Corriere della Sera.

»Πρέπει να ανακτήσουμε 500 χιλιοστά στις βορειοδυτικές περιοχές: χρειαζόμαστε 50 ημέρες βροχής», πρόσθεσε.

Η στάθμη των υδάτων στη λίμνη Γκάρντα στη βόρεια Ιταλία έχει πέσει σε επίπεδα ρεκόρ, καθιστώντας δυνατή την πρόσβαση στο μικρό νησί Σαν Μπιάτζιο στη λίμνη μέσω ενός μονοπατιού στον πυθμένα.

Η Βενετία είναι συνυφασμένη με τα επιβλητικά κανάλια της, με τις γόνδολες να τα διασχίζουν δημιουργώντας ένα μοναδικό θέαμα, ωστόσο τις τελευταίες ημέρες τα κανάλια στέρεψαν με αποτέλεσμα οι γόνδολες να μην μπορούν να κινηθούν.

Όπως αναφέρει ο ιστότοπος meteoweb.eu ο ισχυρός αντικυκλώνας που σαρώνει την Ευρώπη έχει αντίκτυπο και στη Βενετία, με την πολύ χαμηλή παλίρροια που είχε σαν αποτέλεσμα να κάνει την εμφάνισή του το φαινόμενο της άμπωτης, δηλαδή η απότομη πτώση της στάθμης της θάλασσας.

Η ξηρασία του καλοκαιριού

Σημειώνεται ότι το περασμένο καλοκαίρι στη Γερμανία η στάθμη του ποταμού Ρήνου είχε πέσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, με την ξηρασία να πλήττει την ποτάμια ναυσιπλοΐα και ως εκ τούτου την εφοδιαστική αλυσίδα. Μέσα στον Αύγουστο ορισμένα πλοία και φορτηγίδες αδυνατούσαν να πλεύσουν, ενώ άλλα αναγκάζονταν να ταξιδέψουν με το 25% της χωρητικότητάς τους και οι εταιρείες να πληρώνουν ναύλα για τέσσερα από αυτά προκειμένου να μεταφέρουν ένα πλήρες φορτίο. Τότε αναλυτές εκτιμούσαν ότι αυτά τα προβλήματα θα μπορούσαν να κόψουν τουλάχιστον μισή ποσοστιαία μονάδα από την οικονομική ανάπτυξη της Γερμανίας για το 2022. Ο Ρήνος χρησιμοποιείται μεταξύ άλλων για τη μεταφορά πολλών βιομηχανικών προϊόντων στη χώρα.

Διαβάστε επίσης: Γερμανία: Δραματικές εκκλήσεις για τα ποτάμια

Στην Ιταλία επίσης η στάθμη των υδάτων του ποταμού Πάδου, που είναι ο μεγαλύτερος στη χώρα, είχε φτάσει επίσης σε ιστορικά χαμηλά λόγω ξηρασίας. Ο Πάδος αποτελεί ουσιαστικό πόρο για διάφορους κλάδους στη χώρα, από τη γεωργία μέχρι την υδροηλεκτρική ενέργεια.

Παράλληλα στη Γαλλία οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού είχαν αυξήσει τα επίπεδα εξάτμισης των νερών στις λίμνες και στα ποτάμια όπου τα επίπεδα είχαν πέσει ακριβώς όταν ανάγκες άρδευσης αυξάνονταν ενόψει της φθινοπωρινής συγκομιδής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή