Το αμερικανικό δολάριο συνέχισε το ράλι του την Τρίτη, αφού υποχώρησε έναντι της στερλίνας και του ευρώ τη Δευτέρα, επανερχόμενο έτσι σε τροχιά για την πρώτη μηνιαία άνοδό του από τον Σεπτέμβριο.

Ευρώ – δολάριο: Η μεγάλη ανατροπή στην ισοτιμία και τι σημαίνει για την οικονομία

Το ράλι του δολαρίου απέκτησε δυναμική τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς τα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ οδήγησαν σε αυξανόμενες προσδοκίες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια περισσότερο από ό,τι αναμενόταν αρχικά.

Ο δείκτης δολαρίου, ο οποίος μετρά την αξία του νομίσματος έναντι ενός «καλαθιού» άλλων νομισμάτων, παρέμεινε αμετάβλητος στα 104,64, αλλά εξακολουθεί να αναμένει κέρδη 2,6% τον Φεβρουάριο, για πρώτη φορά μετά τον Σεπτέμβριο.

Η ανάκαμψη του δολαρίου οφείλεται στα ισχυρά στοιχεία του Ιανουαρίου, που ανακοινώθηκαν τον Φεβρουάριο και οδήγησαν σε αναπροσαρμογή των εκτιμήσεων ως προς τις επόμενες κινήσεις της Fed, δήλωσε ο Ray Attrill, επικεφαλής στρατηγικής συναλλάγματος της National Australia Bank.

Οι επενδυτές αναμένουν τώρα ότι το επιτόκιο της Fed θα κορυφωθεί λίγο πάνω από το 5,4% έως τον Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις για peak γύρω στο 4,70 στις αρχές του μήνα.

Οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων κινήθηκαν επίσης υψηλότερα με την ευαίσθητη στον πληθωρισμό απόδοση των διετών τίτλων να επιστρέφει σε υψηλά τρεισήμισι μηνών.

Το γεν

Την Τρίτη το δολάριο ενισχυόταν κυρίως έναντι του ιαπωνικού γεν, καταγράφοντας άνοδο 0,44%.

Η πολιτική χαμηλών επιτοκίων της Ιαπωνίας αφήνει το γεν εκτεθειμένο στην επιτοκιακή πολιτική άλλων κεντρικών τραπεζών. Παραταύτα, ο νέος διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας (BOJ) Kazuo Ueda δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι είναι πρόωρο να σχολιάσει τον τρόπο με τον οποίο η κεντρική τράπεζα μπορεί να αλλάξει πολιτική.

Την Τρίτη, ο νέος υποδιοικητής Shinichi Uchida παραμέρισε την πιθανότητα άμεσης αναθεώρησης της εξαιρετικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής της BOJ.

«Τα πρώτα σημάδια από τον Uchida είναι ότι δεν βιάζεται (να αλλάξει πολιτική) (…) και αυτό συνεχίζει να πιέζει το γεν», δήλωσε ο Τζον Χάρντι, επικεφαλής στρατηγικής FX στη Saxo.

Το γεν βρίσκεται στο πιο αδύναμο σημείο του εδώ και δύο μήνες έναντι του ευρώ και της λίρας.

Η στερλίνα

Στη Βρετανία, η στερλίνα αξιοποίησε τα κέρδη της προηγούμενης συνεδρίασης έναντι του δολαρίου, σημειώνοντας άνοδο 0,2% στα 1,2082 δολάρια.

Εκτινάχθηκε κατά 1% τη Δευτέρα, αφότου η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσαν ότι κατέληξαν σε συμφωνία για τις εμπορικές ρυθμίσεις για τη Βόρεια Ιρλανδία μετά το Brexit.

Η εξέλιξη αυτή φώτισε τις προοπτικές για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου μετά το Brexit, με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σουνάκ να δηλώνει ότι θα ανοίξει τον δρόμο για ένα νέο κεφάλαιο στη σχέση του Λονδίνου με το μπλοκ.

Το ευρώ

Το ευρώ παρέμεινε αμετάβλητο στα 1,0611 δολάρια, έχοντας σημειώσει άνοδο 0,6% τη Δευτέρα λόγω της συμφωνίας ΕΕ – Βρετανίας. Περιόρισε έτσι προηγούμενες απώλειες που προκλήθηκαν από τα υψηλότερα του αναμενόμενου στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Γαλλία, τα οποία έστειλαν τις αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων τίτλων της ευρωζώνης στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας, τουλάχιστον.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές