Επιβάλοντας πλαφόν στις ποσότητες που μπορεί να αγοράσει κάθε καταναλωτής προσπαθούν οι βρετανικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις σε βασικά κηπευτικά και φρούτα που σαρώνουν την αγορά.

Τα άδεια ράφια είναι από την προηγούμενη εβδομάδα μόνιμη εικόνα, εξαιτίας αφενός της μείωσης των φυτεύσεων από τους βρετανούς αγρότες οι οποίοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο αυξημένο ενεργειακό κόστος, αφετέρου των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επηρέασαν την παραγωγή στο Μαρόκο και σε ευρωπαϊκές χώρες, από όπου εισάγουν το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό οπωροκηπευτικών οι Βρετανοί αυτή την εποχή.

Βρετανία: Αλλον έναν μήνα χωρίς σαλάτες – «Φάτε γογγύλια» πρότεινε υπουργός

Τα σούπερ μάρκετ

Ενώ η Tesco, η Aldi, η Asda και η Morrisons έχουν ήδη εφαρμόσει από την προηγούμενη εβδομάδα πρωτόκολλα πώλησης με δελτίο, περιορίζοντας σε συγκεκριμένο αριθμό τα τεμάχια που  μπορεί να αγοράσει ο κάθε καταναλωτής, η Lidl -έκτη μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ στη Βρετανία- είχε περιοριστεί αρχικά στην ανάρτηση πινακίδων που ενημέρωναν τους πελάτες της για ενδεχόμενες καθυστερήσεις στην ανανέωση ορισμένων προϊόντων .

Τελικά, και αυτή με τη σειρά της ανακοίνωσε ότι εισήγαγε ένα όριο αγοράς τριών τεμαχίων ανά πελάτη σε πιπεριές, ντομάτες και αγγούρια μετά την «πρόσφατη αύξηση της ζήτησης».

Το ίδιο όριο έχει θέσει η Tesco, ο Νο 1 λιανέμπορος στη Βρετανία.

Η Asda έχει θέσει επιπλέον όριο τριών τεμαχίων και για τα μαρούλια, τη συσκευασμένη σαλάτα, το κουνουπίδι και τα σμέουρα, ενώ η Morrisons περιορίζει τους καταναλωτές σε δύο τεμάχια για αγγούρια, μαρούλια, ντομάτες και πιπεριές.

Ενεργειακό κόστος και Brexit

Η Εθνική Ένωση Αγροτών είχε προειδοποιήσει νωρίτερα ότι οι βρετανοί αγρότες βρίσκονται αντιμέτωποι με πρωτοφανές  ενεργειακό κόστος, το οποίο δεν τους επιτρέπει να καλλιεργήσουν τις ποσότητες που θα ήθελαν σε θερμοκήπια.

Σε δήλωσή του ο Andrew Opie, διευθυντής Τροφίμων και Αειφορίας στη Βρετανική Κοινοπραξία Λιανικής, ανέφερε ότι το πρόβλημα εντείνεται από τα προβλήματα στις καλλιέργειες της Β. Αφρικής και της Ν. Ευρώπης και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η διαταραχή στον εφοδιασμό αναμένεται να διαρκέσει μερικές εβδομάδες.

Και ενώ η βρετανική κυβέρνηση επιλέγει να μην κατονομάζει το Brexit ως μια από τις αιτίες των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα οπωροκηπευτικών, ο Pekka Pesonen, γενικός γραμματέας της ένωσης ευρωπαϊκών αγροτικών συνεταιρισμών Copa, είπε στους FT ότι η πρόσθετη γραφειοκρατία που αντιμετωπίζουν οι εξαγωγείς ως αποτέλεσμα του Brexit σημαίνει επιπλέον ταλαιπωρία που θα μπορούσε να οδηγήσει και σε αύξηση τιμών, την οποία τα βρετανικά σούπερ μάρκετ μπορεί να μην είναι διατεθειμένα να επωμιστούν ή να μετακυλίσουν. Ζ

Ο Τζέιμς Γουόλτον, επικεφαλής οικονομολόγος στο Ινστιτούτο Διανομής Παντοπωλείων, δήλωσε στο CNBC: «Το Ηνωμένο Βασίλειο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές φρέσκων προϊόντων όλες τις εποχές του χρόνου, ειδικά τον χειμώνα – από την ΕΕ προέρχεται μεγάλο μέρος αυτού του όγκου εισαγωγών. Εάν υπάρχουν ελλείψεις στην παραγωγή στην ΕΕ, τότε είναι λογικό οι παραγωγοί της ΕΕ να εξυπηρετήσουν πρώτα την τοπική τους ζήτηση. Αυτό αφήνει λιγότερα διαθέσιμα για εξαγωγή στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Ο υπουργός Τροφίμων του Ηνωμένου Βασιλείου Μαρκ Σπένσερ δήλωσε τη Δευτέρα ότι μίλησε με τους εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ για το πώς ανταποκρίνονται στις ελλείψεις και τους ζήτησε να προετοιμαστούν για μελλοντικά ανάλογα περιστατικά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή