Οι Βρετανοί μπορεί να αντιμετωπίσουν ελλείψεις σε κηπευτικά για σαλάτες, όπως ντομάτες, αγγούρια και πιπεριές, για έναν ακόμα μήνα, όπως ανέφερε την Πέμπτη η βρετανική κυβέρνηση.

Την Τετάρτη, ο μεγαλύτερος όμιλος σούπερ μάρκετ της χώρας, Tesco, ακολούθησε τους ανταγωνιστές της, Asda, Morrisons και Aldi, και προχώρησε στην επιβολή πλαφόν στην αγορά ειδών σαλάτας λόγω των προβλημάτων στη συγκομιδή κηπευτικών στη νότια Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική.

Βρετανία: Πλαφόν στην πώληση κηπευτικών από τα σούπερ μάρκετ – Ξεμένει η αγορά

Η κρίση έχει επιδεινωθεί από τη χαμηλότερη χειμερινή παραγωγή σε θερμοκήπια στη Βρετανία και την Ολλανδία, λόγω του υψηλού ενεργειακού κόστους, με τα social media να προβάλουν εικόνες από άδεια ράφια φρούτων και λαχανικών στα σούπερ μάρκετ.

«Η κατάσταση αυτή θα διαρκέσει περίπου δύο έως τέσσερις εβδομάδες», δήλωσε στο κοινοβούλιο η Τερέζ Κόφι, υπουργός Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων. «Είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε να βρούμε εναλλακτικές επιλογές προμήθειας», πρόσθεσε.

Η ένωση FEPEX των ισπανών εξαγωγέων φρέσκων προϊόντων εκτίμησε πάντως ότι η κατάσταση στην προμήθεια λαχανικών θα βελτιωθεί σύντομα.

Ένας από τους πιο έμπειρους προϊστάμενους λιανικής πώλησης της Βρετανίας απέδωσε την έλλειψη σε κηπευτικά και είδη σαλάτας στην απουσία κυβερνητικής στήριξης στους εγχώριους καλλιεργητές ώστε να μπορέσουν να αντισταθμίσουν τις κακές συγκομιδές του εξωτερικού. Ο Τζάστιν Κινγκ, ο οποίος είναι μη εκτελεστικός διευθυντής της Marks & Spencer και ήταν Διευθύνων Σύμβουλος της Sainsbury’s για μια δεκαετία έως το 2014, δήλωσε ότι η Βρετανία ήταν εξαιρετικά εκτεθειμένη στις εισαγωγές το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα επειδή η κυβέρνηση είχε επιλέξει να μην βοηθήσει τους καλλιεργητές του Ηνωμένου Βασιλείου και να επιδοτήσει τους λογαριασμούς ενέργειάς τους.

«Θα μπορούσαμε να επιλέξουμε να επιδοτήσουμε την ενέργεια αυτόν το χειμώνα όπως κάναμε για άλλες βιομηχανίες», είπε χαρακτηριστικά.

Φάτε γογγύλια!

Την Τρίτη, ο Μίνε Μπάτερς, επικεφαλής της Εθνικής Ένωσης Αγροτών, δήλωσε ότι η παραγωγή κηπευτικών σαλάτας αναμένεται να μειωθεί στο χαμηλότερο επίπεδο από τότε που άρχισαν να τηρούνται ανάλογα στατιστικά, το 1985.

Η Κόφι από τη μεριά της κάλεσε τους Βρετανούς να εξετάσουν το ενδεχόμενο να βάλουν στο τραπέζι τους τα γογγύλια.

H Τερέζ Κόφι, υπουργός Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων.

Κατά τον Κινγκ, το Brexit έχει προκαλέσει σημαντική διαταραχή στην βρετανική λιανική αγορά, ωστόσο οι βουλευτές που υποστήριξαν την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ απέρριψαν αυτή την εκτίμηση ως αιτία της τρέχουσας κρίσης.

“Αν μου είχαν πει πριν ψηφίσω υπέρ του Brexit ότι θα προκαλούσε παγετό στο Μαρόκο, θα μπορούσα να λάβω μια διαφορετική απόφαση», δήλωσε σκωπτικά ο συντηρητικός βουλευτής Ντέσμοντ Σουέιν..

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή