Τα μήλα και τα αχλάδια θα μπορούσε να «χτυπήσει» η επόμενη έλλειψη τροφίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς αποκαλύφθηκε ότι οι Βρετανοί καλλιεργητές φυτεύουν μόλις το ένα τρίτο του αριθμού των δέντρων που χρειάζονται για τη διατήρηση των οπωρώνων, δηλώνοντας ότι το κέρδος τους από την πώληση των προϊόντων τους στα σούπερ μάρκετ είναι πενιχρό και οι καλλιέργειές τους μη βιώσιμες.

Ο Άλι Κάπερ, επικεφαλής της βρετανικής ένωσης Apples & Pears που αντιπροσωπεύει περίπου το 80% της βιομηχανίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, είπε μιλώντας στον Guardian ότι θα πρέπει να φυτεύονται 1 εκατομμύριο νέα δέντρα κάθε χρόνο για να διατηρηθούν τα 13.590 στρέμματα παραγωγής που διαθέτει η χώρα.

Βρετανία: Πλαφόν στην πώληση κηπευτικών από τα σούπερ μάρκετ – Ξεμένει η αγορά

Φέτος οι αγρότες είχαν προγραμματίσει να παραγγείλουν μόλις 480.000 μηλιές και αχλαδιές, αλλά αυτός ο αριθμός μειώθηκε σε 330.000. Ο Κάπερ εξήγησε ότι ο βασικός λόγος για την έλλειψη επενδύσεων ήταν «οι αποδόσεις των σούπερ μάρκετ που δεν είναι βιώσιμες».

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, το κόστος των καλλιεργητών φρούτων έχει αυξηθεί κατά περίπου 23%, καθώς ακρίβυναν σημαντικά τα κόστη συλλογής, ενέργειας, μεταφοράς και συσκευασίας, την ίδια στιγμή που η αύξηση στις αποδόσεις των καλλιεργειών ήταν λιγότερο από 1%. «Η πλειοψηφία των καλλιεργητών χάνει χρήματα», σημείωσε με έμφαση ο Κάπερ.

Εγκαταλείπουν τους οπωρώνες

Κάποιοι αγρότες σχεδιάζουν να εγκαταλείψουν τον χώρο και άλλοι έχουν ουσιαστικά παρατήσει τους οπωρώνες τους ή τους εκριζώνουν καθώς οι αποδόσεις μειώνονται. «Αυτή είναι μια πολύ σοβαρή κατάσταση», προειδοποίησε ο Κάπερ. «Το μέλλον της καλλιέργειας μήλων και αχλαδιών στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι αμφίβολο».

Η Βρετανία αντιμετωπίζει ήδη ελλείψεις σε πολλά φρέσκα είδη διατροφής, με αποτέλεσμα οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ Tesco, Asda, Aldi και Morrisons αυτή την εβδομάδα να περιορίσουν τις αγορές ορισμένων προϊόντων, όπως ντομάτες, αγγούρια και πιπεριές.

Οι ελλείψεις προκλήθηκαν αφενός από τον κρύο καιρό που έπληξε την Ισπανία και τη Βόρεια Αφρική με σοβαρές επιπτώσεις στις τοπικές καλλιέργειες, αφετέρου από τις μεγάλες περικοπές σε κηπευτικά στα θερμοκήπιά τους στις οποίες προχώρησαν Βρετανοί και Ολλανδοί καλλιεργητές, καθώς όπως καταγγέλλουν, τα σούπερ μάρκετ δεν ήταν διατεθειμένα να καλύψουν το αυξημένο κόστος θέρμανσης που απαιτούνταν για την ανάπτυξη των καλλιεργειών.

Αυτή η εικόνα διαμορφώνεται στη βρετανική αγορά τροφίμων ενώ σχεδόν το ένα πέμπτο (18%) των ενηλίκων της χώρας δηλώνει ότι αντιμετώπισε ελλείψεις βασικών ειδών διατροφής τις τελευταίες δύο εβδομάδες, σύμφωνα με το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής, όταν το αντίστοιχο ποσοστό πριν από έναν χρόνο ήταν 13%.

Πλαφόν στα σαλατικά

Την Τετάρτη, ο μεγαλύτερος όμιλος σούπερ μάρκετ της χώρας, Tesco, ακολούθησε τους ανταγωνιστές της, Asda, Morrisons και Aldi, και προχώρησε στην επιβολή πλαφόν στην αγορά ειδών σαλάτας λόγω των προβλημάτων στη συγκομιδή κηπευτικών στη νότια Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική.

«Η κατάσταση αυτή θα διαρκέσει περίπου δύο έως τέσσερις εβδομάδες», δήλωσε στο κοινοβούλιο η Τερέζ Κόφι, υπουργός Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων. «Είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε να βρούμε εναλλακτικές επιλογές προμήθειας», πρόσθεσε.

H Τερέζ Κόφι, υπουργός Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων.

Η Κόφι μάλιστα ξάφνιασε τους Βρετανούς όταν τους κάλεσε να εξετάσουν το ενδεχόμενο να βάλουν στο τραπέζι τους τα… γογγύλια!

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή