Στα υψηλότερα επίπεδα σε πάνω από μία δεκαετία εκτινάχθηκαν την Τετάρτη οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης, καθώς τα περιφερειακά στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, αναβιώνουν τον πληθωριστικό φόβο.

Οι αποδόσεις, που κινούνται αντιστρόφως από τις τιμές, έχουν αυξηθεί τις τελευταίες έξι εβδομάδες καθώς τα ισχυρότερα από τα αναμενόμενα οικονομικά στοιχεία και οι εξελίξεις από το μέτωπο των τιμών, ωθούν τους επενδυτές να στοιχηματίζουν πλέον σε υψηλότερα επίπεδα για το βασικό επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Οι διακυμάνσεις στην αγορά ομολόγων, το χαρτοφυλάκιο 60/40 και η πορεία των επιτοκίων

Η απόδοση των 2ετών κρατικών ομολόγων της Γερμανίας, τα οποία είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις αλλαγές των προσδοκιών για τα επιτόκια, ανήλθαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2008 στο 3,215%.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Γερμανίας, που θεωρείται ως σημείο αναφοράς για το κόστος δανεισμού για την περιοχή του ενιαίου νομίσματος, έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2011 στο 2,724% την Τετάρτη.

Ανησυχία για τον  πληθωρισμό

Δυσάρεστη έκπληξη επεφύλασσαν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Γερμανία τον Φεβρουάριο, περιπλέκοντας περαιτέρω το έργο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μετά τις υπερβάσεις  που ανακοινώθηκαν αυτή την εβδομάδα και σε άλλες χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία.

Πληθωρισμός ρεκόρ στη Γαλλία – Αυξάνονται οι πιέσεις στην ΕΚΤ

Οι τιμές καταναλωτή σημείωσαν άνοδο 9,3% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, από 9,2% τον Ιανουάριο, παρά τα μέτρα που έλαβε το Βερολίνο για να περιορίσει το κόστος θέρμανσης των νοικοκυριών που εκτοξεύτηκε λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι αναλυτές σε έρευνα του Bloomberg περίμεναν επιβράδυνση στο 9%.

Η ανάγνωση για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης ασκεί μεγαλύτερη πίεση στην ΕΚΤ, αφού ο γαλλικός πληθωρισμός σημείωσε ρεκόρ της εποχής του ευρώ και η ισπανική αύξηση των τιμών αψήφησε τις εκτιμήσεις για συγκράτηση. Αυτό ώθησε τις αγορές για πρώτη φορά ανεβάσουν στο 4% τις εκτιμήσεις τους για το πού θα φτάσει το βασικό επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το οποίο είναι σήμερα  στο 2,5%.

Οι ελπίδες για μείωση των επιτοκίων φέτος έχουν επίσης εξατμιστεί.

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς σημείωσε τελευταία άνοδο 3 bps στο 4,5%, όχι πολύ μακριά από το υψηλό δύο μηνών της Τρίτης στο 4,575%.  Το ελληνικό 10ετές διαμορφώνεται στο 4,46%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης