Στην εκτίμηση ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο 2% που είναι στόχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο διάστημα από τα τέλη του 2024 μέχρι τα τέλη του 2025, προέβη ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας, Βιλερουά ντε Γκαλό. Ο ίδιος αναμένει ότι ο πληθωρισμός στη Γαλλία είναι πιθανό να φτάσει στην κορύφωσή του μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023 και εκτός απροόπτου η γαλλική οικονομία θα αποφύγει την ύφεση.

Λαγκάρντ: Δεν αποκλείεται και νέα αύξηση επιτοκίων κατά 50 μ.β. τον Μάιο

Επίσης, το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, εμφανίστηκε καθησυχαστικό μιλώντας στη γαλλική κοινοβουλευτική οικονομική επιτροπή λέγοντας ότι «μετά το “σπριντ” της νομισματικής ομαλοποίησης που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2022, εισερχόμαστε τώρα σε μια νέα φάση της νομισματικής πολιτικής που προσομοιάζει περισσότερο με έναν αγώνα μεγάλων αποστάσεων».

Ακόμη, μιλώντας στην εφημερίδα Les Echos, ο γνωστός της ομάδας των «περιστεριών» της ΕΚΤ, κεντρικό τραπεζίτης υποστήριξε ότι η ΕΚΤ «σε καμία περίπτωση» δεν είναι υποχρεωμένη να αυξάνει τα επιτόκια σε κάθε συνάντηση από σήμερα έως και τον Σεπτέμβριο, καθώς το επιτόκιο καταθέσεων βρίσκεται σε επίπεδα τα οποία ήδη περιορίζουν την οικονομία.

Διαμετρικά αντίθετος ο Νάγκελ

Στον αντίποδα, το «γεράκι» της ΕΚΤ, διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, Bundesbank, Γιαχίμ Νάγκελ, δήλωσε απερίφραστα ότι η ΕΚΤ μπορεί να χρειαστεί να προχωρήσει σε σημαντικές αυξήσεις επιτοκίων πέραν από τη δεδομένη του Μαρτίου και ότι θα πρέπει να επιταχύνει τη μείωση του υπερμεγέθους χαρτοφυλακίου ομολόγων της για να καταπολεμήσει τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό.

Σε διαμετρικά αντίθετη κατεύθυνση με τις πιο ήπιες φωνές που ακούγονται από τους διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής, οι οποίες υποστηρίζουν ότι η ΕΚΤ μπορεί να ρίξει τους τόνους μετά τον Μάρτιο, δεδομένου ότι ο πληθωρισμός έχει φύγει από τα υψηλά του Οκτωβρίου, ο Νάγκελ υποστήριξε ότι οι πρόσφατες μειώσεις των τιμών της ενέργειας μπορεί να βοηθήσουν τον πληθωρισμό βραχυπρόθεσμα, αλλά δεν τον επηρεάζουν μεσοπρόθεσμα και πως υπάρχει ακόμη ο κίνδυνος να κολλήσει πάνω από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ.

«Το βήμα των επιτοκίων που ανακοινώθηκε για τον Μάρτιο δεν θα είναι το τελευταίο», είπε ο Νάγκελ σε ομιλία του. «Μπορεί να χρειαστούν και άλλα σημαντικά βήματα επιτοκίου στη συνέχεια».

Οι αγορές αναμένουν επί του παρόντος το επιτόκιο καταθέσεων 2,5% να κορυφωθεί κοντά στο 4% μέχρι το τέλος του χρόνου, που σημαίνει ότι μετά τον Μάρτιο, αναμένονται αυξήσεις 100 μονάδων βάσης συνολικά από την ΕΚΤ.

Μόλις τα επιτόκια κορυφωθούν, πρέπει να παραμείνουν υψηλά μέχρι η ΕΚΤ να βεβαιωθεί ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο 2%, πρόσθεσε ο Nagel.

«Αυτό πρέπει επίσης να αντικατοπτρίζεται στον υποκείμενο πληθωρισμό. Μέχρι να συμβεί αυτό, οι μειώσεις των επιτοκίων δεν μπορούν να ξεκινήσουν», ξεκαθάρισε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή