Μειώθηκαν ο αριθμός των αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας και αυτή την εβδομάδα στις ΗΠΑ, δίνοντας σήμα ότι η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή ενισχύοντας το σενάριο για περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων από την Federal Reserve.

Οι αρχικές αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας μειώθηκαν κατά 2.000 σε εποχικά προσαρμοσμένες 190.000 για την εβδομάδα που έληξε στις 25 Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε την Πέμπτη το υπουργείο Εργασίας. Ήταν η έβδομη συνεχόμενη εβδομάδα που οι αιτήσεις παρέμειναν κάτω από 200.000. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει 195.000 αιτήσεις για την τελευταία εβδομάδα.

ΗΠΑ: Οι αιτήσεις ανεργίας μειώνονται, οι απολύσεις αυξάνονται

Δεν υπάρχουν ακόμη ενδείξεις ότι οι απολύσεις, κυρίως στον τομέα της τεχνολογίας, είχαν ουσιαστικό αντίκτυπο στην αγορά εργασίας, με τους οικονομολόγους και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να υποστηρίζουν ότι οι εταιρείες αυτές υπεραπασχολούσαν προσωπικό κατά τη διάρκεια της πανδημίας και δεν αντιπροσωπεύουν την συνολική οικονομία. Οι οικονομολόγοι εικάζουν επίσης ότι τα πακέτα αποζημίωσης κρατούσαν ορισμένους απολυμένους εργαζόμενους  μακριά από το γκισέ του ταμείου ανεργίας.

Η ανθεκτικότητα της αγοράς εργασίας και ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός έχουν αυξήσει τις πιθανότητες η Fed να αυξήσει τα επιτόκια τουλάχιστον τρεις ακόμη φορές φέτος αντί για δύο. Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έχει αυξήσει το βασικό της επιτόκιο κατά 450 μονάδες βάσης από τον περασμένο Μάρτιο, από σχεδόν μηδενικό σε ένα εύρος 4,50%-4,75%, με το μεγαλύτερο μέρος των αυξήσεων μεταξύ Μαΐου και Δεκεμβρίου.

Το ποσοστό ανεργίας στο 3,4% τον Ιανουάριο ήταν το χαμηλότερο των τελευταίων 53 και πλέον ετών. Οι οικονομολόγοι αναμένουν ισχυρή αύξηση της απασχόλησης τον Φεβρουάριο, αν και ο ρυθμός πιθανότατα επιβραδύνθηκε σε σχέση με τον Ιανουάριο που ήταν εντυπωσιακός με 517.000 θέσεις εργασίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή