Πολύ δύσκολο, δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον ότι θα του είναι να υπερψηφίσει μια νέα συμφωνία για το εμπόριο με τη Βόρεια Ιρλανδία μετά το Brexit, υποστηρίζοντας ότι η συμφωνία παραδίδει τον έλεγχο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Βρετανία: Προς απόσυρση το νομοσχέδιο για το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας

Μιλώντας στο Global Soft Power Summit 2023, ο Τζόνσον έσπασε τη σιωπή του σε σχέση με τη νέα συμφωνία που ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ χαρακτήρισε ιστορική, μια συμφωνίαι που δίνει την ευκαιρία στην Βρετανία να λήξει η διαμάχη για το Brexit.

Αλλά ο Τζόνσον, του οποίου οι σύμμαχοι κατηγορούν τον Σούνακ ότι βοήθησε στην αποπομπή του από την πρωθυπουργία, δήλωσε ότι το Brexit αξίζει τον κόπο μόνο εάν η Βρετανία αλλάξει ριζικά την οικονομία της και πως η συμφωνία δεν πετυχαίνει τίποτα περισσότερο από το να επιτρέπει στην ΕΕ να διατηρεί τον έλεγχό της επί της Βόρειας Ιρλανδίας και ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να εμμείνει στο δικό του σχέδιο.

«Θα δυσκολευτώ πολύ να ψηφίσω κάτι τέτοιο διότι πιστεύω ότι θα έπρεπε να κάνουμε κάτι διαφορετικό», δήλωσε ο Τζόνσον.

«Αλλά…πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι για το τι συμβαίνει εδώ. Αυτό δεν αφορά το να πάρει πίσω τον έλεγχο το Ηνωμένο Βασίλειο…Η ΕΕ ευγενικά προχωρά σε χαλάρωση για να μας επιτρέψει να κάνουμε αυτό που θέλουμε στη χώρα μας. Όχι με βάση τους δικούς μας νόμους, αλλά τους δικούς τους».

Η συμφωνία με την ΕΕ

Μετά από τέσσερις μήνες διαπραγματεύσεων και πολλές διαμάχες πριν από αυτό, η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο κατέληξαν σε μια συμφωνία για να επιλύσουν τη μακροχρόνια εμπορική τους διαμάχη μετά το Brexit σχετικά με τη Βόρεια Ιρλανδία.

Η συμφωνία περιλαμβάνει διατάξεις σε σχέση με μια σειρά από ζητήματα που αφορούν από επιχειρήσεις μέχρι ιδιώτες. Επιγραμματικά προβλέπονται ρυθμίσεις που αφορούν:

  • την τελωνειακή γραφειοκρατία και τους ελέγχους
  • τη διακυβέρνηση
  • τη φορολογία, τις κρατικές ενισχύσεις και τους κανόνες της ΕΕ
  • τη διακίνηση δεμάτων, κατοικιδίων, φαρμάκων και φυτών
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή