Με τον πληθωρισμό να δείχνει ελάχιστα σημάδια υποχώρησης παρά την πιο επιθετική νομισματική σύσφιξη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας εδώ και μια γενιά, ολοένα και περισσότεροι αξιωματούχοι της Federal Reserve υποστηρίζουν ότι τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν περαιτέρω και να παραμείνουν υψηλά το επόμενο έτος προκειμένου να αμβλυνθούν οι πληθωριστικές πιέσεις.

Τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν μεταξύ 5% και 5,25% και στη συνέχεια να παραμείνουν εκεί «μέχρι το 2024», έγραψε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Fed της Ατλάντα, Ραφαέλ Μπόστικ, σε  μήνυμά του που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη. «Αυτό θα επιτρέψει την αυστηρότερη πολιτική να φιλτράρει την οικονομία και τελικά να φέρει τη συνολική προσφορά και τη συνολική ζήτηση σε καλύτερη ισορροπία και, συνεπώς, χαμηλότερο πληθωρισμό».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Fed της Μινεάπολις, Νιλ Κασκάρι, δεν έχει αποφασίσει ακόμη εάν θα υποστηρίξει την επιτάχυνση των αυξήσεων των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας όταν οι αξιωματούχοι συναντηθούν αργότερα αυτόν τον μήνα, εν μέσω ενδείξεων ότι ο πληθωρισμός δεν υποχωρεί όπως αναμενόταν.

«Είμαι ανοιχτόμυαλος, σε αυτό το σημείο, σχετικά με το αν είναι 25 ή 50 μονάδες βάσης», είπε ο Κασκάρι την Τετάρτη και πρόσθεσε: «Για μένα, πολύ πιο σημαντικό από το αν είναι 25 ή 50 είναι αυτό που σηματοδοτούμε σε αυτό που ονομάζεται κουκκίδα», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην τριμηνιαία πρόβλεψη της Fed για την πορεία του επιτοκίου αναφοράς.

Η κεντρική τράπεζα αύξησε αυτό το επιτόκιο κατά ένα τέταρτο της εκατοστιαίας μονάδας σε ένα εύρος από 4,5% έως 4,75% την 1η Φεβρουαρίου. Η μικρότερη κίνηση ακολούθησε μια αύξηση κατά μισή μονάδα τον Δεκέμβριο και τέσσερις μεγάλες αυξήσεις 75 μονάδων βάσης πριν από αυτήν.

«Δεν βλέπουμε ακόμη πολλά σημάδια ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων επιβραδύνουν τον τομέα των υπηρεσιών της οικονομίας και αυτό με ανησυχεί», υπογράμμισε ο Κασκάρι. «Η αύξηση των μισθών είναι σε επίπεδο που στην πραγματικότητα είναι πολύ υψηλό».

«Καταστροφικά αποτελέσματα»

Οι αξιωματούχοι της Fed επικεντρώνονται στη μείωση του πληθωρισμού στις βασικές υπηρεσίες, εκτός από τη στέγαση, ένα μέρος της οικονομίας που παρέμεινε ισχυρό παρά τη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής – ένα «ανησυχητικό» ζήτημα, είπε ο Κασκάρι. Οι τιμές σε αυτήν την κατηγορία, όπου οι μισθοί αντιπροσωπεύουν μεγάλο μέρος του κόστους, αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 4,6% τον Ιανουάριο, από 4,3% τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τον προτιμώμενο δείκτη πληθωρισμού της Fed.

Αρκετές πρόσφατες εκθέσεις έδειξαν ότι ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε περισσότερο από ό,τι προβλεπόταν τον Ιανουάριο, μια εκπληκτική στροφή μετά την πτώση των τιμών τους τελευταίους τρεις μήνες του 2022. Η αγορά εργασίας παρέμεινε επίσης σφιχτή στην αρχή του έτους, με τους εργοδότες να προσθέτουν 517.000 θέσεις εργασίας τον Ιανουάριο .

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή